torsdag 11 november 2010

Sådant som är nödvändigt i november!




I november behöver man värme. Filtar, raggsockor, brasor i vedspisen, ja allt som på något sätt kan värma...

Igår föll den första snön här i Värmland. Allt blev vitt och vackert, men också väldans kallt. Därför tänkte jag visa er några av mina november-nödvändigheter:


Den färgglada ullpläden är svensktillverkad. Jag köpte den när jag och mamma besökte den fina inredningsbutiken "Norrgavel" i Västerås. Filtarna såldes ut för nästan ingenting eftersom färgerna hade varit svårsålda. Vilken tur att man är en av de få lyckliga som gillar rosa-rött-senapsgult i härlig mix! Det gör att man kan köpa varma ylleplädar för 150 kr styck... Både jag och mamma gick därifrån med två filtar var under armen;)


De här två böckerna skänker finfin jul-/vinterinspiration. Vackra bilder, goda recept och många bra pysselidéer! Jag tycker om att fylla på med inspiration i bokform. Vinterns Goda Ting av Anna och Fanny Bergenström, har hängt med i flera år nu. Ändå känns den lika aktuell varje ny vinter! Vintermat av Sanna Töringe, köpte jag förra året. Så den håller jag fortfarande på att utforska. Det är så mysigt att sätta sig en stund med de där böckerna och drömma om julbord och adventsfikan som komma skall...


Häromdagen hände något stort här i huset - en riktig högtidsstund. Vi eldade i vår köksspis för första gången. Av husets tre eldstader är den ena köksspisen tyvärr den enda som är godkänd att elda i. Ändå har vi inte kommit oss för, förrän nu. Förstår egentligen inte varför men vi har väl helt enkelt låtit bergvärmen förleda oss att glömma hur underbart det är med en riktig brasa. I helgen ska vi elda mer och kolla så att skorstenen hänger med i svängarna... Om allt fungerar bra så har jag en känsla av att det kommer bli många brasor i vinter. Det är så hemtrevligt med sprakandet! Förresten har vi pratat om prova att baka bröd i den lilla ugnen också. Återkommer till det framöver...


Den här bilden får mig nästan att tycka om novembermörkret;) Allt gott önskar jag er i kylan!

10 kommentarer:

  1. Vilket klipp med filtarna. Den är ju supersnygg, och ser skön ut-
    grattis till vedspisen. Det bästa är, att man kan ha flera kastruller på samtidigt, flytta dom för perfekt temperatur, alltid ha en panna med varmt vatten till te, göra långkok, och så baka så klart. Tänk på att bäst resultat får man om man tar ut och vänder plåten efter halva tiden. Man får vara snabb om det är mjuka kakor...Det går att få tag på termometrar som kan stå inne i ungnen så man har koll på ungefär temp.
    Jag har jättesnygga lösa ringar av koppar som man kan sätta i istället för de vanliga ringarna...
    ha så mysigt med din spis
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  2. jag har också plockat fram dessa 2 böcker.
    förra julen testade jag ett par av recepten.
    ett recept på julbröd på gammalt vis har blivit vårat favorite bröd
    Igår kväll kröp jag upp i soffan med alla julmagasin.Kvällen var räddad smile

    SvaraRadera
  3. Efter det här inlägget kan man ju faktiskt börja gilla november!!!
    :-)
    Norrgavel i Västerås gillar jag också. Synd att jag missade plädutförsäljningen...

    SvaraRadera
  4. Elsamarianne: Åh, tack för alla fiffiga, användbara tips angående vedspisen och bak/matlagning! Har du fler får du gärna dela med dig av dem också! Har du t.ex. några bra recept på bakverk som funkar extra bra i vedspis?

    Anonym: Vad roligt att du också har de fina vinter-böckerna! Låter spännande med det där julbrödet! Det måste jag testa i år...

    TokTova: Vad roligt att du nästan gillar november nu;) Det gäller ju att försöka gilla läget i alla lägen;) Ja, visst är Norrgavel i Västerås en fin butik! Supertrevlig personal också. Var så glad att jag kom över de där plädarna...

    Många hälsningar fr Maja

    SvaraRadera
  5. Hej du glada!! Jag har också vedspis i köket och använder den jämt när det börjar bli kallt ut, Sparar på elen!! Men det kom förra året tu en bok som heter Gamla spisar är heta. Författare Christine Koele. Den boken är BRA ger recept och hur man bör vårda sin spis t ex.

    SvaraRadera
  6. Jag älskar min gigantiska yllefilt jag köpte på marknaden under medeltidsveckan i Visby, den kommer från Estland och är över 2 meter lång och väldigt vackert vävd. Fick stränga order av hon som sålde at inte tvätta den i maskin, men jag gör dt ändå (på ylleprogrammet) och den har knappt ens krympt! Rent ekonomiskt var det kanske inte samma fyndpris som på dina, men jag tycker 500 spänn är helt ok för en så stor och i helylle...

    SvaraRadera
  7. Hej Maja och alla andra!
    Jag har nyligen hittat denna inspirerande sida och kikar så ofta jag har tid(sitter inte så ofta vid datorn)Älskar alla ideer man får och alla vackra bilder!
    Min husmorsanda går up och ner,mest beror det på hur mycket tid som finns över. Hur hinner ni andra fixa allt och kombinera med jobb?
    Ved spisen ska nog gå bra för dig att baka i, min man fixade tom det förra vintern hihi Och jag kokade kola på den,det var rofyllt och stå där och röra vid värmen och höra spraket.
    /Jenny

    SvaraRadera
  8. Karin: Tack för det värdefulla boktipset! Låter ju som en bok jag skulle kunna få ut mycket av! Vad härligt att du också har spis i köket:)

    Mylla: Oj , vad mysigt det låter med en sådan där stor filt! Jag har en liten också, en sådan som man kan lägga över benen när det drar. Så egentligen är nog alla format mysiga, bara de är helylle, som sagt var;)

    Jenny: Hej och tack för din kommentar! Vad roligt att du hittat hit och att du gillar min blogg! Ja, det där med tiden är ju olika precis som du säger. Ibland tar jobb och andra åtaganden över i livet och man har varken tid eller ork att pyssla och dona... Svårt att svara på hur man hinner? För min del är det nog så att jag insett att den glädje och ro som jag får av att exempelvis handarbeta är så viktig för mig att jag tar varje liten chans jag ha att göra det! Jag tar mig tid för det, helt enkelt. Sedan går jag oftast upp tidigt på morgnarna och hinner en hel del saker då. Jag och min familj försöker också tillbringa den mesta lediga tiden i hemmet och på så sett skapa lugn och ro kring alla vardagssysslor. Men som sagt var, det går upp och ner. Ibland hinner man och ibland inte...

    Varma hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  9. Hej Maja!
    På den tiden jag hade vedspis brukade jag alltid koka risgrynsgröten på den. Inbillar mig att den blev extra god då.
    Hälsningar från Marianne

    SvaraRadera
  10. Marianne: Åh, risgrysgröt! Det var ett bra tips! Inbillning eller inte, det låter iaf väldigt mysigt och det är ju det viktigaste;)

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera