tisdag 10 juli 2012

Symöte - Masktäthet!

Välkomna på symöte!

Eftersom jag inte har något nytt att visa idag, (stickar fortfarande på spetskragen och ett par andra hemliga saker) tänkte jag ta tillfället i akt och svara på en stickfråga som damp ner i min mailbox för ett par dagar sedan. Så här skriver Johanna Andersson:

Jag lyckades komma in på din husmorsskola och blev inspirerad att försöka sticka en enkel huva som jag ska sy fast på en poncho jag har stickat.. Men jag är nybörjare som sagt och är inte alls duktig på att veta hur många maskor som behövs för att de ska sitta bra. I din beskrivning där du beskriver hur många maskor du har använt står det att designen är till ett litet barn. Därför undrar jag om du har några tips på vad man ska tänka på när man ska räkna ut hur många maskor man ska lägga upp?


Svar: En huva som ska stickas och sys på ett plagg i efterhand, måste naturligtvis matcha måttet som kragen har. Mät kragen och beräkna sedan maskantal utifrån garnets masktäthet. Med masktäthet menas antalet maskor och varv per centimeter! Det enklaste sättet att ta reda på masktätheten är att sticka upp en provlapp med samma garn, stickor och teknik som man tänkt använda sedan. Provlappen ska vara något större än 10 cm * 10 cm, så att det går lätt att mäta upp hur många maskor som krävs för att sticka 10 cm på bredden, och hur många varv som går åt för att sticka 10 cm på höjden. När du fått fram de siffrorna är det lätt att räkna ut hur många maskor/varv det går åt för att sticka 1 cm. Räkna så här:

Ex, masktäthet: 21 maskor*28 varv = 10 cm * 10 cm

21 maskor/10 = 2,1 maskor (1 cm)
28 varv/10=2,8 = 2,8 varv (1 cm)

Om kragen mäter 33 cm tar jag antalet maskor som går åt till 1 cm, gånger 33. Jag behöver alltså lägga upp 66 maskor (33 * 2,1 = 66,3 maskor). Avrunda alltid till närmaste tal! Ibland behöver också antalet maskor justeras p.g.a. att man stickar mönsterstickning. På höjden är det ju oftast enklare, eftersom man kan mäta efterhand och inte behöver veta exakt antal varv innan man börjar. Vill man sticka in ett mönster i plagget kan det däremot vara viktigt att veta hur många varv man har "på sig" och då får man räkna på samma vis utifrån hur många varv som går åt till en centimeter.

Det var mitt svar på frågan. Fyll gärna på med tips om ni tycker att jag har missat något!

Hur går det för er andra med handarbetandet? Lämna gärna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:


9 kommentarer:

 1. Du tar så väldigt fina bilder på dina handarbeten! Inspirerande :)

  SvaraRadera
 2. Instämmer med föregående talare!

  SvaraRadera
 3. Hej! har just hittat hit och vill gärna vara med i husmorsskolan.
  min blogg heter www.swedanes.blogspot.com och jag bloggar både på svenska och danska (är svensk men bor i Danmari). Jag gillar att laga mat, sticka och virka, skriva och läsa, natur och kultur och att träffa nya människor.
  mvh Eva Geleff

  SvaraRadera
 4. Tycker att den violetta stickningen ser ut som början till en femtimmarskofta ... har du någon variation på gång? Fin färg är det i alla fall!

  SvaraRadera
 5. Instämmer med 1:a talaren. Plus att du är så snäll som tar dig tid att förklara tydligt! ska printa ut din förklaring på ovanstående. Och så en fråga; kalenderbladet ser väldigt intressant ut, men jag får bara fram majmånads kalenderblad. Har det blivit något fel månne?

  SvaraRadera
 6. Nu fick jag fram julimånads kalenderblad, när jag tog det under bloggarkivet.

  SvaraRadera
 7. Alltid hög klass på bilderna och den lila färgen är finfin :)

  SvaraRadera
 8. Mattlo & Borgmästaren: Tack för fint beröm!

  Eva: Välkommen som medlem - så lägger jag till dig i listan!

  Anna: Nej, ingen variation den här gången - bara en gammal hederlig;)

  Qarina: Vad bra att du talade om att det är något knas med länken - då ska jag titta på det! Roligt att du uppskattade min förklaring av masktäthet!

  Annika: Tack Annika!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 9. jag har nu lagt upp mönstret på noten eftersom jag fick en efterfrågan om det. Noten tog bara några minuter att göra, väldigt snabbt och smidigt =)

  http://trixiyo.blogspot.se/2012/07/monster-not.html

  SvaraRadera