torsdag 1 december 2011

Gör som jungfru Maria!

I december månad har många av oss tankarna på jungfru Maria och hennes umbäranden. Det närmar sig den tid då hon skulle föda sitt barn.

Jag kom nyligen över en bok om stickningens historia. Där stod en massa spännande saker som jag inte haft en aning om tidigare. Bland annat om ett antal altartavlor från 1300-talet som visar jungfru Maria stickande en tröja åt Jesusbarnet. Vanligtvis är hon avbildad när hon stickar denna tröja med fyra strumpstickor.

För den målare som valde att gestalta Maria på det här sättet måste alltså stickning varit en välkänd konst. Illustrationen av tröjan i sig är ju ganska detaljerad. Det är nästan så att man kan räkna maskorna på varje sticka...

Jag vet inte riktigt varför jag blev så jublande glad när jag såg den här bilden. Kanske för att de ser ut att ha det så fint ihop - Maria stickar och Jesus läser. Det är något vardagligt över det hela som jag gillar. Men också för att bilden så bra sammanfattar vad stickning är för mig. En kärlekshandling. Ett sätt att värma en medmänniska - sitt barn, en kär vän eller någon i ett fjärran land. Också ro och avkoppling. Ett sätt att samla tankarna. Det finns ett amerikanskt talesätt som lyder:

"Busy hands, Happy hearts!"

Å, vad det är sant - i alla fall för mig!

Och visst ger det ytterligare en dimmension åt det hela Maria är så rationell att hon stickar en sömlös tröja nedifrån och upp. Precis som vilken 2010-tals stickerska som helst;)

Om man vill göra som jungfru Maria och sticka en tröja till någon i sin närhet finns ett nedifrån och upp mönster här - en söt liten babytröja från Drops senaste kollektion.

5 kommentarer:

 1. Mitt hjärta slog med en liten volt när jag såg den. Tack för att du delade!

  SvaraRadera
 2. Nystanet wolly: Jag visst blir man tagen av bilden! Jag lisom stelnade till och sedan blev jag bara så himla lycklig!

  Fru W: Boken heter Bonniers stora bok om stickning, och jag hittade den i Icas julsortiment för 169 kr - av alla ställen. Första kapitlet behandlar stickhistoria. Jättespännande!

  SvaraRadera
 3. En helt underbar bild!
  Och typiskt mig går jag genast igång... Visst är den väldigt "i linje" med evangelierna, just med sin vardaglighet o hur den visar så "helt mänskligt" liv?

  SvaraRadera
 4. Eva: Ja, jag håller med dig! Bilden är väldigt vardaglig, varm och nära. Tror att det är därför som jag tycker så mycket om den... Också för att de verkar ha en så fin gemenskap.

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera