torsdag 2 februari 2012

Om husmödrar!I det senaste numret av Allt i Hemmet kan man läsa en artikel om ”Husmorsstilen”. Jag blev intervjuad inför inslaget och är också citerad i artikeln. 

Jag tycker att texten på ett förvånansvärt träffsäkert vis, beskriver fenomenet med ett ökande intresse för ”långkok, bullbak och strumpstoppning”.  Det var befriande att läsa en artikel där man med både värme och humor tillåter sig att betrakta ”trenden” ur flera synvinklar än en, och faktiskt genom detta förhållningssätt lyckas avdramatisera det hela en smula. Så läs gärna om ni har möjlighet!

För mig är inte ”Husmorsstilen” (om det nu finns ett sådant begrepp) en stil i materiell bemärkelse – det är inte prylarna det handlar om. Det är en snarare en livsstil och ett förhållningssätt och en ganska naturlig följd av vår samhällstruktur. Det handlar bland annat om att med ödmjukhet och respekt se tillbaka på tidigare generationers arbete och kunskap – inte om ett oreflekterat svärmeri. Det handlar också om att upptäcka att det mesta av det vi lärt oss att vi måste köpa inte alls är omöjligt att göra själv. Det handlar om att återge saker och ting ett värde som många gånger gått förlorat.

Jag brukar sällan ge mig in i debatter och diskussioner om detta. Inte för att jag inte tycker saker, utan för att jag vill att min blogg ska handla om andra saker än politik.

Det viktigaste för mig är det som förenar oss människor - inte det som skiljer oss åt.  

Jag önskar er en fin dag!

12 kommentarer:

 1. Ska genast gå och köpa senaste numret! Håller med dig fullt och fast! Roligt om det är en artikel som inte gör sig löjlig eller tar politisk ståndpunkt, som tyvärr det mesta som skrivs om "den nya trenden" gör. Det handlar väl mer om en vilja att plocka fram de positiva delarna från tidigare generationers liv och leverne. Allt var inte bättre förr, men det finns en hel del bra som glömts bort!

  Jag var dessutom intresserad av det redan innan det blev trendigt, precis som säkert du och flera av dina läsare var! Kul att få vara trendsättare för en gångs skull! :-)

  SvaraRadera
 2. Då har man varit trendig ett bra tag då! Känns som man varit det alltid utan att veta om det! Är så trött på all den reklamen som dimper ner i lådan och som vill att vi ska konsumera i det oändliga. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Måste bara säga att du är min nya favoritblogg! Var inte alls länge sen jag hittade dig. Många bra tips och trevliga inlägg!

  SvaraRadera
 4. Tyvärr har "husmor/hemmafru" länge förknippats med osjälvständighet. Att kvinnor tvingas vara beroende av sina makar (ekonomiskt) osv. Men jag tycker det snarare är tvärtom! Ibland när jag står och rör i mina grytor, pillar med virknålar, lappar o lagar så känns det som att jag har magiska krafter! Jag är inte längre ängslig över att få det sämre ställt för jag vet att jag klarar att ta hand om mig o min familj med väldigt knappa resurser. För mig är DET självständighet om något. Tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt kul att det äntligen "kommer fram" att det att värdera den kunskap som funnits generationer tillbaka hos både mor- och farföräldrar inte är något att fnysa åt eller avfärda som en trend! Tack för det, din fina blogg o för att att du finns!
  /*

  SvaraRadera
 7. Håller fullständigt med.
  I denna skräpmatskultur och slit och slängvärld måste vi värna om lagad mat och att hålla på resurserna, det handlar ju också om våra barn och barnbarns arv av natur och miljö.
  För mej är det en själbevarelsedrift som funnits med hela livet och jag är glad att jag kunnat överföra det till mina barn.
  Leve husmorsidealet;)2012
  Kram Ulla

  SvaraRadera
 8. Jag är och har nog alltid varit en så kallad "husmor". Många gånger har jag känt att jag lever i fel tid. Det är verkligen en livsstil, ett sätt att leva samt ett stort intresse.

  SvaraRadera
 9. Håller helt och hållet med. Jag har alltid lagat mat från grunden, sytt och pysslat. Bara för att jag är husmorderlig innebär det inte att jag är hemmafru och jag lagar inte bara husmanskost. ;)
  /Hella

  SvaraRadera
 10. Bra talat! Det kanske är ordet "husmor" som sticker i ögonen på en del. Men din förklaring och beskrivning ger en bra bild av vad "trenden" innebär idag. Åtminstone för de flesta.

  SvaraRadera
 11. Bruja: Javisst, det här intresset har ju funnits hos mig sedan barnsben - och så plötsligt blir det trendigt... Vi får hoppas att det är en del av en samhällsutveckling som går mot att vi blir bättre på att ta vara på våra resurser!

  Tångsnällan: Det känns ju ganska härligt att för en gångs skull få var trendig;)

  Stella: Tack snälla Stella!

  Hagamorsan: Javisst, den där "dugligheten" ger självförtroende och en känsla av frihet! Håller med. Att kunna ta hand om sig själv och sin familj är ju det viktigaste i livet.

  MalinMatilda: Men å, tack! Vad glad jag blev för det!

  Ulla: Leve det, hipp hipp hurra:)

  Ulrika: En sådan livsstil är ju egentligen tidlös - det är därför det är lite lustigt att det kallas för en "trend" just nu.

  Helén: Ja, och visst är det konstigt att det kan vara provocerande att laga mat och sy;)

  Kerstin: Tack! Visst är det så - att husmor tyvärr kan ha en negativ klang för vissa - och så det här med att det sammanblandats med hemmafru o.s.v. Men man får försöka vara så tydlig som möjligt med var man själv.

  Alla: Vad roligt att få ta del av era tankar om detta!

  SvaraRadera
 12. Hade varit spännande att läsa artikeln, kul att du är så nöjd med den.

  SvaraRadera