lördag 17 september 2011

Koka äppel- och plommonmos!


Än finns det äpplen kvar i trädet... Så de sista plommonen fick samsas med ett gäng av dem i ett kompottliknanade äppel- och plommonmos. Väldigt enkelt att göra! Man kan höfta lite som man vill med frukten, men ungefär så här gjorde jag:

Äppel- och plommonmos

2/3 äpplen
1/3 plommon
en skvätt vatten
5,5 dl socker per liter färdigt mos
(ev 1-2 krm natriumbensoat per liter färdigt mos)

Dela och kärna ur plommonen. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg frukten i en gryta tillsammans med en skvätt vatten. Koka upp och låt koka på svag värme tills äpplen och plommon mjuknat. Ta grytan åt sidan och rör ner sockret. Koka upp igen och låt koka i någon minut. Ta grytan åt sidan igen. Om du vill spara moset längre än ett par veckor - tillsätt natriumbensoat genom att först röra ut det i en liten skvätt mos och sedan röra ner mosskvätten i grytan. Ös upp i väl rengjorda burkar. (Enklast med hjälp av en sylttratt.) Förvara i kyl eller källare.

Om man vill göra det extra festligt kan man smaksätta moset med kanel eller kardemumma, men det är minst lika gott "naturellt" som jag gjorde det!

Serveringsförslag: Jag värmde lite av moset och serverade det tillsammans med vaniljglass. Det blev en "söndagsdessert" som hette duga!

6 kommentarer:

 1. Håller på för fullt... fast bara på äpplen! Och ikväll blir det äppelkaka!

  SvaraRadera
 2. Nu snart är våra äpplen färdiga för att plockas ner från träden. Då ska det göras äpplemos och bakas äpplebullar/bröd. Det ser jag fram emot men än är de inte riktigt helt mogna. En ordentlig frostnatt och de kommer vara perfekta!

  SvaraRadera
 3. Mina äpplen är inte heller helt mogna än...
  spännande att blanda äpplen och plommonmos!

  SvaraRadera
 4. Jag kokade faktiskt lite äppelmos igår! Nu har jag vitt, rosa och gult äppelmos och det får räcka. Tolv burkar! Vi får äta havregrynsgröt med äppelmos varenda morgon om allt det där ska gå åt ;-)

  SvaraRadera
 5. Ann-Marie: Vad roligt att du är i full färd med moskoket!

  Dorro: Vad fint att de snart är mogna. Lycka till med kok och bak sedan!

  Elin: Ja, det blev en väldigt god blandning!

  Johanna: Vad härligt att ni har mos av alla de slag nu! Äh, tolv burkar mos är väl ingen sak;) Ni kan ju äta det till tjockpannkakan och "söndagssteken" också. dessutom finns det ju en del mjuka kakor som innehåller äppelmos...

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 6. Hahaha, bäst jag kokar några burkar till då ;-)

  SvaraRadera