söndag 5 december 2010

Laga köttfärspaj med smak av saffran!



Jag besökte mina föräldrar i helgen. Det var så lugnt, mysigt, snöigt och stillsamt! Precis som det ska vara när man kommer till sitt föräldrahem. Mamma och pappa har världens finaste julstjärnor i sina fönster. Bl.a. ovanstående orangea klassiker... Den typen av julstjärna minns nog flera av er sedan barndomen?

Mamma och jag lagade en köttfärspaj som var något av det godaste jag ätit på länge. Och dessutom väldigt passande för årstiden. Köttfärsfyllningen är nämligen smaksatt med saffran... Så naturligtvis vill jag dela med mig av receptet som mamma fann i Nerikes Allehanda. Här kommer lite söndag-middagsinspiration till den som behöver:

Köttfärspaj med smak av saffran

1 sats valfri pajdeg (Använd någon variant som du själv gillar. I de flesta koböcker kan man hitta grundrecept för pajdeg som sedan kan varieras efter behag!)

ca 500 g köttfärs
1 påse saffran
salt
svartpeppar
smör eller olja

en klick smör
4 schalottenlökar
1-2 dl rödvin (el rött matlagningsvin)
1 köttbuljongtärning
1 msk dijonsenap

2 tomater
2 dl creme fraiche
en klick tomatpuré

några deciliter riven västerbottenost

1. Blanda samman pajdegen. Tryck ut i en pajform. Sätt ugnsfolie runt kanterna så håller de sig fina under förgräddningen. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225%.

2. Stek köttfärsen i smör eller olja tills den fått fin färg. Krydda med salt och svartpeppar (efter behag) och en påse saffran. Häll sedan över köttfärsen på en tallrik och låt den vila.

3. Klicka därefter smör i en stekpanna och stjälp i fyra finhackade schalottenlökar. Bryn på medelvärme i ca 10 minuter. Tillsätt rödvinet. Jobba ner en köttbuljongtärning i vätskan. Klicka i dijonsenapen. Reducera tills vätskan blivit krämig kring löken.

4. Häll tillbaka köttfärsen, jobba ihop den med löken och häll sedan ner allting i pajskalet.

5. Finhacka två tomater i småbitar och rör ihop dem med crem fraichen i en skål. Klicka i lite tomatpuré. Bred ut över köttfärsen i pajformen, och strö därefter över den rivna västerbottenosten. Grädda pajen i 225% i ugefär 15 minuter eller tills osten fått färg. Servera med en god sallad.



Ha en rofylld andra advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar