fredag 9 september 2011

Pyssla med knappar, del 1!


Knappar är en sådan där sak som man å ena sidan har för mycket av, men å andra sidan nästan aldrig just de man söker;) Förstår ni hur jag menar? Trots att flera lådor är proppfulla hittar man sällan rätt nyans eller form ändå. Och så köper man några fler, och några fler... Kanske får man en burk av någon snäll släkting, eller köper en påse på loppis. Sakta men säkert växer samlingen...

En sådan tur då, att det finns andra sätt att använda knappar på än att sy dem på sina kläder! Här kommer mitt första tips:


Knapparmband

Klipp till en bit tunnt resårband - mät på armen så att armbandet blir lagom i storlek. Välj ut ett antal favoritknappar och trä dem på resårbandet. Knyt ihop bandet och göm knyten bakom en av knapparna. Färdigt!Knapparmbands-tillverkande är lätt som en plätt och därför ett ypperligt pyssel för lite mindre barn. (Naturligtvis inte för riktigt små barn som fortfarande stoppar saker i munnen...) Många minns säkert hur härligt det var att som liten få plocka med "mammas knappar" och välja ut de vackraste. Tröttnar man på ett armband är det bra att byta ut knapparna mot några andra ur lådan.

Man kan göra knapppysslet hemma vid köksbordet en regning eftermiddag när något barn behöver lite extra uppmuntran. Eller som pysselaktivitet för många barn. Då kan man förklippa resårband i lagom längd och ställa fram burkar med knappar i. Sedan är det fritt fram för var och en att skapa sitt eget armband!

En annan dag bjuder jag på mer knapp-pyssel!

4 kommentarer:

 1. När jag var liten trädde man en knapp på en björntråd, så att det blev en ögla i varje ände. Sedan tog man tag i öglorna och satte knappen i rörelse runt, runt. När björntråden tvinnades genom detta, blev den kortare, man drog ut den, släppte efter och det gav intrycket att den var elastisk. Det var ett roligt experiment!

  SvaraRadera
 2. ååh vad roligt, nu vet jag vad jag kan göra med mina knappar :D

  SvaraRadera
 3. Visst är det precis som du skriver, att knappar HAR man - men ändå har man inte...
  Jag har också suttit med mammas och mormors samlingar och bara njutit:) Och gissa om "Ha-galningen" dök upp hos en granne som arbeteat (som kontorist) på textilföretag o har en helt sån där förvaringslåda med lock (i papp) full... Jösses!

  SvaraRadera
 4. Vad bra att du tipsar om ett så enkelt och fint barnpyssel! Vi har länkat till dig via vår inspirationsbank handverkarna.se.

  Vill du visa upp fler pyssel, hör av dig till oss!
  Tipsa gärna dina pyssliga bloggläsare också.

  Vänliga hälsningar
  Handverkarna
  Pyssel, handarbete och inspiration

  SvaraRadera