torsdag 5 juli 2012

Smultron- och jordgubbstider!
Även om det ser lite knapert ut både när det gäller den kommande plommon- och körsbärsskörden, så gläds vi åt smultronen och jordgubbarna vi plockar in varje dag! 

Tänk vilken lycka det är med ett jordgubbsland! Hade jag vetat hur rik man känner sig när man ser de röda bären lysa genom bladverket, så hade jag skaffat mig ett långt tidigare. Men jag är så tacksam att den stora sten- och jordhögen som blev över när vi grävde för växthusgrunden, och som från början kändes som ett enda gigantiskt problem, inpsirerade mig till att bygga ett terasserat jordgubbsland som har visat sig ge mer bär än vad jag någonsin kunde drömma om. Jag har inte ens haft problem med fåglar (peppar, peppar ta i trä...).

Det är lustigt hur det har påverkat vår konsumtion också - en enda gång har jag köpt jordgubbar i år och då var jag inte här hemma utan i Hälsingland. Man äter på ett annat vis också - istället för att ställa fram ett par liter på bordet vid några få tillfällen, så blir det litegrann varje dag i en skål som kvällsgodis, eller på marängsuissen, till eftermiddagskaffet o.s.v.

Nu är jag väldigt sugen på att utöka jordgubbsodlingen med en vit sort också - jag har redan vita smultron på ett ställe i trädgården... De är väldigt goda! Här hittade jag sorten "Snöflinga" - jag ska nog beställa ett gäng sådana plantor och plantera i anslutning till de jag redan har!

Egentligen är väl nästan det godaste att äta de solvarma bären som de är, eller möjligtvis med en skvätt kall mjölk, en klick vaniljglass eller grädde till.

Här kommer några av mina bästa jordgubbs-/smultronrecept:

2 kommentarer:

  1. Vad härligt! Det där med terrasserna och stenarna är vad som skapar ett bättre klimat, så det är det du kan tacka dina goda skörd för! Du är så listig som vänder nackdelar till fördelar. Det är en stor hemlighet bakom att kunna leva lyckligt är jag övertygad om.
    /*

    SvaraRadera
  2. Mm, smultron är en storfavorit! Så underbara sommarbilder du lagt upp!

    SvaraRadera