tisdag 13 april 2010

Se min syplats ta form - del 1!



Att ha en praktisk arbetplats där symaskinen alltid står färdig att användas och sybehör förvaras i lättåtkomliga burkar är viktigt för den som handarbetar mycket och ofta. Det har jag alltid gjort och sedan jag startade Husmorsskolan med tillhörande syförening har det blivit ännu mer... Därför var det på tiden att jag ställer i ordning en syplats!

Jobbade med detta igår eftermiddag. Så här blev det:



Bordet och stolen fanns i vårt hus när vi köpte det. Så även de stora bruna gamla klädsåpet som du ser skymta till vänster. I det förvarar jag tyger, pysselmaterial, stick/virk-nålar, handarbetsböcker, symönster, ja allt mellan himmel och jord. En annan dag ska jag visa dig!

De små gröna hyllorna låg bortglömda ute i vår förrådsbod. Jag har listat ut att de suttit i ett av våra kök (vårt hus var från början ett flerfamiljshus), men monterats ned vid en renovering.

Vaxduken kommer från Au Maison och kan bl.a. köpas här.

Symaskinen och syskrinet har jag övertagit av min mormor. Syskrinet är fyllt med allt från lappar att märka skinnhandskar med till stoppnålar och annat användbart. En riktig guldgruva...



På hyllorna förvarar jag burkar med sybehör.

På en orange-plastkrok hänger min bästa sysax. Kroken är ett litet minne från 70-talet. Någon måste ha klistrat upp den ungefär vid den tiden. Har inte haft hjärta att ta ned den... Tycker om alla de spår från äldre tider som finns i vårt hus. Och nu blev ju kroken till en alldeles utmärkt saxhängare:-)



Aktuella syprojekt kan hängas på den praktiska linan. Om du vill läsa mer om vintagemönstren som hänger där kan du göra det här.

Klädnyporna som kommer från Maileg och kan bl.a. köpas här.
Det grönvita bomullsbandet har jag köpt på Esters Café (mitt favoritfik) utanför Karlstad. Esters Café är ett utflyktsmål väl värt ett besök för er som ännu inte varit där! Caféet där kaffet serveras i gamla blommiga koppar, har en trädgårdsbutik som säljer fantastiska fröer och engelska trädgårdsredskap. I gårdshuset ligger en loppis:-)



Den söta gamla hyllremsan köpte jag på Textilverkstan, en underbar butik som jag kommer att berätta mer om imorgon.

På den övre hyllan skymtar prickiga burkar från Åhléns och en härligt blå havsburk som jag köpte i vår lokala godisbutik. I den förvarar jag dragkedjor.



Från vänster ser du en kryddburk från Ikea fylld med ett av mina senaste fynd - Lila zickzack-band i kraftig bomullskvalitet. Zickzack-band heter "Ric rac" på engelska. Jag tycker det ger en underbar finish åt t.ex. förkläden och blusar. Det lila bandet ska användas till ett förkläde jag snart ska sy. Om du hittar vintage "ric rac", tveka inte att slå till! Tycker det är svårt att hitta nytilverkade zickzack-band i färg. Vita finns men som sagt var inte färgade... Tips, någon?

Burken i mitten är min egentillverkade nåldyneburk.
Så här gör du den!

Till höger står en konservburk som jag klätt med tunn vaxduk. Lätt som en plätt - bara att klippa till duken och limma fast den med RX-lim. I den förvarar jag min samling av gammal snedslå. Snedremsor är precis som zickzack-band toppen att fynda på loppisar eller auktioner. Tycker ofta att färgnyanserna är vackrare på de äldre banden. Dessutom kan man hitta roliga varianter som det vit-rosarutiga jag nyss fann på Textilverkstan. Kan bli en rolig detalj på något du ska sy...



Till vänster ser du en syltburk från Ikea som jag fyllt med stuvbitar av band i alla storlekar och kulörer. I mitten en snabbkaffeburk som jag rengjort. Där förvarar jag några gamla vackra trä trådrullar som jag fann i vårt hus när vi flyttade in.

Vad fattas för att min syplats ska bli färdig då?

 • En bra lampa - vill ha en sådan där hederlig gammal riktbar skrivbordslampa
 • Provdocka - vorje ju en dröm att äga en sådan:-)
 • Fler förvaringsburkar
 • Vackra bilder och tavlor som inspirerar

Har någon av er tips på något mer som ni tror skulle vara praktiskt? Tveka inte att lämna en kommentar i så fall.

Hoppas att detta inlägg kan ge lite inspiration till alla er syintresserade utan arbetsplats. Sätt igång och planera en, vet jag! Allt blir så mycket enklare och roligare när man har det praktiskt omkring sig...

8 kommentarer:

 1. Ser riktigt mysigt ut tycker jag! Det blir nog superbra när du får det färdigt tror jag. /Clinen

  SvaraRadera
 2. Clinen: Kul att du gillar det! Känns redan som att jag kommer att trivas med min syplats:-)

  Hälsningaer från Maja

  SvaraRadera
 3. Tänk om man hade plats för sånt... här står symaskinen just nu på golvet bakom soffan! Vi bor väldigt litet jag och min man... men nu har jag äntligen klurat ut hur jag ska få in mitt underbara 40talsskåp med murgröneintarsia i hemmet!

  SvaraRadera
 4. Mylla: Murgröneintarsia... det låter hur vackert som helst! Vad roligt att du funnit en plats åt det. Ja, visst kan det vara svårt att göra plats för pyssel när man är trångbodd... Jag känner mig privilegierad som bor i ett stort hus!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att se en till syhörna bli till, jag håller på med min för fullt. Men det är mycket som ska hinnas med å det känns ju som det är läge att börja fixa med trädgården också!

  SvaraRadera
 6. Ja, jag vet! Var ute i vårsolen igår och började kratta, och med en gång kände jag hur trädgårdsmanin kom över mig;-) Finns så mycket jag vill göra... Ska bli jättespännande att se din syhörna sen! Kanske kan få några tips till min:-)

  /Maja

  SvaraRadera
 7. Åh, det ser så härligt fint ut! Jag blir sugen på att pyssla bara av att se bilderna. På tal om Esters café kom jag på att Kafferepet är nog ett ställe som skulle falla dig i smaken: http://www.kafferepetisaffle.se/
  Nu vet jag inte vart du bor, kanske är Säffle lite långt bort. Men ett trevligt utflyktsmål i alla fall! :)

  SvaraRadera
 8. Hej, Maria!

  Nej Säffle är inte alls så långt. Jag bor ju i Arvika i samma landskap... Vad roligt med ditt tips om Kafferepet. Verkar ju hur mysigt som helst! Alltid roligt att hitta nya "utflyktsmöjligheter". Blir definitivt ett besök där nån gång i vår/sommar. Kul att du gillar min syplats:-)

  /Maja

  SvaraRadera