fredag 9 september 2011

Utlottning: Fester med rester!


Jag har fått möjlighet att lotta ut tre exemplar av den fantastiskt fina kokboken "Fester med rester" (Libris förlag). Läs mer om boken i mitt tidigare inlägg här!

Den som vill ta del av mina bidrag till boken, dvs bananrecepten och en liten betraktelse kring hushållande, och en hel massa andra oumbärliga tips för "restkramare" och hushållsentusiaster ska lämna en kommentar under det här inlägget. Har du något eget bra tips på hur man kan ta tillvara överbliven mat - tveka inte att dela med dig av det!

Utlottningen pågår tills på söndag kl 24.00. På måndag talar jag om vilka som vann!

Lycka till!

54 kommentarer:

 1. Klart man vill vinna ett ex så man får del av dina alster.

  SvaraRadera
 2. Åh, jag vill såklart vara med! :)

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar bok! Tänk att slippa bli lessen och irriterad på mej själv för att jag slänger rester som blivit för gamla.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt bra idé. Jag avskyr att slänga mat men ibland brister fantasin....
  Jag vill gärna delta i utlottningen
  Trevlig helg
  Sarah

  SvaraRadera
 5. Verkar vara en toppenbok!
  Självklart vill jag delta i utlottningen :-)

  SvaraRadera
 6. Jag vill också vara med och tävla! Min bästa tips är att ha minst 1 stor hund av någon hungrig sort för det blir väldigt lite matrester när t.o.m. grötkastrullen "fördiskas" om den ställs på golvet. Då går det åt betydligt mycket mindre vatten vid diskningen, och det tjänar ju miljön också på! :)

  SvaraRadera
 7. Hittade precis till din blogg och den verkar falla mig precis i smaken. Nu har jag massor att titta igenom i helgen :)

  Klart jag vill vara med i utlottningen av boken! Den ser jättefin ut, och idén bakom låter ju verkligen toppen!

  Trevlig helg :)

  SvaraRadera
 8. Den vill jag mer än gärna ha. Rester har jag alltid ätit upp och lagat nya saker av men nya ideeér är aldrig fel. Just nu kommer jag inte på något recept men en annan dag kanske.

  SvaraRadera
 9. Hej! Jag vill oxå vara med i utlottningen! Gillar bloggen! Allt gott!

  SvaraRadera
 10. Ja jag vill gärna pröva lyckan!! Håller tummarna och hoppas på tur!

  SvaraRadera
 11. Jag vill gärna vinna! Tycker inte om att behöva kasta mat. Håller tummarna! ; )
  Anna Linde anna.linde@bobygda.se

  SvaraRadera
 12. Oj den boken skulle passa i makens kokbokssamling

  SvaraRadera
 13. Skulle gärna vinna den boken.

  SvaraRadera
 14. Den boken skulle nog passa, som julklapp.

  SvaraRadera
 15. Jag vill jättegärna vara med i utlottningen.

  Mitt tips handlar om att frysa in frukt av olika slag. Vindruvor blir som små sorbetkulor och är underbara till sommaren. Ananas som nu är billigt skär jag i stavar och fryser in, sedan lägger jag en eller två stavar i min vattenflaska. Mycket bättre alternativ än dyrt smaksatt vatten.

  SvaraRadera
 16. Klart jag vill vara med i utlottningen! Vi brukar alltid göra extra mat som vi har till lunch dagen därpå. Men jag är dålig på att ta tillvara på andra överblivna rester.
  Trevlig helg / Evelina

  SvaraRadera
 17. Oj så roligt, den här boken vill jag väldigt gärna ta del av! Jag bjuder på en del rest-mat i min blogg, bland annat melonskals-marmelad: http://enklarejohanna.blogspot.com/2011/08/konserverad-vattenmelonskant.html

  och plättar av överblivet ris:
  http://enklarejohanna.blogspot.com/2011/08/konserverad-vattenmelonskant.html

  Och godis av apelsinskal:
  http://enklarejohanna.blogspot.com/2010/11/till-far.html

  SvaraRadera
 18. En liten bok skulle aldrig skada eftersom jag gör mycket på rester som blir nya kulinariska skapelser.Synd bara att man inte skriver upp hur/vad man gör.
  Fast jag fryser alltid in överbliven pasta och gör nått gratängaktigt av det sen.
  Kram Eva i Uppsala

  SvaraRadera
 19. Hos oss blir det sällan rester.
  Skulle det bli något över, mellanlandar det i kylen över natten och äts upp till lunch dagen efter eller joxas ihop till någon ungslåda/gratängliknande variant till middag.
  Alla ostbitar som inte går att hyvla skivor av längre, rivs och används i matlagningen.
  Bröd som börjar tröttna gör jag fattiga riddare av.
  Allt grönsaksrens får kaninen eller hästarna, till och med potatisskalen!
  Tror att jag är en löjligt sparsam och hushållande husmor, vilket jag ser som en tillgång i en stor familj.
  Självklart vore det kul med en bokvinst också!

  SvaraRadera
 20. Vill gärna vara med i utlottningen. Mitt resttips; Minsta köttbit som blir över skärs ner och fryses in i pyttipanna-lådan. Blir god och lyxigare "köpepytt" när vi blandar i våra egna köttrester!

  SvaraRadera
 21. Klart jag vill vinna. Kommer inte på ngt bra "ta till vara" recept... får nog komma en annan gång. Försöker dock fixa ngt av inget...
  Länkar in dej hos mej.
  Ninne

  SvaraRadera
 22. Hej.
  Följer din fantastiska blogg varje dag och skulle så gärna vinna denna bok då jag verkligen skulle behöva lite enkla bra tips hur man kan ta hand om maten som blir över.
  Att återanvända är framtiden!
  /Malin

  SvaraRadera
 23. Hej! Självklart hoppas jag vinna! Ofta blir middagens rester lunch till maken. Ibland har vi en restätardag - plockar ihop och tar av det som finns kvar. Sen använder vi klassikerna med fantasi; risotto, pastagratäng, soppa, sallad eller allmänt hopjoks. Jag planerar alltid veckans mat och då är det lätt att använda ena dagens pasta till en annan dags gtatäng.

  SvaraRadera
 24. Klart jag vill vinna en bok!!!!!
  Jag har 3 av Anna B. böcker och har gett bort flera stycken. Det här temat gillar jag , om jag vann skulle jag ge boken till min dotter som tycker att det kan vara svårt att ta reda på rester.
  Själv är jag uppväxt med en mamma o mormor som verkligen kunde använda allt.
  Gratäng..... fanatiskt sätt att gömma alla sina rester.
  mvh
  elainesbild@yahoo.se

  SvaraRadera
 25. Jag vill vara med i utlottningen. Jag tar ofta vara på rester men ibland stannar fantasin upp och då skulle det vara perfekt med en bok att ta till som inspiration.

  SvaraRadera
 26. Jag var helt övertygad om att jag kommenterat det förra inlägget, men tydligen inte så därför passar jag på nu närjag även har chans på boken. Rester är nämligen lite av ett hjärteämne för mig så här kommer några handfasta tips: 1.Jag slänger inte mat förrän den verkligen är möglig, sur e dyl. Fast jag lever ensam gör jag oftast 4 eller 2 portioner, beroende på hur mycket det finns + vilken plats som finns i frysen. Jag fryser in rester eller de överblivna portionerna i portionsförpackningar, vilket är jättebra att hitta när jag inte hinner eller orkar göra mat.2. Annars är rester alldeles ypperligare ingrdienser i mat, t ex kan gamla potatisar o rödbetor bli goda Rödbetsbiffar (recept http://lyckans-smed.blogspot.com/2011/03/restrodbetsbiffar.html) 3. Överbliven pasta kan antingen ingå i sallader 4. gratänger, som t ex med svamp fräst i vitlök o smör som sedan täcks med riven ost 5. eller piffas upp bl a sardeller (http://lyckans-smed.blogspot.com/2011/08/vardag-med-migran.html)6. Efter en lyxig hummermiddag kan skalen bli till en nästan lika lyxig soppa (http://lyckans-smed.blogspot.com/2011/05/lat-inte-godsaker-ga-till-spillo.html)7. Efter kräftkivan spar skalen som kan bli en riktig gourmetmiddag (recept http://lyckans-smed.blogspot.com/2011/08/gourmetsoppa-av-avskrade.html)
  Jag hoppas verkligen på boken, för den kommer inte bara att komma mig, utan även mina minst 150 läsare/dygn till godo!

  SvaraRadera
 27. Jag vill vara med i utlottningen! Jag gör gratänger av rester- skjuts in i ugnen. I sista hand blir det hönsmat. KAKAKA!

  SvaraRadera
 28. Jag vill åsså va med! Jag har ju också med recept i boken så det skulle vara jättekul att få äga ett ex!! Håller tummarna nu!

  SvaraRadera
 29. Jag är väldigt gärna med på utlottningen av den här boken.

  Här hemma slänger vi väldigt lite mat. Vi försöker tänka/ planera , så det skall bli så lagom mängd mat som möjligt. Annars fryser vi ned, och maken tar alltid matlåda, & jag har lunch till dagen efter.

  Jag bakar allt matbröd, och tar tillvara potatis som kan vara både, 1, 2 ,3 dagar gammal, kokt riven potatis är jättegott i brödbaket. Likadant med potatismos, också utmärkt till brödbak.

  Tag tillvara små ostbitar som blir kvar( skalkar), frys in, och ta fram till osträtter, varm smörgås, mm.Riven ost kan också blandas i brödbaket.

  Bra att spara tacofärs som blir kvar. Enkelt att frysa i platta små paket, lätt att ta fram och göra en varm macka, ell ha till sin pasta/ ris.

  Kokt pasta/ ris, går bra att blanda ned i sallader, ha i en varm soppa, blanda in i piroger,

  Jag tror att man många ggr kan ta vara på mycket mer av sin mat om man tänker till lite, INNAN man snabbt kastar iväg det i soporna. I vårt otroligt stressade samhälle, skall ju allting gå så snabbt, mat skall kunna lagas till snabbt, ätas snabbt innan man skall i väg på en aktivitet.

  Varva ned, och försök att vara i nuet mera, så kanske det kan bli lite lugnare i både kropp och själ också.
  kram på er alla//Tina i Falun

  SvaraRadera
 30. Jag vill gärna vara med på utlottningen! Trevlig helg! mvh Heléne

  SvaraRadera
 31. Jag vill gärna vara med i utlottningen! Min mormor var expert på att ta tillvara rester, söndagssteken blev en stuvning med potatismostäcke på måndagen och så vidare, men hennes mest nitiska återvinning var nog att hon sparade alla kuvert hon fick, och skrev recpet på dem. Riktigt så duktig är jag inte på att använda "rester" ännu...

  SvaraRadera
 32. Är gärna med i utlottningen av boken! :)
  Man kan ju göra pyttipanna eller gratänger utav överblivna köttbitar och av potatis t.ex bröd, potatissallad, pyttipanna, kronans kaka m.m.

  SvaraRadera
 33. Åh en bok helt i min stil:) Klart jag vill ha chans att vinna den.

  Är inte bra på att ta hand om resterna men önskar att jag var...Här blir det istället att tvinga i sig maten tills allt är slut så att vi inte ska behöva slänga något...

  SvaraRadera
 34. Låter som en toppenbra bok!

  Jag har blivit bättre på att använda alla ingredienser sedan vi fick barn - nu ska barnmaten lagas och pureas i små mängder. Rester är ofta perfekta mängder till den lilla!
  Lämpar sig inte det brukar jag göra grytor eller pastagratänger på det som finns. Basen som grädde och cremefraiche mm finns alltid hemma.
  MVH Therese

  SvaraRadera
 35. Jag vill absolut vara med! Boken står nämligen redan på min önskelista. ;)

  SvaraRadera
 36. Jag vill också vara med! Boken står på önskelistan, och om jag inte vinner tror jag min katt får ge mig den i julklapp. ;oP

  SvaraRadera
 37. Åh, jag vill också vara med! Verkar vara en underbar bok.

  SvaraRadera
 38. Äntligen! :-) En sån här bok har jag velat ha länge. Känns inte bra att slänga mat / Monica C

  SvaraRadera
 39. Den boken vill jag verkligen ha!
  /Mikael B

  SvaraRadera
 40. Rester blir det ju ofta så den boken skulle jag vilja ha.

  SvaraRadera
 41. Hej!
  Jag vill gärna vara med i utlottningen. Det verkar som att det är många "redan frälsta" som är med i utlottningen. Jag försöker planera maten här hemma och tar med matlåda till jobbet. Jag erkänner dock villigt att jag är dålig på att använda rester till nya maträtter. Alltså skulle denna boken kunna ge mig en ny dimension av matlagning (som jag redan idag älskar!)
  Håller tummarna!!

  SvaraRadera
 42. Visst vill jag va med i utlottningen av denna boken! Den verkar ju va suverän att ta till när inspirationen tryter! :)
  /Anna

  SvaraRadera
 43. Oh, det är en bok jag skulle behöva...är så dålig på ideér själv, deltar gärna i utlottningen!

  SvaraRadera
 44. Vill gärna vara med i bokutlottningen. Nya tips är alltid kul ! / Ammi

  SvaraRadera
 45. åh vilken bra bok! det som slängs så mycket mat. Jag vill absolut vara med i utlottningen.!

  SvaraRadera
 46. Önskar en trevlig söndag och håller tummarna för att en av böckerna hamnar hos mig.

  SvaraRadera
 47. Den boken skulle passa alldeles utmärkt hos oss eftersom jag har en dotter som inte vill äta när det är rester.

  SvaraRadera
 48. Hej hej!
  jag vill jättegärna vara med och tävla.
  Jag behöver verkligen hjälp med vad jag kan göra med rester som samlas i små lådor.

  Hälsningar
  L

  SvaraRadera
 49. Hej! Här får du min recept på*fattigmanens hjärta*: Ingredienser:
  Vanlig bröddeg utan frö bara gjort av vit mjöl(överflödig deg ner man gör bröd ibland händer att vi låter degen växa för länge;lite olja i en stekpanna.För cca. 10 hjärter skall du ha en så stor bit av deg som t.ex:litet större än en tennisboll.Kalvar du ut degen tills den blir cca:8mm tjock och sedan med hjälp av en hjärta form gör du cca:10 små hjärter.Medan du gör hjärterna lägger du oljan i en stekpanna och värmer upp den tills den blir hett och sedan lägger du hjärterna i och friterar dem på bege sidorna några sekunder tills de får en gyllene färg.Önskar dig en bra dag!

  SvaraRadera
 50. Denna bok har jag suktat efter - klart att jag vill vinna den. Mitt resttips är inte ett dugg originellt men ack så användbart; jag lagar helt enkelt pastasås av det mesta som blir över. Så gott som allt passar ihop med pasta och med hjälp av creme fraiche eller matlagningsgrädde blir det utmärkta pastasåser :). Ha en fortsatt skön söndag!
  Kram

  SvaraRadera
 51. Hej,
  jag skulle också vilja prova min lycka.Bra tips så maten inte behöver gå till hönorna(som är fallet hos oss)mottages tacksamt...fast jag försöker redan så gott det går!

  //Eva

  SvaraRadera
 52. Det finns alltid saker som man kan bli bättre på och det är otroligt viktigt att ta tillvara allt så långt det är möjligt. Jag skulle vilja ge boken till min dotter som ska bilda hem så småningom. Men innan den packas ner i en flyttlåda så kommer jag nog tjuvkika i den själv, för spartips kan man aldrig få för lite av.
  / Hella

  SvaraRadera
 53. vilken fantastiskt bra idé att göra en kokbok om rester. själv är jag väldigt dålig på att använda rester så jag skulle gärna vilja vinna boken :) annars kanske jag får köpa den.

  annika

  SvaraRadera
 54. Jag vill gärna vinna en bok, tycker verkligen illa om att behöva slänga mat.

  Ett tips är ge mat som annars ska slängas till något hungrigt djur, själv har jag en hund som är ett rejält matvrak och som äter allt man ger honom med glädje! Ibland kan man ge matrester istället för det vanliga fodret!

  /Niklas avsrules(at)swipnet.se

  SvaraRadera