måndag 30 juli 2012

Inlagd vitlök!


I år har jag för första gången odlat vitlök (med framgång) och nu börjar det bli dags för skörd. Det känns som ett litet trolleri att dra upp de färdiga lökarna ur jorden och lite extra högtidligt att använda dem i matlagningen!

Häromdagen lade jag in några av lökarna. Inlagd vitlök är mildare än rå vitlök och god att ha som tillbehör till mat eller ingrediens i en sallad eller så... Det är också en väldigt fin gå-bort-present att ha med sig om man vill glädja andra med sin odling!

Inlagd vitlök

3 hela vitlökar
1,5 dl olivolja
1 tsk dragon
1 tsk basilika

Skala och klyfta tre vitlökar. Lägg i vatten i en kastrull och koka klyftorna i ungefär 1 minut. Häll av vattnet och lägg den varma löken i en torr, steriliserad glasburk. Häll över oljan blandad med kryddorna. Sätt på ett tättslutande lock. Låt stå mörkt och svalt i ungefär 1 vecka innan servering.

11 kommentarer:

 1. Va lustigt! Igår fick jag nämligen för mig att lägga in vitlök och så gick jag in här nu och ser att du skrivit om det! Great minds think alike antar jag! ;)

  Jättemysiga bilder (som alltid)!

  SvaraRadera
 2. Heléne: Kul att du gillar receptet!

  Karoline: Precis så är det - great minds think alike! ;) Kul att du gillar bilderna!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 3. Ska testa detta tack för inspiration :) Kramar från norge!

  SvaraRadera
 4. Hej! Ser jättemysigt och gott ut! Har gjort research i en timme om inlagd vitlök och letat bra recept. Bra idé med dragon, det ska testas!

  Men så en varning. I researchen har jag hittat upprepat om och om igen att det är farligt att förvara vitlök i olja, så länge man inte förvarar den kallt och äter upp den inom ett par dagar. Anledningen är att det kan växa bakterier som orsakar botulism, en väldigt allvarlig matförgiftning. Extra farligt är det att förvara i rumstemperatur. Så jag skulle avråda från att förvara vitlök enligt det här receptet, utan den borde istället ätas med en gång.

  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-och-parasiter1/bakterier/clostridium-botulinum

  Googla gärna "garlic in oil botulism" för fler källor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rikard! Tack för tipset! Men hur är de med dom man köper färdigt från butik? Har du hittat info om det?

   Radera
  2. Jag har erfarenhet av att ha lagt in vitlök med grön chili, morötter och lime i sesamolja och massa kryddor (vanligt som tillbehör till maten i Indien mm) i rumstemperatur i över en månad. Ingen matförgiftning där. Men hade inte läst om risken där och är ingen expert så jag uppmanar inte någon att göra detsamma.

   Radera
 5. Hej!
  Tar upp "tråden" igen om någon vill svara.. Jag har oxå hört det här med att det kan vara farligt att bara förvara vitlök i olja "rakt upp å ner", framför allt om man blandar med FÄRSKA örter å likn. MEN.. lösningen på det här har jag hört är att lägga (och koka?) vitlöken i vinäger först... och förvara den i kylskåpet (där vitlöken ska vara täckt med vinäger) i ett par dygn. Efter det ska det gå bra att tillsätta olja och kryddning.
  Jag tror att det syftas till att man ska kunna bevara inläggningen länge, tror ni det skulle vara en fungerande metod?

  SvaraRadera
 6. Förvara den i kylskåp 4 grader eller lägre. Då finns inte risken enligt livsmedelsverket. Gå in å kika själva. Å vitlöken håller länge länge. Luktar eller smakar den illa så släng den. Gäller all mat. Näsan och tungan är den bästa bäst föreindikatorn. länge. Glöm inte att få bort all jord innan inläggning. Det är i jorden bout

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller botulism skulle jag kanske inte lita på näsan och tungan. Det räcker med mycket små mängder toxiner från botulinum för att vara farligt, inget du känner med näsa eller tunga. Näsa och tunga är bra, men lägg därtill lite kunskap för att minimera risker så blir det nog bra.
   Det är dessutom så att många kanske inte konstant har under 4 grader I kylskåpet, som öppnas och stängs. Har man haft otur och vitlök som förvaras i syrefri miljö (olja tex) har fått en tillväxt av botulinum så förstörs inte toxiner som bakterien producerat nödvändigtvis vid hastig upphettning. Det reduceras eller bryts ned vid högre temperatur en stund däremot, men man måste upp över 80 grader ca 10 minuter (enligt livsmedelsverket).
   Just därför färsk vitlök undviks vid tex sous-vide, där maten tillagas i vakuum på en temperatur som ofta är lägre än 80.
   Ska det däremot hettas upp rejält i mer än 10 minuter, tom kokas tex, så spelar det kanske inte så stor roll, då toxiner reduceras eller bryts ned.

   Med det sagt skulle jag inte ta risken att lägga in vitlök i olja. Om man däremot tex gör en asiatisk chiliolja eller liknande som hettas upp ett tag inledningsvis så skulle det ju kännas tryggare.

   Radera
 7. Hej,

  jag undrar varför man ska koka vitlöken innan man lägger in den?
  När man kokar den måste man då verkligen har vinäger eller går det lika bra med citron?

  Tack för svar.

  SvaraRadera