torsdag 8 september 2011

Better Homes and Gardens - inspireras av 50-talets heminredningsstil!

 
Det är så fascinerande med äldre mode-/heminredningsböcker! Detsamma gäller förstås gamla kokböcker... Att öppna den amerikanska heminredningsboken "Better Homes and Gardens decorating book" är nästan som att kliva in i en tidsmaskin. Boken utgavs 1956 och har på något outgrundligt sätt funnit sin väg till Sverige och Nora Diversehandel där mina föräldrar köpte den åt mig. "Better Homes and Gardens decorating book" innehåller ett antal olika kapitel kring ett visst ämne och alla är de frikostigt illustrerade - både av foton och teckningar. Måste säga att de charmiga 50-talsillustrationerna nästan är den största behållningen av boken!

Se bara dessa bilder från kökskapitlet:

 
Jag tycker om texten med överskriften "Plan for Family Fun"! Att låta köket bli till en plats där både barn och vuxna kan mötas och ha det trevligt tillsammans känns lika aktuellt idag som på 1950-talet. Jag tänker själv ta mig en funderare på hur vi skulle kunna göra vårt kök och matrum ännu mer barnvänligt. Nu är ju lillan så stor att hon mer än gärna hjälper till med småsaker när vi lagar mat och bakar. Ett litet förkläde har hon, och sin egen kavel. Skära gurka brukar hon få göra med en bordskniv. Och slicka skålar efter sockerkaksbaket förstås;) Sedan har hon en leklåda med leksaker och böcker i, som står under en av köksbänkarna. Vissa dagar plockas de leksakerna fram och blir ett lagom tidsfördriv medan vi lagar mat. Ibland sitter hon också vid matbordet och pysslar med cernitlera eller ritar.

Hur har ni det i era kök? Några bra tips att dela med er av?


Avslutar med en av de miljöbilder som visar hur ett kök kunde planeras och inredas på den tiden. Visst ser det läckert ut?

3 kommentarer:

 1. Jag har visst vääldigt intressanta lådor i mitt kök som mååste undersökas grundligt, varje dag! Det kan ju finnas ngt nytt att titta och smaka på! ;)
  /Anna

  SvaraRadera
 2. I en hörna i köket står filurbacken Tuva i blåbärsskogen. Fungerar som leksakslåda och pall när barnbarnen kommer på besök. Dessutom en vacker inredningsdetalj.

  SvaraRadera
 3. Anna: Jag kökslådor brukar var populära... Även köksskåp - särskilt de som innehåller farliga saker;)

  Ewa: Bra med möbler som har många funktioner!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera