fredag 17 december 2010

Gör det fint kring diskbänken!Inkilat bland alla juligheter kommer här ett helt vardagligt inlägg om något av det mest oglamorösa man kan tänka sig, nämligen diskbänken;) Inspirationen till min lilla diskbänk-makeover fann jag här hos fina Ginny. Hennes tanke var att eftersom man ohjälpligen tillbringar en hel del tid vid sin diskbänk (särskilt om man är diskmaskinslös som jag) varför inte göra den platsen så fin att man trivs där och kanske t o m känner sig lite upplyft, istället för att dras ner av en allmän "sunkighets-känsla".

Så nu har jag fejat och donat lite extra just kring diskbänken i samband med gårdagens julstädning. Här kommer några små tips:
 • Varmt vatten och såpa är världens bästa rengöringsmedel när det gäller att torka av skåpluckor, torka ur köksskåp, skura kakel och liknande.
 • Diskmedel löser fett. Jag använder det på feta ytor, t.ex.: kaklet närmast spisen, de plana ytorna ovanpå köksskåpen o s v.
 • Med hjälp av en gammal tandborste kan man komma åt smuts i springor och fördjupningar.
 • Att byta ut sin gamla diskpropp mot en ny fräsch känns bättre än vad man kan ana;)
 • Med svinto blir det skinande rent i diskhoarna!

Vårt kök har orginalinredning från 1920-talet bortsett från diskbänksskåpet som var bytt någon gång på 1980-talet då man installerade en modern diskbänk. Vi har valt att sätta så neutrala skåpluckor som möjligt på skåpet för att inte "bråka" med den övriga inredningen. Porslinsknopparna liknar orginalknopparna som sitter på de andra skåpen. Jag plockade fram bestickhållaren i trä ur mina gömmor. Tyckte det blev fint med lite mera trä bland allt det rostfria... Och så en liten pelargonstickling som gästspelade där under plåtningen;)

Ovanpå köksskåpet förvarar jag tomma flaskor (som väntar på sommarens saftkok), théburkar och ett flaskställ för vinflaskor.Kronan på verket blev den stickade disktrasan som jag gjort på lediga stunder under den senaste veckan. Att sticka en disktrasa är lätt som en plätt och ett idealiskt projekt för den som nyss lärt sig sticka. Det är också ett utmärkt sätt att göra av med något restgarn som ligger och tar plats i gömmorna. Tänk på att det ska vara bomullsgarn bara!

Stickad disktrasa

Du behöver:

1 nystan valfritt bomullsgarn
stickor av rätt grovlek i förhållande till garnet

(Jag stickade min trasa med garnet Cotton Glace från Rowan på stickor nr. 3,5 mm)

Lägg upp 43 maskor. (Eller ett annat udda antal maskor beroende på garnets grovlek.)Disktrasan stickas i mosstickning =*1 rm,1 a* upprepa *till* varvet ut. Fortsätt så nästa varv och alla efterföljande tills du uppnått önskade storlek.

Förr i tiden stickade man både trasor och handdukar. Roligt att knyta an till den traditionen, tycker jag!

5 kommentarer:

 1. jag passar på att önska god jul till dig och familj.jag är så glad har funnit din sajt.

  fin diskbänk

  jag har tagit en flaska för olja till diskmedel
  smile.

  SvaraRadera
 2. Jag är så glad att jag egentligen är en "hamster".
  Har tagit reda på virkade diskunderlägg och en del trasor efter gamla damer i släkten när de dött.
  Klart charmigare än de som finns att köpa nuförtiden!
  Kanske ska leta fram något gammalt bomullsgarn och knåpa ihop en disktrasa också...

  SvaraRadera
 3. Så fint du har på din diskbänk. Jag har mina stunder och försöker fixa lite där också. Bl a så har jag en stor apoteksglasflaska till diskmaskinstabletterna. Jo jag har kvar diskmaskin. Vande mig när vi hade fem barn och jobbade heltid... då fanns inte tid till annat än att ladda och tömma maskinen...
  Har ärvt en hög virkade kökshanddukar, sextital tror jag, de är favoriter.
  Det finns så mycket fint man kan virka...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 4. Anonym: Vad roligt att du trivs här! En riktigt god jul önskar jag dig också! Oljeflaska till diskmedel låter fint, tycker jag. Tack för tipset!

  Mångmamma: Åh, vad mysigt att du samlat på dig sådana skatter! Då kan du ju se efter hur de är gjorda och göra ny efter gammal förlaga... Lycka till med knåpandet!

  Elsamarianne: Vad roligt att du också har virkade kökshanddukar kvar. Vore roligt att se dem! Du kanske kan visa dem på bloggen nån gång? Apoteksflaska låter fint! Förstår verkligen att en diskmaskin behövs när man har fem barn i huset... Kram!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera
 5. Hej Maja

  Visst är det trevligt med egna stickade disktrasor men inte ens det får mig att trivas vid disbänken;-) Jag är inne mitt andra Wettex-fria år. Har en kombination av egna stickade och köpta från Ekeluds Linenväveri i Horred.
  Jag föredrar distrasor som är en blandning av bambu och bomullsfibrer (ca 60/40). Dels har de en bättre uppsugningsförmåga än bomull, de torkar fortare och som extra plus så har bambu en naturlig antibakteriell egenskap.

  God Jul

  SvaraRadera