onsdag 28 december 2011

Chokladkonfekt från 1950-talet!

Nu undrar ni väl varför jag kommer dragandes med ett julgodisrecept, så här när julhelgen just är över och de flesta av oss fått nog av godis (om det nu är möjligt;)

Men det är bara det att det här receptet är ett så finurligt sätt att ta tillvara på överblivna nötter och torkade frukt från glöggkalas och fruktfat. Därför ville jag dela med mig av det. Använd riktigt god choklad - då blir den här konfekten förstklassig!

Receptet är hämtat från mitt exemplar av "Vår Kokbok" från 1952.

Chokladgodis

30 stycken
Tillagningstid ca 30 min

1½ hg blockchoklad
1 dl russin eller fikon i tärningar
3 msk hackade syltade apelsinskal
1 dl nötter eller mandlar

Lägg blockchokladen i en djup tallrik och placera den över en ksatrull med kokande vatten. Låt blockchokladen smälta, skär under tiden fikonen och apelsinskalen i små tärningar och hacka mandeln eller nötterna. Tag chokladen från värmen när den smält och rör den tills den halvstelnat. Blanda i frukt  och nötter, klicka ut massan med sked på smörpapper och låt konfekten stelna.

2 kommentarer:

 1. Oooh, dom ser goda ut - men inte är väl julhelgen över än!

  Man håller väl igång åtminstone till trettondagen - om man inte tar ut svängarna ordentligt (som man ska) och håller koken till tjugondagen!

  Och, tar godiset slut, gör man såklart nytt! ;)

  - Mira

  SvaraRadera
 2. Hej! I somras hade vi massor av körsbär på vårt lilla träd. Förutom urgod sylt gjorde jag körsbärslikör och ur den cocktailbär. Men jag vet inte vad jag ska ha dem till.. Har du tips?
  Mvh anna i blekinge

  SvaraRadera