tisdag 13 september 2011

Symöte - African Flower med Kongo i tankarna!


Hej, syföreningsvänner - välkomna till symöte!

För ett par veckor sedan avslutades sommarkampanjen "Värma liten" som många av oss syföreningsmedlemmar deltog i. Målet med "Värma liten" var att samla in så mycket stickade och virkade babyplagg som möjligt till bebisarna på Panzisjukhuset i Kongo) Och vilken aktivitet det blev i sommarsverige! Mössor, koftor, filtar och tröjor strömmade in till tidningen Dagen som var en av initiativtagarna till insamlingen. (Libris och PMU var de andra två...) Oräkneliga idéer föddes och fick vingar genom att handarbeterskor runt om i landet delade med sig av både mönster och alster och på så vis plockade upp tips från varandra. Det var en fest för både hand och hjärta - så skulle jag vilja sammanfatta det.

Och så kom hösten - lådorna med plaggen har kanske redan packats och lastas nog snart på flygplanet som ska ta dem vidare till Kongo. Hemma i Sverige väntar vi med spänning på bilder från ögonblicket då de ska levereras...

I samband med att insamlingen avslutades meddelade PMU att de även fortsättningsvis kommer att kunna ta emot babykläder till Panzisjukhuset. De önskar sig i första hand så kallade babypaket. Så med andra ord behöver inte arbetet med att hjälpa de Kongolesiska bebisarna sluta här. Det kan fortsätta i den form man själv vill!

Därför tänkte dela med mig av en både vacker och passande liten sak som jag fann häromdagen - filthexagonen African Flower! Mönstret publicerades ursprungligen i den sydafrikanska tidningen "Sarie" och blev omedelbart en braksuccé. De som designade mönstret heter Lounette Fourie och Anita Roussouw. African Flower har spridits över hela världen. Nu hittar man till exempel mönstret i ett antal olika varianter på Ravelry. Själv utgick jag från en alldeles förträfflig phototutorial som jag fann här. Bilderna är så detaljerade att även den som är ovan att läsa amerikanska mönster borde fixa att hänga med.

Attans att man inte kände till African Flower i somras, tänk vad fint den hade passat in i projektet! Eller var det förresten någon av er andra som virkade den då?Garn: Blandade småsnuttar av bomullsgarn
Virknål: 4 mm


Och apropå funderingarna kring en fortsättning på "Värma liten"! Så här tänker vi göra i Arvika:

Lördagen den 29 oktober Kl. 14.00-17.00 blir det Stickafton med Afternoon Tea i Trefaldighetskyrkans församlingshem.

Tillsammans stickar och virkar vi babyplagg till bebisarna i Kongo!

Dessutom blir det:
 • Stickskola - Lär dig sticka! (Vi har garn och stickor.)
 • Gratis stick- och virkmönster
 • Sticka eller virka en flitruta
 • Pysselaktiviteter för barnen
 • Anna Braw från Libris förlag berättar om sina handarbetsböcker och insamlingen "Värma liten"
 • Utställning: Stickade babyplagg och mönster genom tiderna
 • Garnförsäljning
 • Försäljning av Fair Trade-märkta varor
Jag håller just nu på att planera för de olika aktiviteterna. Det är så enastående roligt så jag har aldrig varit med om maken!

Evenemanget kom till genom att vänliga Kerstin från Kyrkans Syförening ringde upp mig och undrade om vi inte kunde hitta på något tillsammans. Sedan kontaktade Kyrkkaffe-Anna och jag kyrkoherden Valter som bjöd in mig till möte med honom och syföreningen och så var projektet igång. Det allra roligaste med det hela är alltså att det arrangerans genom den kyrkliga syföreningen vars medlemmar kommer att fungera som "sticklärare" till de som vill och behöver.

Ni som kommer till församlingshemmet den där lördagen kommer att få avnjuta Rooiboste med afrikanska bakverk till. Låter inte det som en dröm? Jag menar att i glada handarbetsvänners lag sticka babyplagg över en kopp Rooiboste?

Så nu hoppas jag att varenda värmländsk bloggläsare (och naturligtvis alla andra som har möjlighet) dyker upp där den 29 oktober och bevisar för den äldre generationens handarbeterskor det som jag ivrigt hävdat - att yngre människor visst handarbetar både gärna och mycket! Och förresten, ni som inte gör det - glöm för den delen inte att man kan komma "bara" för en kopp Rooiboste och en afrikansk munk, eller för att lyssna på Kyrkkaffe-Anna som ska berätta om syföreningar och handarbetsböckerna i "Värma-serien", eller för att titta på vår lilla utställning om babyplagg genom tiderna, eller kanske för att se vad garnförsäljarna har med sig för fint! Det vore väldigt trevligt om vi blev många!

Någon annan som tänker jobba vidare med Panzipaketen?


Ja, det blev ett långt mötesinlägg från mig idag... Men nu väntar jag med spänning på att få se vad ni har haft för er i veckan! Lämna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:


28 kommentarer:

 1. Å Maja, vilken fantastisk idé! Jag har gått och klurat på hur man skulle kunna göra en fortsättning men liksom inte riktigt kommit till skott. Det har varit en så fin sommar av handarbetsgemenskap. Även om jag inte träffat en kotte i verkligheten utan bara läst om insamligen på nätet har jag kännt att jag varit del av något större. Så himla fint! Och så tråkigt nu när det är slut.

  SvaraRadera
 2. Vilken kul arrangemang! Jag önskar genast att jag bodde i Arvika och inte i Umeå :)

  Jag såg till min glädje också att man kan fortsätta skicka in babykläder så det tänkte jag göra, jag har en del garn över sen i sommar så något kul ska det nog bli :)

  Tack för en kul och inspirerande blogg!

  Hälsningar Moa

  SvaraRadera
 3. Vilken liten fin blomma!
  Jag har i brist på tid inget nytt bidrag men jag delar med mig av min beskrivning på ett gammalt Bohuslänskt klädesplagg för kalla fiskarhänder!

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Synd att Sundsvall ligger så ofantligt långt från Arvika för det låter som en otroligt bra och rolig idé, jag tror på att träffas mer över generationsgränserna!

  Den "afrikanska blomman" tycker jag är jättevacker och jag har varit sugen på att virka den ett tag. Problemet är att jag inte riktigt gillar virkade filtar då jag tycker de blir så tunga, finns det nån som har en annan idé på vad man kan göra med den mer än en filt?

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Vilken mysig idé! Jag hade gärna deltagit om jag bott lite närmare.

  African flowers är otroligt fina! Har tänkt virka såna en längre tid, men än så länge har det inte blivit av. Ett perfekt restgarnsprojekt om inte annat!

  Den här veckan har jag stickat klart en pippitröja till min systerson som ska få den i födelsedagspresent.

  SvaraRadera
 6. Jag har varit förälskad i den här lilla blomman en längre tid.Har ett gäng färdigvirkade redan,dom väntar bara på att bli "plockade" har bestämt mej för att göra små babymössor av dom,och dom ska så klart få resa vidare till Kongo.Bor alldeles för långt borta(Solna)suck.Hade varit trevligt att lyssna på Anna.
  Kram,

  SvaraRadera
 7. Tack för ett fantastiskt, underbart, härligt och inspirerande inlägg Maja. Synd att man inte bor i Arvika - men jag fortsätter givetvis med insamlingen till Kongo, African Flower har jag sett tidigare men inte gjort något av, kanske det kan bli av nu med inspiration av dig Maja.

  SvaraRadera
 8. Tack för ett inspirerande inlägg.Har gjort några svarta mössor. Fick idèn att dela dubbelstickade köpta mössor och vända dom in och ut, blev som nya.
  Finns bild i bildspelet.
  Ansgarsbarnen här i byn vill göra något i återanvändandets tecken.Tänkte börja med egendesignade mössor.Därefter vore det jätteroligt att få med dom i Kongoprojektet.

  SvaraRadera
 9. Säger som de flesta andra redan sagt...Lite synd att Arvika ligger så långt bort. Det såg ut som ett väldigt trevligt upplägg.
  Här hemma börjar vi nog känna av de första höststomarna nu. Tur jag hunnit färdigt mössa och sjal till dottern :-)

  SvaraRadera
 10. Vilka fina idéer du har! Jag önskar att jag hade varit mer delaktig i detta fina projekt men det blev inte så. Jag har haft lite för mycket annat att hantera det senaste. Jag virkar inte för det har jag kommit fram till gör för ont i lederna i händerna och ännu mer när jag stickar men jag ÄLSKAR Roiboste men kanske bor jag för långt bort. Jag borde komma på något fint projekt jag också känner jag. Några idéer? Något du behöver hjälp med som jag kan göra tillsammans med min ganska stora skara av vänner som handarbetar?

  kram dorro

  SvaraRadera
 11. Hörligt med en fortsättning! Själv bjuder jag idag på återbruk av rang, jag har sytt kuddfodral av örngott som farmor sytt av sin mamma/moster/svärmors lakan! Det blir nästan 100 år det!

  SvaraRadera
 12. å jag tycker de där blommorna är så fina!! härliga färger du valt också

  nu var det ett tag sedna jag var med på symötestisdag eftersom jag varit i mexico hela sommaren.. men nu är jag tillbaka och deltar med glädje igen =)

  kram på dig

  SvaraRadera
 13. Vilken fin blomma. Jag har inte sett nån sån förut. Jag har många projekt på gång.

  SvaraRadera
 14. Jag har helt fräckt kopierat din inbjudan och mejlat till mina kyrkochstickvänner som tips och inspiration. Jättebra idé och kul. Önskar att jag kunde vara med.

  SvaraRadera
 15. Har funderat på vad som kan behövas till barnsjukhuset. Lakan och påslakan borde behövas i mängder.Det kanske jag och ansgarsbarnen kan fixa fina i återanvändandets anda.Skulle vara roligt att göra en insats.

  SvaraRadera
 16. Vilken härligt dag ni får! Och varför känns Sthlm plötsligt väldigt avlägset...?
  För samvetets skull borde jag nu göra klar tröjan som fick vila för Panzikampanjen, och så blir det nog. (Mormorsrutor som ska sys ihop till kortärmad tröja med tiden.)
  Men det kommer att bli paket med "mina" filtar mm också. (Bla. fått massor av härligt garn från Anna B:)) Har ju samlat på mig en massa bra beskrivningar under sommaren som jag vill testa!

  SvaraRadera
 17. SV
  Just nu ligger faktiskt babygarner i hattasken:) Sedan blir den ev. samlingsplats för små sockor och mössor.

  SvaraRadera
 18. Mia med bloggen Minspiration har en svensk översättning på African flower. Kolla in den!

  SvaraRadera
 19. Hemma hos mig var det meningen att börja med spedetröjan. Men det projektet läggs åt sidan till förmån av en gaffelvirkad bolero istället. Rätt garn till rätt pris dök upp. Trevligt initiativ att träffas så där. Handarbetaren sitter oftast ensam på sin kammare. Ibland är det något man väljer för att hinna med jobb, familj och andra intressen. Skönt att varva ner i en fotölj och bara pyssla för sig själv.
  / Hella

  SvaraRadera
 20. Johanna: Vi får hjälpas åt att hålla den här handarbetsgemenskapen vid liv - bland annat genom syföreningen:) Och så får vi berätta för varandra hur vi jobbar vidare med Panzipaketen. Då blir det ju sådär roligt som i somras!

  Moa: Javisst är det roligt att man kan fortsätta skicka in kläder! Tack för dina fina ord om min blogg:)

  Gerda-Thyra: Vad spännande!

  Elin: Å, det finns en hel massa man kan göra av dem. Soili tipsar ju om att hon tänker sy ihop dem till små mössor, de kan också bli fickor på barn- eller vuxenkoftor, dekoration till babyfiltar av fleece, en väska, en boll, en sjal, ja det var det jag kom på just nu. Kanske någon annan vill fylla på med mer?

  Lillstrumpan: Jaså du har också sneglat på dem tidigare. Otroligt bra restgarnsprojekt! Vad härligt att du avslutat Pippitröjan... då kan du snart starta något nytt igen;)

  Soili: Vad roligt att höra att du redan virkat en hel massa av dem. Vilken utomordentligt bra idé att sy mössor av dem! Bra tips till andra som funderar på hur de kan användas. Synd att Solna ligger så långt borta!

  Carina: Å, tack för dina fina ord och ditt stöd! Visst är African Flower fin? Blir spännande att se om du gör något av den!

  100%husmor: Och här blåser det också väldigt mycket nu! Den som ändå hade en nystickad halsduk ock mössa;)

  Dorro: Synd att det är långt! Det hade varit väldigt trevligt att få bjuda dig på en kopp Rooiboste! Ska fundera på om det är något som ni kan hjälpa till med. Kommer säkert på saker efterhand när babypaketarbetet tar fart. Väldigt fint att du vill bidra!

  Mylla: Inte illa! Vad spännande det låter!

  Eddy: Och vi är så glada att du är med oss igen:)

  Fia: Javisst är den!

  Ann-Marie: Det var inte alls fräckt - bara oerhört trevligt gjort av dig:)

  Ewa: Vilken fin ide! Jag ska skicka vidare en fråga till PMU (de som tar emot textilerna) om de vill at emot lakan. Återkommer med svar sedan... Vad roligt att du vill vara med och hjälpa till! Och att ansgarbarnen eventuellt kan ha dett som projekt också!

  Eva: Visst är alla mönster man samlat på sig en härlig bieeffekt av Värma liten? Ska allt bli spännande att se vad du tar dig för med allt det fina garnet!

  Tack alla för allt fint och trevligt ni bidrar med!!!

  Hälsar Maja

  SvaraRadera
 21. Medea: Tack för det tipset! Väldigt bra med en svensk översättning!

  Hella: Javisst är det så - stunderna man har för sig själv är också väldigt värdefulla!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 22. tusen tack maja. ja spinnrocken har jag saknat nu när jag varit ute och rest så jag nästan kastade mig på den när jag kom tillbaka igen =)

  SvaraRadera
 23. Åh, vad kul det lät med afternoon tea. Bor ju tyvärr lite för långt från Arvika för att det ska vara bekvämt att komma. Synd.. Och vilken fin blomma.skulle vara jättefin om man kunde sätta ihop den till en virkad basker. Nu med kylan kommer ju virkning av basker-lusten tillbaka stort. ;)

  Jag tipsar förresten på mitt inlägg (som kom lite sent) om Vävmässan i Borås. Den börjar nu på torsdag och har man vägarna förbi så är det ett riktigt bra tillfälle att inspireras.

  Ha det bra! / Olivia

  SvaraRadera
 24. Vilket härligt arrangemang ni ska ha. Synd att ni är så långt borta.
  Jag funderar faktiskt på att fotsätta handarbeta till Kongo. Går ju fort när det är små plagg. Önskar dig en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 25. Olivia: Ja, basker! Vilken bra ide´! Den lägger vi till högen av möjliga användningsområden för rutorna:)

  Den som ändå fick gå på vävmässa istället för till jobbet!(Fast du jobbar ju där, så för dig är det ju jobb;)

  Gela: Vad kul att du funderar på att fortsätta! Och visst är det snabbt gjort med babyplagg.

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 26. Min mobil är inte helt överens med bloggar och datorn är väl inte överens med någon egentligen... Så idag har jag lyckats komplettera mitt inlägg med lite bilder.
  Den afrikanska blomman var ju otroligt söt. Men jag ska INTE försöka mig på den... Har nog med UFO:n här...
  /Sara

  SvaraRadera
 27. Men hurra! Jag bor ju faktiskt inte alls långt från Arvika så jag kommer så klart! Är novis på stickområdet men knåpade faktiskt ihop en liten mössa till insamlingen i somras. I Arvika är människor dessutom så enastående trevliga så det här tror jag bara kan bli jättetopp!

  SvaraRadera
 28. Fru Fleggman: Finemang! Vad roligt att höra att du tänker komma! Javisst är människor i Arvika trevliga!! Som inflyttad håller jag helt med. Jag och min sambo brukar säga att Arvikabor är Sveriges amerikaner eftersom de är så öppna och välkomnande;)

  Välkommen! Vi ses!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera