onsdag 21 april 2010

Driva kvistar i blom!

Trodde nog aldrig att jag skulle lyckas med detta. Syrénblomning inomhus i april! Årets påskris var ett litet experiment och bestod därför av syrenkvistar. Konsten att driva kvistar i blom tidigt på vårkanten är gammal och kanske därför lite bortglömd. Mormor har berättat att när hon och morfar gifte sig en tidig vår på 40-talet var borden smyckade med blommande kvistar och uppstoppade fåglar. Det var hennes föräldrar som ordnat med detta och i god tid innan bröllopet tagit in kvistar från frukträd och prydnadsbuskar för drivning.

För mig har berättelsen alltid låtit som magiskt trolleri, men nu kan jag alltså själv njuta av syrendoft i april:-) Syrén är förövrigt en av mina favoritväxter. Nästan ingenting går upp mot våran syrénberså i blom!

Vill du också försöka dig på att driva kvistar? Gör då så här:

1. Använd en vass sekatör för att klippa av grenarna. Lägg snittet snett så att det blir ungefär tre centimeter långt och skala av en bit av barken längst ner. Då drar kvistarna vatten bättre.

2. Direkt efter att kvistarna tagits in kan man låta dem ligga och dra i ljummet vatten i badkaret/handfatet ett tag.

3. Ge sedan kvistarna ett nytt snett snitt och byt vatten varje dag. Vedartade växter vill ha ljummet vatten!

4. Kvistarna kan stå mörkt innan knopparna slagit ut, men sedan ska de stå i ljuset!
Dessa växter kan du bl.a. driva i januari: Björk, svarta vinbär, krusbär, måbär, korallkornell, körsbärskornell, vide, daggvide, kaprifol, trollhassel och forsytia. Och i februari: Hägg, körsbär, plommon, äpplen, rosenrips, hästkastanj och rosenmandel.

Läste också att man kan försöka med blåbärsris. Låter spännande...

Lycka till med "trolleriet"!

8 kommentarer:

 1. åh, så spännande! det där måste jag prova..måste leta reda på lite syrenkvistar först bara. Syrén är en av mina absoluta favoriter också, vid sidan om ros...luktar så härligt!

  SvaraRadera
 2. Syrener är verkligen fina...och ger sådana otroliga positiva sommarvibbar :)

  SvaraRadera
 3. Jag bor i bostadsrätt och delar trädgård så det skulle bli ett ramaskri om nån såg mig plocka syrenkvistar (jag har fått bråka en massa bara för att beskära ned dem till berså igen), vinbärsbuskarna brukar däremot vara ok och de går nästan inte att misslyckas med =)

  Kan rekommendera kombon knotiga vinbär och ranunklar, eller orkideeblommande tulpaner! I vas alltså.. =)

  SvaraRadera
 4. Olivia: Jag håller med - rosor och syrener är underbara!

  Fru Purjo: Ja, och sommarvibbar vill man ju ha:-) Längtar till juni!

  Mylla: Vi har så många syrener så jag är nog lite bortskämd med dem. Förra året satte vi dessutom en helt ny syrénhäck ut mot gatan, som vi nu går och väntar på att den ska ta sig.. Men min svartvinbärsbuske ser ledsen ut och verkar inte vilja vara med, trots att jag skämt bort den med thesump och algomingödsel... Tror helt enkelt att den var ett klent exemplar från början när jag köpte den. Som tur är ska jag få en ny som min svärmor drivit upp åt mig. Hoppas på den istället:-)

  /Maja

  SvaraRadera
 5. Ta inte bort den lessna busken, men klipp ner den rejält och håll sen tummarna! Vi har två vita vinbärsbuskar som får något år sen var nära att grävas upp då de såg halvdöda ut, jag klippte ned dem och ifjol kunde vi skörda flera liter vinbär =)

  SvaraRadera
 6. Mylla: Tack för tipset! Då får den nog bli kvar...även om den ser för ynklig ut;-)

  SvaraRadera
 7. Vilket underbart tips! Jag kan känna syrendoften när jag tittar på din bild. Härligt!

  SvaraRadera
 8. Libby: Ja, visst är syréndoft ljuvligt! Därför är du ju fint att få njuta av den lite tidigare än vanligt:-)

  /Maja

  SvaraRadera