tisdag 13 april 2010

Symöte nr. 5!

Äntligen tisdag igen: Välkomna till veckans symöte!

Idag tänkte jag att ni skulle få ta er en titt i min lilla papperspåse:


I den ligger ett alldeles underbart vintagetyg:

(Tyget är från 50-talet, vävt på 75 centimeters bredd. Det är lätt och mjukt med ett underbart fall.)

Och nio stycken finurliga knappar, avsedda för att kläs med tyg:


Av tyget och knapparna ska jag sy en sådan här:


Det kommer att bli en hel del knåpande med tillskärningen. Måste nämligen omarbeta förslaget till mönsterdelarnas placering på tyget eftersom mitt tyg är mycket smalare än det som mönstret utgår ifrån. Har bara precis så mycket tyg jag behöver, så det får inte bli fel... Hoppas att jag lyckas. Ska göra allt för att vara supernoggrann! Längtar efter att få sätta igång! Ska bli så roligt att få "inviga" min nya syplats också;-)

Nu lite om var min papperspåse kommer ifrån: Tyget och knapparna köpte jag i en nyöppnad butik här staden. Den heter "Mia och Barbros textilverksta´". Hädanefter är det min favoritaffär! Mia och Barbro har köpt in ett lager tyger och sybehör som en gammal sömmerska inte längre hade användning för. I den vackra lilla butiken ligger alla tyger i prydliga travar så att man lätt kan se mönstren. Här finns de mest fantastiska tyger från 40/50-tal och framåt. I små askar och lådor kan man botanisera bland knappar och spetsar. Jag höll på att aldrig ta mig därifrån;-)

Av tygerna syr Mia och Barbro främst barnkläder i egen design som också finns till försäjlning i butiken. Dessutom fungerar ju som sagt var "Textilverkstan" som en slags second hand där intresserade kan köpa tyger och sybehör. Mia och Barbro var förövrigt jättetrevliga, kunniga och hjälpsamma! Jag är så glad för att den här butiken har öppnat just i min lilla stad!

Någon gång framöver ska jag göra ett studiebesöksinlägg från "Textilverkstan", så att ni får ta del av alla de tjusiga tygerna!

Också denna vecka har jag glädjen att hälsa en ny medlem välkommen in i Husmorsskolans Nya Syförening: Det är Karin ( http://frokenkarin.blogspot.com/) som gått med. Hon tänker bl.a. sy underkjolar. Låter mycket spännande, tycker jag! Ser fram emot att följa dina framtida syprojekt, Karin!

Hur går det för er andra med handarbetandet?

Vår-hälsningar från Maja!

9 kommentarer:

 1. Jag syr ju mest medeltidskläder (just nu flamländskt 1500tal) och bygger mycket egna mönster.. ett tips om man har lite tyg att arbeta med är att först sy en toile (alltså ett mönster av tyg) av tex billigt lakansväv. På det viset kan man experimentera sig till vad som blir mest tygbesparande, och man behöver inte klippa ut för stora delar av tyget man har lite av...

  I ditt fall skulle jag defintivt göra det med livet, om du nu inte använt mönstret förr, för att få en riktigt bra passform.
  Det där blev luddigt tror jag.. fråga gärna om det blev för oklart!

  SvaraRadera
 2. Åhhhhh, vilket fint tyyyyyg!!!!!!!

  ojojjo, säger jag bara....väldigt fint. ramla nästan av stolen av "begeistring". Ser verkligen fram emot att se slutresultatet, synd att Arvika ligger så långt ifrån där jag bor annars hade jag kollat upp den där butiken...
  har ett tyg i ungefär samma stil(ah typ iaf, rosa med vita rosor) som ligger hemma och väntar, men jag har inte vågat sätta saxen i det. kanske skulle bli inspirerad av dig óch så småningom göra det...med fina tyger vill bara måste det ju bli rätt....

  Själv har jag under veckan fått psykbryt på en kjol som jag skulle haft med i dagens inlägg och tagit till min tröst-metod genom att sy något annat lätt emellan. :) Men det står i mitt inlägg...

  ha det bra och trevlig sömnad! / Olivia

  SvaraRadera
 3. Hej på er alla. Nu har jag fått till de där underkjolarna som jag hintat om :) Det blev ett enkelt eftermiddagspyssel i lördags eftersom jag ville ha lite 50-tals puff under en kjol på kvällen. http://frokenkarin.blogspot.com/2010/04/husmorsskolans-nya-syforening-bidrag-nr.html

  SvaraRadera
 4. Hej på er!

  Mylla: Tack för tipsen. Kommer nog att sy en toile för livet, innan jag sätter saxen i det fina tyget. Viktigt att få bra passform på det! Dock är det så att kjolen nästan är det klurigaste att skära till, eftersom den är så vid att jag måste pussla mycket för att få till det, samt göra en extra söm fram...

  Olivia: Ja, visst är det ett otroligt fint tyg. Precis som du säger bara måste det ju bli lyckat det man syr av ett sånt tyg, så det gäller att koncentrera sig!

  Rosa med rosor låter ju också ljuvligt... Hoppas att jag kan inspirera dig att plocka fram det!

  Trist med "kjolkatastrofen", men å andra sidan resulterade ju i att du sydde en supersnyggtopp istället. Är det svårt att sy i trikå´? Visst måste man ha särskild tråd och pressarfot? Roligt med den gula färgen... Häromdagen stod jag och nöp i ett gult band och förvånades över att jag plötsligt hade börjat gilla gult... så jag vågade inte köpa det. Fast nu ångrar jag mig. Gult är ju allt annat än fult!!!

  Karin: Välkommen! Åh vad roligt med underkjolarna. Blev jätteinspirerad! Vill också sy en tyllkjol. Får bli ett besök på panduro snart...

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Tjusigt! Mitt nästa projekt får också bli en klänning. Måste bara finna ett tyg. Är trött på kjolen nu.... Vill göra somriga grejer nu!

  SvaraRadera
 6. Tjuettan: Ja, visst vill man göra somriga luftiga, lätta saker med en massa blommor på;-)

  /Maja

  SvaraRadera
 7. Maja
  Nä, jag tycker det är jättelätt att sy i trikå. har samma pressarfot som till raksöm och sicksack och använder mig av en vanlig strechsöm/trikåsöm, borde finnas på de flesta maskiner.. Man kanske får nåla lite extra så inte tyget drar sig..och så när man syr på mudden så får man ju göra den lite mindre än tyget och "dra" ut det så blir det bra...men det är faktiskt inte svårare alls...kanske tom lättare?

  /Olivia

  SvaraRadera
 8. Själv har jag sytt ner alla sömmar och sedan sytt på pärlor på min 1500-tals jacka, suttit 12h med den idag så nu är jag riktigt seg.

  Bilder kommer upp på bloggen så fort jag orkar :)g, toillen som Mylla nämnde är nästan ett måste när man syr något man inte sytt 100 gånger innan, absolut om du ska snåla med tyget.

  lycka till

  Mkt avis på din butik och fina ty

  SvaraRadera
 9. Oj, 12 h timmar! Ja, då förstår jag att du känner dig lite seg! Iofs går tiden fort när man syr, men det finns ju gränser;-) Ska iaf bli jättespännande att se resultatet sen!

  Ja, det får bli en toile för mig. Ska pyssla med det i helgen.

  Kul att du gillade tyget!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera