lördag 10 september 2011

Sticka sockor!


Jag behövde någonting enkelt att vila ögonen på. Något vitt, mjukt och varmt - som grädde och sockervadd. Sockor. Till mig själv. Så fick det bli.

De senaste dagarna har jag varit sysslesatt med att avsluta ett större projekt. Slutredigering och genomgång av mönstren som jag ska ha med i Minnenas Journal senare i höst. Mitt huvud snurrar av siffror, maskor och storlekar. Nu är det i alla fall färdigt - bara fotandet kvar. Hoppas hinna med det i morgon så att jag kan skicka allt på måndag!

När man just gjort något svårt är det härligt att få göra något enkelt! Kontraster är viktiga.


Mönster: Home Socks ur mönsterboken Rowan Winter Warmers
Garn: Alpaca Chunky från Hjertegarn (Färg: 100)
Storlek: One size

Mönstret till sockorna kommer från en av Rowan´s nya mönsterkataloger. Winter warmers, som den heter, är helt underbar! Jag vill sticka allt ur den:) Har aldrig tidigare stickat strumpor på så grova stickor som 9 och10 mm. I början kändes det lite klumpigt men oj vad fort det går. Gjorde färdigt en av sockorna igår kväll och då stickade jag bara någon timme... Rekommenderar verkligen det här mönstret till er som inte har stickat strumpor förut och vill prova på men samtidigt se ett snabbt resultat. Genom mönstret får man också bekanta sig med tekniken "grafting" som är en särskild metod för att sy ihop maskorna i en söm. Med grafting blir sömmen osynlig och inte ett dugg knölig. Bra för sockor och vantar!

Egentligen är mönstret skrivet för Rowan´s nya garn "Alpaca Chunky" men eftersom det hittills har varit stört omöjligt att få tag i det använde jag Hjertegarns "Alpaca Chunky" vilket verkar vara ett snarlikt garn. Funkade jättebra som ersättning!

Det är så roligt med den här säsongens nyheter när det gäller grövre garner. Flera tillverkare har gått in för att tillverka tjocka ullgarner som ändå är lätta och luftiga. Det gäller till exempel just "Alpaca Chunky" och också Rowan´s "Sweet Harmony". Har lyckats lägga vantarna på ett par nystan av det och det verkar jättehärligt!

Ha en fin helg, vad ni är företar er!

7 kommentarer:

 1. Hej! Du berättar väl när tidningen kommer ut? Jag är himla sugen på att få läsa om, om kanske testa, dina mönster!

  SvaraRadera
 2. Vill också sticka sockor, men när man lider av mönsterdyslexi så måste man hitta någon som kan lära en och då får det bli de sockor det blir!

  SvaraRadera
 3. Johanna:Javisst ska jag göra det! Vad roligt att du ser ram mot det:)

  Monzan: Hoppas att du hittar någon erfaren sockstickerska som kan hjälpa dig!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 4. Håller med om att det finns så många härliga lite grövre garner! Toppen för alla, men kanske än mer för de som inte stickat så mycket och vill ha snabbt klart? Det säger i alla fall väninnan som är sådan o stickar i sådant.:)
  Själv har jag, pga lederna tyvärr extra svårt att sticka med stickor grövre än kan 5-5.5 numer. Så det blir småplagg istället när jag vill ha ett "mellanrum" med något som blir fort klart!
  Ska kolla in tidningen lite bättre förresten, för du gör mig nyfiken!

  SvaraRadera
 5. Vilka vackra sockor! Och modigt med vitt. Du får gå försiktigt!

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Jag är på jagt efter Chunky-garnet från Hjertegarn, men jag får knappt några träffar. Vet du vart jag kan köpa, och vad kostar en härva?

  SvaraRadera
 7. http://shop.kaki.se/chunky-500-svart-p-1725-c-356.aspx

  här brukar jag handla garn. De är jättebra och supersnabba!

  SvaraRadera