onsdag 14 december 2011

Baka saffransfrallor!
















Ja, nu är årets luciadag passerad. Hoppas att dagen blev stämningsfull frö er läsare!

Trots att den 12:e för min del ägnades åt en gastkramande sista-minuten-jakt på fungerande el-krona till lillan, (en jakt som lyckligtvis slutade med att jag fann en krona i leksaksaffären 10 minuter innan stängning !) blev själva luciamorgonen väldigt lugn och fin.

Till morgonfikat bakade jag kalljästa frallor med saffran och torkade blåbär. Jag blir mer och mer förtjust i kalljästa degar, både när det gäller matbröd och vetebröd. Därför var det väldigt roligt att experimentera fram de här frallorna. Det är så hemtrevligt att göra en deg på kvällen som räcker till en plåt frukostfrallor och sedan låta dem jäsa kallt över natten. På morgonen har man huxflux en korg nybakta frallor att inleda dagen med.

Dessutom tycker jag att saffransfrallor är ett bra alternativ om man inte fixar söta frukostar men ändå vill ha lite lusse-/julkänsla. Om någon av er vill prova är det ju perfekt att sätta en omgång saffransfrallor på lördagkväll och sedan avnjuta dem på adventsmorgonen!

Majas saffransfrallor

12 bullar

25 g jäst
2 dl mjölk
½ kuvert saffran (0,25 g) + 1 msk hett vatten
1 dl torkade blåbär
1 msk ljus sirap
1 msk olja
1 tsk salt
1 dl ekologiska havregryn
5-6 dl siktat dinkelmjöl

Rör ut jästen i den kalla mjölken i en bunke. Lös upp saffranet i det heta vattnet och häll i bunken. tillsätt torkade blåbär, sirap, olja, salt havregryn och mjöl. Arbeta ihop till en kraftigt smidig deg.

Forma degen till en rulle, dela den i 12 bitar och rulla till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs dem övertäckta i skafferiet/kylen under natten, 8-12 timmar.

Ta ut bullarna på morgonen och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen värms till 225 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

4 kommentarer:

  1. Åh, det såg ju hur gott ut som helst! Ska absolut spara receptet, verkar perfekt till helgen... Eller kanske julaftonsmorgonen? =)

    SvaraRadera
  2. Låter ju supergott! Det ska jag absolut försöka prova i helgen :)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vilken härlig blogg du har! Jag har bakat dina goda saffransfrallor och lagt ut en bild och receptet på min blogg, och länkat hit, hoppas det är ok! Hälsningar Musqot

    SvaraRadera
  4. Vilken fin blogg du har och vad goda saffransbullarna låter.

    SvaraRadera