torsdag 22 september 2011

Mönstret till Majas miniatyr-märkduk!
För ungefär ett och ett halvt år sedan när jag nyss hade startat Husmorsskolan komponerade jag en
mini-märkduk. En del av er kanske minns den från dess - andra kanske såg märkduken i Minnenas Journal där den också funnits med?

Lite då och då hör läsare av sig och frågar efter mönstret. Länken till PDF-filen i det ursprungliga inlägget fungerar nämligen inte längre... Därför är det på tiden att jag publicerar det lilla korstygnsmönstret igen! Varsågoda att sy;) Så här skrev jag om märkduken i Minnenas Journal:

Min lilla märkduk är ett bra nybörjarprojekt för den som vill lära sig att brodera med korsstygn. Den innehåller alfabet, siffror och många av de andra traditionella märkduksmotiven. Märkduken kan sys i en eller flera färger, precis som man själv önskar. Jag använde två rosa nyanser när jag sydde upp min förlaga. Tanken är att var och en som syr märkduken kan ersätta mitt monogram (M. K.) med sina egna initialer och byta ut årtalet mot det aktuella.

 
 Så här gör du då: Rita upp ditt monogram på rutigt papper. Räkna ut hur många stygn det är i höjd/bredd. Placera sedan in monogrammet på märkduken så att det hamnar i mitten av kantbårderna i sidled och mellan huset och årtals-raden i höjdled. För att hitta märkböcker med mönster till lämpliga alfabet för monogrammet rekommenderar jag att du söker på närmaste bibliotek, antikvariat eller på nätet.

 
Lycka till med broderandet!

3 kommentarer:

 1. Den inspirerade mig att påbörja en egen märkduk i större format. Det var i början av året. Undra om jag ska se till att få den klar innan året är slut? Det vore något det. Den är väldigt fin din märkduk!

  kram

  SvaraRadera
 2. SÅ vackert!
  Ett par studenter som jag intervjuade en gång för kanske sex år sedan hade tagit märkduksstygnen till nya höjder. När den enas pojkvän gjorde slut broderade den andra en fin bård som ram och i den orden "SKIT I HONOM" med vackra bokstäver. När brodösen hade en motsvarande sorg fick hon tillbaka tavlan.

  SvaraRadera
 3. Dorro: Åh, vad jag ser fram mot att se din märkduk när den blir färdig! Kanske du kan satsa på att ha den klar till jul? Heja på och kram från mig!

  Anna: Vilket underbart sätt att hantera hjärtesorg! När jag var yngre stickade jag alltid lovikkavantar de gånger jag var olyckligt kär (till den olyckliga kärleken då förstås...). Vet inte riktigt varför men på något sätt hjälpte det;) Inte på så sätt att det ordnade sig med själva kärleken, men för att jag tillfälligt kände mig lite gladare själv... Att arbeta med händerna är terapi;)

  Lördagshälsningar från Maja

  SvaraRadera