fredag 23 april 2010

Helgtips - Laga Husmorsskolans favoritpasta!

Idag bjuder Husmorsskolan på ett favoritrecept när det gäller pastarätter. Det är hämtat ur Johanna Westmans bok: "Italienskt hemma hos Johanna". En ovärderlig bok för oss som inte kan leva utan italiensk matlagning... Jag använder den här boken ofta. Allt jag gjort hittills har blivit utsökt!

Spaghetti alla Puttanesca

400-500 g spaghetti eller linguine

2 msk salt

1 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

1 dl goda oliver (jag tog Icas blandade ekologiska - supergoda!)

1 peperoncino (torkad chilifrukt)

1 burk hela tomater (jag använde hela körsbärstomater)

1/2 dl kapris

hackad bladpersilja

cirka 1/2 tsk salt

Häll oljan i en stor stekpanna med höga kanter. Sätt den på medelhög värme. Skala vitlöksklyftorna. Tryck till oliverna med bredsidan av en kniv och ta ut kärnorna.

Lägg i vitlöksklyftorna och peperoncinon (tänk på att peperoncinon är strak när du doserar!) och stek dem i ett par minuter, tills de är lätt gyllene. Lägg i tomat, kapris (utan lagen de ligger i) och oliver i stekpannan. Låt alltihop puttra på medelhög värme i 15-20 minuter. Smaka av med salt.

Koka upp mycket vatten till pastan i en stor kastrull. När vattnet kokar, salta och lägg i pastan. Koka tills pastan är al dente när du smakar av den, häll då av vattnet i ett durkslag.

Lägg i persiljan och pastan i stekpannan med tomatsås och rör om ordentligt. Sätt pannan på den varma plattan och låt såsen nätt och jämnt koka upp. Servera med detsamma. Gärna med riven parmesanost!

Smaklig måltid!

4 kommentarer:

 1. När jag läser din blogg kom jag att tänka på en gammal dam som jag brukade hälsa på hos ibland när jag var barn. Hon hade mycket kunskap om att ta hand om kläder, huset och trädgården. Tyvärr var jag nog lite för liten när jag träffade henne för att riktigt förstå värdet av det hon sa och gjorde. Kommer bara ihåg brottstycken...såsom att hon alltid sträckte lakanen på ett visst sätt innan hon manglade dem, hur hon plockade kottar för att ha att tända med i pannan, hur hon tvättade med tvättbräda det som var riktigt hårt smutsat (hon gillade inte tvättmaskinen ;) och att det skulle sköljas i sju vatten....och mkt mer sånt som jag tyvärr har glömt.

  SvaraRadera
 2. Jag letar också ofta i minnet efter sådant som mormor och andra äldre husmödrar berättade för mig/lärde mig när jag var liten. Tyvärr förstod jag ju inte heller att uppskatta sådan kunskap till fullo, utan en hel del försvann bort ur minnet... Man får väl helt enkelt vara glad för det som fastnade och fråga de man kan om så mycket som möjligt medan de finns kvar. Jag har en grannfru som är över 80 år, och en av de mest dugliga husmödrar jag stött på. Hade jag hälften av hennes energi skulle jag vara nöjd. Både hon och jag har t.ex. innanfönster. Gissa vem som är först med att få ur dem på våren, och hänger ut genom fönstret och putsar dem skinande blanka... ja, inte är det jag;-)

  SvaraRadera
 3. Hon sitter nog inte lika mkt framför datorn som vi gör nu för tiden...hon fixar istället ;-)

  SvaraRadera
 4. Antagligen;-) Plus att hon har de där äkta, gamla "husmorstagen" i sig... Där ligger man i lä!

  SvaraRadera