fredag 3 februari 2012

Kaffetåren den bästa är!
"Av allt det goda, som man förtär,
bland alla jordiska drycker,
ju kaffetåren den bästa är!"

Inte förrän vid 29 års ålder började jag dricka kaffe. Det föll mig liksom aldrig i smaken. Jag tog väl en klunk då och då, bara för att konstatera att jag fortfarande inte tyckte om det. Tillhörde inte heller dem som kämpade för att vänja mig. Nej, jag drack glatt mitt te med honung och trodde nog aldrig att det skulle bli någon kaffedrickare av mig.

Sedan hände något. Det var strax efter att jag hade blivit mamma. Plötsligt gillade jag smaken och började längta efter kaffe? Konstigt det där... Att smaken ändrar sig med tiden. Jag dricker fortfarande inga mängder och ibland kan det gå dagar och veckor utan att jag tittat åt en kaffekopp, men när jag väl gör det, då gör jag det med glädje! Som igår, ensam i det soldränkta matrummet. Vårsol... ja jag tror faktiskt det var vårsolen jag såg!

Min 30-årspresent var en espressomaskin - å vad jag är glad över den! Att göra en kopp espresso känns alltid lite extra festligt, särskilt när man mal bönorna själv.

Kaffebilder är så fint - har ni tänkt på det? Det var nog egentligen skälet till att det här inlägget kom till. Så fick ni min kaffehistoria på köpet också:) Hur ser er ut?

11 kommentarer:

 1. Jag är 28 år och har ännu inte lärt mig dricka kaffe! Har ungefär samma inställning som du hade. Men vem vet, jag kanske börjar om jag får barn!

  SvaraRadera
 2. Jag är den eviga tedrickaren men, som älskar doften av nybryggt kaffe.

  SvaraRadera
 3. The till frukosten på morgonen, med fil och allt, men sedan efter lunchen, en kopp starkt kaffe efter maten, o det är gudomligt gott.

  Jag har hittat min favoritsmak, som är supergott till min pressobryggare. Både jag o maken tycker lika ed kaffesmaken, och det är ju bra, sedan blir det kaffe efter middagen också, smakar lika gott då också. Men det måste vara starkt, mustigt, annars kan det verkligen kvitta.

  Ha en fin helg ni allihop//kramar
  Tina

  SvaraRadera
 4. Som du började jag dricka kaffe sent. Nu är förmiddagskaffet den heliga stunden när jag är hemma. Så nu ska jag gå och ta mig en kopp nymald kaffetår på ekologiska bönor.Mmm

  SvaraRadera
 5. Te med honung är liksom basdrycken, men sedan något åt tillbaka (jag är knappt 50 nu) vill jag gärna ha iallafall en kopp kaffe om dagen, gärna en ganska stor, med mycket mjölk...mmm...och doften är obetalbar.
  Den här förmiddagen blev det nybakade bullar till=).
  Kram från Anita i Bergslagen.

  SvaraRadera
 6. Lillstrumpan: Ja, vem vet! Det kanske blir samma sak för dig. Måste vara någon hormonell grej...

  Ulrika: Doften gillade jag också även när jag inte var kaffedrickare...

  Tiol: Håller med - det ska var starkt och mustigt! Ha en fin helg du också! Kram!

  Kerstin: Förmiddagskaffe är det något särskilt med! Och visst blir det extra gott med nymalda bönor? Jag malde kaffe igår och det blev sanslöst gott! Tack för adressen till väskaffären. Jag tror jag måst köpa mig en jag med;)

  Anita: Å, nybakade bullar - vad avundsjuk jag blir! JAg dricker också gärna kaffet med mycket mjölk. Kram!

  SvaraRadera
 7. Jag älskar kaffe! Kan i vanliga fall (när jag inte är gravid) dricka nästan hur mycket som helst, och gärna med lite choklad till... mmm!

  Jag började dricka kaffe efter gymnasiet, när jag var praktikant i en butik och fick jobba ändan av mig. Det var enda sättet att orka med!

  Numera är bästa koppen på morgonen, i lugn och ro med en bok i handen; ett härligt sätt att starta dagen på :)

  SvaraRadera
 8. Jag är en riktig kaffetant och har så varit sedan jag var sexton år gammal. Min pappa dricker en hel termos full av kaffe varje morgon så jag har det förmodligen i blodet. Allra godast är nybryggt kaffe (vattnet måste vara 100 grader, annars blir det inte lika gott) med lättmjölk i. Men jag dricker alla sorters kaffe, även det trista automatkaffet vi har på jobbet. Ett tag försökte jag låta bli att dricka kaffe men det kändes som att min vardagslyx och glädje i livet försvann. Sådär kan det ju bli med beroenden, tänkte jag och härdade ut lite till men det gick aldrig över och jag kände att det inte var värt besväret.

  För kaffe är vardagslyx för mig. Det är så mycket mera än bara smaken, så mycket mer än en dryck. Det är en symbol för den välbehövliga pausen. En stilla stund i ensam reflektion, ett sällskap vid datorn eller symbol för gemenskapen på fikarasten eller samvaron på ett café.

  SvaraRadera
 9. Håller med Johanna om att kaffe är vardagslyxen framför andra.
  Tar helst en kopp svart, med en hård knäckebrödskiva och stark ost.
  Kan längta efter att få ta det i skogen på en stubbe, eller på verandan i vårsolen.
  Eller på stranden bland lyckliga barn eller bland tusen mygg vid fisket i Åre.
  Kaffe, den absoluta drycken om du frågar mej. Trevlig helg, Ulla

  SvaraRadera
 10. Snygg blogg med grymt härliga, snygga bilder.
  Ha en underbar helg/ Jimmie

  SvaraRadera
 11. Ja du Maja.....
  Har fått berättat av min mor att jag blott 3 år gammal kokade kaffe själv första gången. Min mor hade precis fått min lillebror och lotsade mig igenom hur jag skulle koka kaffe åt henne. Annars vet jag att vid 8-9 års ålder så brukade vi dricka förmiddagskaffe, jag och mamma. Svart kaffe och ibland drack vi på bit (en sockerbit i munnen) och ibland på fat..... Hade en kaffefri period året då bröderna Herrey vann melodifestivalen. De var ju mormoner och drack inte kaffe och är man ett fan så slutar man ju.....
  Dricker fortfarande kaffe varje dag men älskar även te!!

  SvaraRadera