torsdag 15 april 2010

Prinsessornas kokbok!Här är mitt gamla tummade exemplar av den legendariska boken:

Prinsessornas kokbok av Jenny Åkerström

Det syns att boken är välanvänd. Pärmen är lös och på framsidan finns fläckar av diverse matvaror som förmodligen hamnat där när någon lagade till något gott ur boken. Inuti boken kan man hitta anteckningar och recept som står nedklottrade med blyerts.

Här är lite fakta om kokboken:

Prinsessornas kokbok är ett klassiskt verk inom den svenska kokbokslitteraturen författad av Jenny Åkerström-Söderström. Hon höll en hushållsskola för unga flickor i Stockholm förra halvan av 1900-talet; prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid (döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg) fanns bland eleverna. Deras lärarinna skrev kokboken och tillägnade den prinsessorna;därav namnet. Boken utkom i många upplagor under 1930-, 40- och 50-talen.


I boken fanns en tårta som kallades för "Grön tårta" och som prinsessorna var speciellt förtjusta i. Denna kom sedan att kallas Prinsesstårta.

(Källa: Wikipedia)Kunde inte motstå den här kudden när jag fick syn på den i ett skyltfönster för någon vecka sedan. Så nu pryder den en av de gamla stolarna i vår matsal...

Prinsesstårtan har alltså sitt ursprung i Prinsessornas kokbok. Imorgon ska Husmorsskolan visa hur man gör sin egen Prinsesstårta! Fast inte en ätbar alltså... utan en... ja, ni får se...

15 kommentarer:

 1. Vilket roligt inlägg. Jag hade ingen aning om det med prinsesstårtan. Lite rolig onödig fakta! =) /Clinen

  SvaraRadera
 2. Clinen: Roligt att du uppskattade det! Man behöver lite onödig fakta ibland, särskilt tårtfakata;-)

  /Maja

  SvaraRadera
 3. Vi har ett ex från 1952 i bokhyllan, maken är väldigt matlagningsintresserad så vi brukar spana efter kokböcker på loppis!

  SvaraRadera
 4. Mylla: Ja, visst är det spännande att leta efter gamla kokböcker på antikvariat och loppisar! Kul att ni också har ett ex av den här klassikern!

  /Maja

  SvaraRadera
 5. Jag hr dessutom Svenskt husmoderslexikon i tre delar plus koklexikon och en del som heter "det skapande hemmet". Man kan slå upp i princip vad som helst, från saker som hur en begravning funkar (alltså själva ned i jord-delen) till fläckborttagning! Den serien är ett arvegods från gammelmormor (född 1906), mamma har den också då hon fått mormors ex.. =)

  SvaraRadera
 6. Åh, vilken lycka att äga det! Svenskt Husmoderslexkion har jag haft planer på att skaffa länge nu... Verkar som riktigt underhållande läsning! Ser jag den på något antikavriat så slår jag till på direkten!

  /Maja

  SvaraRadera
 7. hej!

  Jag har också en kokbok med prinssesorna på framsidan,fast min ser mycket bättre ut i skick.

  Finns det något värde i den gamla boken

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Jag vet faktiskt inte om den betingar nåt värde? Skulle gissa på någon hundring eftersom boken förmodligen är ganska vanligt förekommande, men sedan kanske det beror på vilken upplaga man har och så... Bäst att kolla med ett antikvariat!

  Mvh Maja

  SvaraRadera
 9. Hej Maja!

  Var på loppis idag och hittade Prinsessornas kokbok alla tre delarna för ynka 25 kr. Jättefint skick också. Är så nöjd. Visste du att det var en serie i tre delar?

  Vänliga hälsningar Anna

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Grattis till fyndet! Hade i bakhuvudet att det fanns flera delar, men har som sagt var bara en själv. Fint att de var i bra skick, annars är det vanligt att de är lite "nersölade" eftersom dé har använts till bakning...

  Mvh Maja!

  SvaraRadera
 11. Hej! I kokboken ska det finnas ett recept på ingefärspepparkakor som min mamma bakade. Det går möjligtvis inte att få receptet?

  MVH mig@du.se

  SvaraRadera
 12. Finns det någon som i bakverksdelen kan hjälpa mig få receptet på Kammarherrar eller kardemummaskorpor så skulle jag bli jätteglad. Kom att längta efter dem men mina systrar hade inte heller receptet aktuellt
  Skorpan

  SvaraRadera
 13. Vi har boken fra 1931 og det er første utgaven med Jenny Åkerstrøm sin signatur. Hva kan denne boken være verdt ? Må nesten si at vi er vel ganske heldige som har hennes signatur i boken. Vi vurderer og selge den til høystbydende. Derfor lurte vi på om noen kunne gi oss en ca pris. Vi kan kontaktes på epost : knut_Werner@hotmail.com.

  SvaraRadera
 14. Og vi har oppskrifter visst noen vil ha det. Vil du kjøpe boken av oss eller bare ha en oppskrift ? ta kontakt med oss på mail adresse knut_Werner@hotmail.com

  SvaraRadera
 15. Jag har Prinsessornas kokbok och de delar jag har är I, II, III och IV, så nog fanns det fler än tre delar. Dock har jag inte hittat någonstans om det fanns ytterligare delar vad dessa kokböcker.

  Nr I är dessutom signerad av författaren själv Jenny Åkerström. Utkom från tryckeriet 1931.

  SvaraRadera