måndag 29 november 2010

Baka saffranskaka!





Den här mjuka saffranskakan är rena drömmen för en saffrans-älskare som jag! Skär i tunna skivor och lägg på julens kakfat! Eller varför inte förvandla den till en delikat dessert genom att lägga en klick grädde och lite hallonsylt ovanpå varje kakskiva. Då har du genast en liten saffransbakelse!

Min svärmor introducerade kakan för mig. Receptet är hämtat ur kokboksklassikern, Sju sorters kakor.

Saffranskaka

200 g smör
½ g saffran (1 pkt)
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)

1. Smörj och bröa en form. (Jag använde en avlång brödform.)
2. Smält matfettet och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel.
3. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen.
4.Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 min.
5. Sikta över florsocker innan kakan ska serveras.





Serveringsfatet ordnade jag enkelt genom att klä en skärbräda med rutigt hyllpapper (finns på mataffärer). På det sättet får man ett "tillfälligt" uppläggningsfat som kan varieras i all oändlighet. Bara att använda sig av olika sorters mönstrat papper... Själv är jag svag för rutigt!

Saffranskakan är mitt bidrag till Månadens sötsak, en bakutmaning som anordnads av den trevliga bakbloggen Söta Saker. Den här månaden är temat "Färgglatt"... och vad kan vara mer färgglatt än den ljuvliga kryddan saffran, som dessutom passar så väl i adventstider!


Söta saker

9 kommentarer:

  1. Ja, nog har saffranskakan en vacker färg alltid :) och oerhört god är den också. Jag brukar variera min med äkta vaniljpulver och lite smak av apelsin när jag känner för det :)

    SvaraRadera
  2. Tack för ännu ett lätt recept och tips på fint rutigt fat.
    Häromdan gjorde jag kokostopparna och de blev supergoda och toppiga. Tidigare har de blivit platta trista saker, men nu såg dom ut som dom ska, efter ditt recept.
    ha en bra vecka
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  3. Elisabeth: Det lät gott! Både apelsinen och vaniljen... Tack för tipset!

    Elsamarianne: Vad roligt att du lyckades med kokostopparna! Saffranskakan kan jag verkligen rekommendera! Så god så att man nästan svimmar;) Ha en fin vecka du också!

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera
  4. Den såg god ut den måste jag prova!
    Får ta mig in till stan och köpa lite saffran!
    // jenny

    SvaraRadera
  5. Nu i adventstider kanske man vill överraska sina arbetskamrater på jobbet med något gott. Jag har dubblerat det här receptet. Då kan kakan gräddas i ugnens stora långpanna.

    SvaraRadera
  6. Jenny: Ja, gör det! Helt klart värd en tur till stan;)


    Karin W: Tack för det smarta tipset! Gjorde faktiskt dubbelsats när jag bakade kakan nu, men delade upp den i tre formar istället... Ett bra sätt att fylla sina förråd, inför jul:)

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera
  7. Vad gott med saffranskaka!
    och vilken bra idé att klä skärbrädan! Måste provas =D

    SvaraRadera
  8. Nellie: Ja, saffranskaka är så väldans gott! SKkärbrädetricket är tacksamt! Förvandlar vardag till fest;)

    Mvh Maja!

    SvaraRadera
  9. Blir säkert god, men 40 minuter i ugnen lämnade den knappt halvbakad... fick stjälpa ned den i formen igen så gott det gick. Kör tio min till!

    SvaraRadera