lördag 10 april 2010

Virka en uddkant!För några dagar sedan blev jag färdig med min lilla mormorsfilt. (Här kan du läsa om hur man virkar mormorsrutor och vad de olika virktermerna betyder.)

Som avslutning på filten virkade jag en uddkant runtom. Ramar in rutorna fint, tycker jag!Så här gör du min uddkant:

1. Börja med att virka ett varv fasta maskor.

2. Sedan ett uddvarv: * 2 fm i kanten, 3 lm, 1 hst i 1:a lm, hoppa över 1 m. Upprepa från * runt hela varvet.Filten passade bra i min favoritstol - Arka, designad av Yngve Ekström. Här sitter jag skönt i solljuset med en espresso brevid mig på lill-pallen!

8 kommentarer:

 1. Fin uddkant! Håller själv på med en filt av mormorsrutor, men är inte klar ännu. Ska ha uddkanten i åminne då.

  Här kommer förresten stickbeskrivningen du frågade efter: http://www.mormorhadestil.se/2010/04/09/pa-begaran-en-stickbeskrivning/

  Hälsningar
  Anna

  SvaraRadera
 2. Hej, Anna!

  Kul att du också knåpar med mormorsrutor, och roligt att du tyckte om uddkanten! Den var inte alls svår att göra, så den rekommenderas varmt:-)

  Tusen tack för att du lade upp mönstret! Blir nåt att lägga till högen för dröm-stick-projekt... Tröjan är ju hur söt som helst!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 3. Jag har alltid undrat hur man ska få Arka att se mindre stel ut. Här var alltså svaret: mormorsfilt och kudde. Ruskigt snyggt, i en underbar färgskala.

  SvaraRadera
 4. Libby: Vad roligt att du gillade det! Tycker också att filten och kudden "mjukar upp" intrycket av Arka, dessutom blir det mjukare för rumpa och rygg på det här viset:-)

  /M

  SvaraRadera
 5. Tack för beskrivningen på uddkanten. Har börjat virka lite....annars är jag lapperinörd.

  SvaraRadera
 6. Jättefin kant, den ska jag absolut prova! Har nyss gjort klart ett mormorstäcke som jag ska ge bort. Det är mycket pastellfärger, rosa, blått och gult men också med inslag av brunt. Tänker ta det bruna till ytterkant, annars blir det för "pastelligt".

  SvaraRadera
 7. Den udden passade utmärkt på min temperaturfilt för 2018.

  SvaraRadera
 8. Jag är nybörjare och har aldrig virkat en kant tidigare så jag googlade på "virka spets" och hittade denna sida. Tack för hjälpen. Jag lyckades och det blev jättefint. <3

  SvaraRadera