tisdag 27 september 2011

Symöte - Sextimmarskappan!

Välkomna till ett nytt symöte! Visst är det nästan lite förtrollat med de här tisdagarna då vi får ta del av varandras flit och idéer? Jag är så glad att jag får hälsa på hos er medlemmar och inspireras av allt finurligt ni åstadkommer!

I förra veckan fick jag en idé av den typen som man inte kan stoppa i första taget. En sådan där som väller fram och går sin egen väg medan man själv snällt bara har att hänga med. Plötsligt sitter man där med en stickning i händerna som liksom satt igång sig självt.

Det var en viss typ av ökning som lockade. En konstruktionsidé som som kom över mig en sen kväll. Plötsligt visste jag hur jag på ett enkelt sätt skulle kunna sticka en klockad kofta. Ökningarna i sig skulle bli en fin detalj, ungeför som när man rynkar ett tyg. En kappliknande kofta i grovt alpacagarn med kastanjefärgade knappar - så såg jag den framför mig och så skulle den bli! Ett höstplagg till lillan, för de där första kylslagna dagarna då man behöver något värmande att ha över klänningen... Det var därför den fick bli kortärmad - för att den skulle vara varm men ändå kännas lös och ledig. Vill man ha en vintrigare variant passar det ju bättre med långa ärmar.

Mönster: Sextimmarskappan (min bearbetning av Femtimmarskoftan)
Garn: Min nya favorit - Rowan Alpaca Chunky på stickor 10 mm
Knappar: Sådana där klassiska skinnklädda rockknappar. De finns att köpa i de flesta sybehörsaffärer om man inte har några i gömmorna.

Så här gjorde jag:

Jag utgick från Femtimmarskoftans sinnrika konstruktion men skapade ett slätt ok genom att använda mig av osynliga ökningar istället för den typen av ökningar som används i det ursprungliga mönstret. Den tekniken ger små hål som i Femtimmarskoftan maskeras med hjälp av rätstickade varv. Jag ville hellre ha ett slätstickat ok och gjorde därför så här. Jag stickade också 6 knapphål enligt förslaget i Femtimmarskofte-mönstret. Det innebär att man har 5 kantmaskor i var sida istället för 3. På tips från Anna startade jag också koftan med det antal maskor man får efter första ökningen, för att få en lite vidare hals.

Jag stickade enligt Femtimmarskofte-mönstret tills ärmarna var gjorda. (Förändrade ärmarna något genom att göra dem kortare. Stickade slätstickning tills jag fått dem nästan så långa som jag ville, sedan minskade jag som mönstret föreslår och avslutade med sex rätstickade varv.) Efter några varvs slätstickning markerade jag livet genom att sticka sex varv rätstickning. Därefter startade jag med ökningarna. I mitten på varje framstycke görs en "ökningsgrupp", ytterligare en är placerad i mitten av bakstycket. En grupp utgår från 13 maskor och man får alltså räkna sig till hur gruppen ska centreras utifrån vilket maskantal varje del har.

Så här gör man en "ökningsgrupp":

Observera att jag använde ytterligare en teknik när jag gjorde dessa ökningarna i ökningsgruppen! Den går ut på att man stickar i maskan under den aktuella maskan - så här.

En grupp utgår från 13 maskor.
Varv 1 (rätt varv): 1 a, 3 r, 1 a, 3 r, 1 a, 3 r, 1 a
Varv 2 (avigt varv): 1 r, 3 a, 1 r, 3 r, 1 a, 3 r, 1 a
Upprepa dessa två varv ytterligare två ggr.
Varv 7: 1 a, öka 1 maska i var och en av de 3 följande räta maskorna ( = 6 maskor), 1 a, öka 1 maska i var och en av de 3 följande räta maskorna, 1 a, öka 1 maska i var och en av de 3 följande räta maskorna, 1 a (22 maskor)
Varv 8: 1 r, 6 a, 1 r, 6 a, 1 r, 6 a, 1 r
Varv 9: 1 a, 3 r, 1 a, 3 r, 1 a, 3 r, 1 a
Varv 10: Som varv 8
Varv 11: Som varv 9
Varv 12: Som varv 8
Varv 13: 1 a, 1 r, öka 1 maska i var och en av de 4 följande räta maskorna, 1 r, 1 a, 1 r, öka 1 maska i var och en av de 4 följande räta maskorna, 1 r, 1 a, 1 r, öka 1 maska i var och en av de 4 följande räta maskorna, 1 r, 1 a (34 maskor)
Varv 14: 1 r, 10 a, 1 r, 10 a, 1 r, 10 a, 1 r
Varv 15: 1 a, 10 r, 1 a, 10 r, 1 a, 10 r, 1 a
Varv 16: Som varv 14
Upprepa varv 15 och 16 tills plagget nått önskad längd.

(Den här serien av ökningar ger alltså koftan en klockad form.)

Jag avslutade koftan med 6 varv rätstickning.

Som ni ser är detta en något skissartad beskrivning, men förhoppningsvis förstår ni ungefär hur jag gjorde;)







Dockvagnen som lillan leker med är min gamla. Jag fick den av min morfar som ropade in den på en auktion. Minns fortfarande den overkliga känslan och glädjen, när jag insåg att det var MIN morfar som hade bjudit på dröm-vagnen!

Flanell-klänningen som lillan har under koftan sydde jag förra hösten. Den är välanvänd men hänger med än, även om den börjar bli lite kort och snäv.

Det var vad jag hade att bjuda på den här gången! Nu är jag nyfiken på er andra medlemmar... Har ni sytt eller stickat, virkat eller spunnit? Varsågoda att lämna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:


20 kommentarer:

 1. å vad fin den var maja! gillar massvis

  SvaraRadera
 2. Vilken fin kappa skulle passa så bra på min yngsta tjej. Önskar dig en fin fin syförenings tisdag/Gela

  SvaraRadera
 3. Jag såg koftan på en bild i något av dina tidigare inlägg och reagerade på den. Verkligen jätte söt!

  SvaraRadera
 4. En sådan fin liten kappa!
  Jag har ju bara fått pojkar... så lite avundsjuk är jag allt på er flickmammor!!!
  Jag stickar vidare på min uppifrånochner-kofta och sedan ska jag börja sticka en flerfärgad kofta, har gått med i "Koft-häxorna" som är en grupp på Facebook och den koftan ska vara klar till påsk, därav namnet Koft-häxorna! Men just nu har jag bara ett projekt med stora LÖV i tankarna!!!

  SvaraRadera
 5. Vilken fin kofta! Åh, de där idéerna känner jag igen. De är svåra att stoppa och börjar jag inte med projektet på en gång går det på repet i skallen på mig istället :)

  SvaraRadera
 6. Jättefin kofta, den ser så himla varm och go ut! Tyvärr övergår det min kunskapsnivå, jag kan bara sticka ett mönster och det är vantar men håller på för fullt att lära mig sticka mössor. Kanske kommer jag någongång så långt att jag kan sticka koftor också.

  Idag har jag inget eget att visa men jag kan ändå bjuda på lite inspiration.

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt fin! Önskar att jag visste någon liten tjej jag kunde virka åt :)om jag nu hade rett ut mönstret...

  SvaraRadera
 8. Så fin. Själv har jag gjort färdigt gosedjuren Lillan och Lillen. Vad det är för sorts djur beror på vilket barn du frågar, härligt med barns fantasi.

  SvaraRadera
 9. Visst är det bra med rörelsevidd i plagg till barn! Den blev väldigt fin den där koftan.

  SvaraRadera
 10. Så söt den blev, den lilla kappan! Jag gjorde faktiskt en treochenhalvtimmesväst åt min lillpojke för ett tag sedan, i samma färg som din sextimmarskappa.

  SvaraRadera
 11. O vad fin -- vad glad man kan bli en vanlig tisdag!

  SvaraRadera
 12. Den är så söt. Jag önskar jag kunde sticka den till min tjej men då behöver jag ett betydligt större mönster.

  SvaraRadera
 13. Den är supersöt koftan. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte idag när jag la in min länk. Jag har gjort helt fel.

  SvaraRadera
 14. Maja: Jag hde bara lite grann Whiskey i äppelmoset (kanske 1,5 msk till en sats men så gillar jag inte spritsmak heller) men inget i lingonen. Det borde jag kanske prova.

  SvaraRadera
 15. Hej!
  Vilken fin kappa till just en sån solig och varm höstdag som vi haft idag i Kalmar. Den är verkligen fin på din dotter, hon ser bekväm ut.
  Din beskrivning på ökning är på tok för krånglig för mig just nu så trött som jag är men det ska jag kika på nån gång, ger ju jätte fin vidd i plagget.
  Jag har inte mycket att bidra med men jag är med iallafall - har ju missat 2 veckor i rad pga annat. Man får lite abstinens... Nu ska jag kolla runt hos allesammans.
  /Alma

  SvaraRadera
 16. Vilken fin kofta. Den gillar jag verkligen. Så återigen säger jag: suck vad synd att jag inte stickar!

  Har inget att visa idag. Just nu ritar jag massor med mönster och har inte kommit till symaskinen än. Men snart så.

  SvaraRadera
 17. Helt ljuvlig!
  Och inte det minsta svårt att du både blev och är glad över det dockvagnen:)

  SvaraRadera
 18. Åh vilken fin!!! Vad kul! Jag är lite sen med mitt inlägg.. har lite mycket på G. just nu. men så är det ju ibland. Jag bidrog iaf med en liten påbörjad enkel virkad basker... är ju inte så haj på det där än, men jag tänkte att jag skulle skriva om något annat än sömnad den här gången. :)

  Hare bra!! / Olivia

  SvaraRadera
 19. Hur söt som helst!!! Och så hamnade det då en sak till på min vill-göra-lista...som redan är lång..men håller iaf på med min första femtimmarskofta som jag fastnade för på direkten när du hade stickat den. Får se om jag får ihop det, men det ska nog gå. Nu blir det en till dottern , men jag skulle egentligen vilja ha en själv! =)

  SvaraRadera