söndag 26 februari 2012

Skriva receptkort!

Nu har jag tagit mitt nya receptskrin i bruk. Jag använder klassiska skrivkort (sådana som finns i de flesta bokhandlar) för att skriva ned de recept vi ofta återkommer till i vardagen. Då slipper jag slå i kokböckerna om och om igen, leta bland urklipp och i tidningar och i värsta fall riskera att glömma bort var det var jag hittade ett visst recept. I receptskrinet hamnar de rätter som jag verkligen vet fungerar och som jag vill laga fler gånger! Som till exempel "Bönsoppa med kyckling"...

Jag ska tillverka registerkort så att jag kan sortera in korten under "kött", "fisk", "soppa", "paj", "veg" o.s.v. Sedan tänker jag skriva flexibla veckomenyer där det till exempel står: Måndag: Kött, Tisdag: Soppa... Med vägledning av veckomenyerna kan vi sedan göra matplaneringen genom att titta i receptskrinet under en viss kategori och bestämma vilken rätt vi ska laga den här veckan. Min mamma har ett liknande system och för henne funkar det jättebra!

Jag blir mer och mer förtjust i att skriva förhand - man hinner liksom tänka igenom innehållet i det man skriver, medan man skriver - på ett helt annat sätt än när man skriver på en dator.

Om någon av er skulle vilja sätta igång med att skriva receptkort på en gång, men inte har några skrivkort hemma, vill jag tipsa om de här vackra receptkorten som går att ladda ned från Martha Stewarts hemsida.

2 kommentarer:

  1. Visst funkar det bra? Har ett liknande system sedan ett par år och tycker det funkar superbra. Men jag sätter in recept som inte finns i ngn kokbok där. Funderar på att vidareutveckla systemet och förenkla för mig själv genom att genom att skriva en receptförteckning i datorn med i vilken kokbok recept finns. Det kommer dock att ta enorm tid...

    SvaraRadera
  2. Detta ska testas, min pärm med urklipp börjar bli lite väl full och det blir svårare och svårare att hitta favoriterna, kanske dags att plocka ut guldkornen till en box och använda pärmen till ren inspiration.

    Ha det gott!

    SvaraRadera