fredag 2 september 2011

Schyssta garner!

Hur mycket garn man än har i sina gömmor verkar det på något märkligt vis ändå alltid saknas en viss kvalité eller färg... Någon mer än jag som har upplevt det där sambandet? Och när garnbutikerna svämmar över av en massa vackra höstgarner känns de där luckorna i mitt garnförråd liksom ännu mer påtagliga;) Blir nog svårt att låta bli att "komplettera" med ett par olika sorters höstgarner.

Eftersom jag gissar att en del av er därute är funtade ungefär som jag och alltså köper nya garner då och då tänkte jag passa på att bjuda på ett par tips om mina egna favoriter när det gäller schyssta garner. Med schyssta garner menar jag inte bara snygga och behagliga garner utan ekologiskt producerade och/eller rättvisemärkta garner! Detta är förövrigt ett område som ständigt växer på garnmarknaden. Väldigt glädjande att som garnintresserad få följa den utvecklingen!

Utan någon särskild rangordning kommer här några av mina favoriter:

Manos del Uruguay startades 1968 som ett sätt att hjälpa kvinnor på landsbygden i Urugay till försörjning. På så sätt kunde man undvika att alltför många familjer splittrades genom att en av de vuxna tvingades söka sig till städerna för att få jobb. Idén var att utgå från de lokala förutsättningarna som tillgången till fårull och kvinnornas hantverkskunnande och skapa något utifrån det. Idag är Manos ett kooperativ bestående av 400 kvinnor som spinner och handfärgar garner som sedan säljs över hela världen. Varje härva signeras av den kvinna som tillverkat den - därför vet man som köpare exakt vem som får del av ens garnköp. Häftigt va? Sedan 2009 är Manos del Uruguay medlem i World Fair Trade Organization - vilket innebär att det här garnet också är rättvisemärkt.
Manos del Uruguay tillverkar en rad olika garner. Min favorit är det varma, mjuka "Manos Silk Blend" (30% silke, 70% Merinoull). Det görs i många vackra färgskiftningar - både enfärgade och melerade. Manos Silk Blend finns bl.a. att köpa här.

Heaven´s Hand Wool Classic - Natural Eco Wool är en annan favorit! Det var det här garnet som jag använde till min trädgårdströja. Nu när det drar ihop sig till höst och vinter tänker jag mig åtminstone ett projekt i Heaven´s hand. Gillar att det är så otroligt mjukt och färgernas fina lyster. Heaven´s hand finns bland annat att köpa här!

Ni som följer den här bloggen vet att den engelska garnproducenten Rowan ligger mig varmt om hjärtat! De tillverkar flera fina ekologiska bomulls- och ullgarner, men det allra roligaste tycker jag nästan är deras garner Revive (sommargarn) och Renew (höst- och vintergarn) som tillverkas av återvunna bomull/viskos/silke-fibrer alternativt ullfibrer. Det ger ett tweedliknande garn med spännande färgskiftningar. Just nu stickar jag på en tröja av Renew i färgen Petrol (685).

Och slutligen vill jag tipsa om Marks & Kattens trevliga ekologiska bommulsgarner som jag använder så ofta. Det finns i en tunn variant som heter babybomull och en lite grövre typ som rätt och slätt kallas för ekologisk bomull.

Någon som har fler tips på ekologiska/rättvisemärkta garner? Dela gärna med er i så fall!

6 kommentarer:

 1. Tack för ett superinlägg. Det är jätteroligt att det börjar komma så mycket ekologiskt garn för handstickning.
  Jag vill tipsa om ett garn, Erica Laurell Organic. Finns bl.a. att köpa på den här häftiga svenska webbshopen som har många sorters eko och kvalitetsgarner. http://www.muchis.se

  SvaraRadera
 2. Tycker det är ekologiskt med recycling.Barntofflor
  finns i bildspelet,"kännapå" tofflorna till minsta barnbarnet, en liten kille med Downs Syndrom,som behöver träna balans och finmotorik.

  SvaraRadera
 3. Tack för tips!
  Jag märker nu en "eftereffekt" av Värma Liten i att jag blivit mer sugen på stickning igen:) Jag fastnade för Ateljé Huskrokens ekologiska garner (Gotland) på Syfestivalen i våras men hade inte pengar då. Hoppas ha det i Allhelgona. Inte rättvisemärkt antar jag men ändå...
  Tack för ditt medhåll idag förresten!:)
  Och apropå att inte ha just det man söker: finns en anledning till att jag spar alla knappar jag kommer över... (Lagret är smått löjligt!)

  SvaraRadera
 4. Kerstin: Vad roligt att du uppskattade mitt inlägg! Det är så roligt att den här marknaden med ekologiska/rättvisemärkta garner växer! Det vill man ju gärna stödja... Tack för dina tips - ska kolla in den webshopen!

  Ewa: Visst är det det! Mer miljövänligt än så kan det knappt bli;) Kul med tofflorna!

  Eva: Kul att sticklusten återvänt:) Den där syfestivalen verkar spännande! Dit vill jag åka någon gång...

  Har också en hel del knappar, men sällan just de jag behöver;)

  Ha en bra kväll!

  Hälsar Maja

  SvaraRadera
 5. Tack för alla bra tips! Det borde egentligen finnas en stor marknad för Fair trade-märkt garn. Hoppas att tillverkarna upptäcker det snart.
  Hur är det med garnåtervinning, Maja? Är det något som du ägnar dig åt?

  SvaraRadera
 6. Anna: Jag tycker också att det borde finnas en stor efterfrågan på rättvisemärkta-garner! Men det enda jag känner till är som sagt var Manos... Kommer säkert mer framöver! Och så får vi inte glömma våra egna mindre inhemska garntillverkare som kämpar på och gör fina garner med schyssta metoder! (Det är ju inte rättvisemärkta, men rättvisa ändå;)

  Nej, det där med garnåtervinning har jag inte ägnat mig åt i någon större skala. Jag har läst om hur man kan göra "krulligt" garn jämnt och stickbart igen... men det har liksom inte blivit något tillfälle att pröva. Annars är väl egentligen att återvinna det mest miljöschyssta man kan göra? Bra att ha det i åtanke om man springer på fina begagnade stickade plagg!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera