tisdag 21 februari 2012

Symöte - Solfjäder, snäckskal eller påfågel?

Välkomna på vårigt symöte!

Nu droppar det minnsan i stuprännorna och gräsmattan har börjat kika fram på sina ställen. Som jag skrev i söndags så stickar jag på en vårsjal. Jag behövde något vårigt att syssla med och på det här viset kan jag längta efter våren med både hjärta och händer. Garnet har legat i mitt skåp ett bra tag och väntat, den milt grågröna nyansen känns lika uppfriskande som de ljusgröna tulpanknopparna. Det är alltid lite extra fint att sticka med Artesanos garner - de är rättvisemärkta och varje härva är signerad av den kvinna som färgat den. Jag har skrivit mer om detta tidigare här. Det ljusgrön garnet som jag använder till halsduken heter Manos Silk Blend.

Sjalmönstret var ett annat fynd som jag gjorde på Ravelry häromdagen. Hur skulle jag någonsin kunna motstå att sticka en sjal med namnet "Little House Shawl"? Sjalen är alltså inspirerad av "Lilla huset"-böckerna och ni som föjer den här bloggen vet att jag nyligen läst hela serien och att jag är väldigt förtjust i miljöerna och stämningen. Mönstret är egentligen i barnstorlek, men om man stickar med lite grövre garn passar den fint till vuxna också.

Jag har just blivit färdig med den nedre bården.... (Sjalen stickas nedifrån och upp.) Den består av ett klassiskt solfjädermönster -- eller snäckskalsmönster -- eller påfågelmönster? Det beror på vilket av de där begreppen man vill använda. Kärt barn har många namn... Hursomhelst är det vackert så man nästan svimmar. Och klassiskt. Lilla huset sjalen är det finaste jag har stickat på länge. Jag kan knappt bärga mig tills den är klar!Apropå tulpanerna: Tulpanlökar som drivits i kruka är bland det finaste jag vet - påminner mig om svunna tider. Jag tänker på Carl Larsson målningar där krukor med vårblommor skymtar här och där. Jag tror att Karin Larsson ägnade sig åt att driva lökar i krukor - jag har läst om det. Därför blev jag så lycklig när jag såg att de sålde sådana i vår blomsterhandel i år.

Vad handarbetar ni just nu? Lämna en länk med hjälp av länkverktyget nedan:11 kommentarer:

 1. Ååå vilken fin sjal du stickar, så fint mönster och i en riktig vårfärg.
  När man ser de vackara tulpanerna längtar man verkligen till våren och dess blommor. Så praktiskt att kunna ha dem i kruka och kunna njuta av dessa vackra blommor redan nu. Blir så sugen på sådana jag med så jag tror jag ska ta mig en tur till någon blomsterhandlare och se om de inte har något liknande här också.

  SvaraRadera
 2. Vilken fin schal, jag klickade upp mönstret och den såg ju jättefin ut. Jag håller också på med en mössa med samma klassiska vågmönster men det blir inte så bra, jag stickar lite för löst. Har du (eller någon annan symötesmedlem) något tips på hur man lär sig sticka hårdare? Jag tycker jag försöker men det blir bara lika löst ändå...

  Ha en fin tisdag!

  SvaraRadera
 3. å vad fin maja! man får verkligen riktiga vårkänslor av din sjal =) kram eddy

  SvaraRadera
 4. Vilket härligt mönster! Ser framemot att se den färdiga sjalen

  SvaraRadera
 5. Ett tips till Elin!
  Jag skulle i stället tänka tvärtom, att byta stickornas storlek. Det får jag alltid göra.

  Man stickar olika hårt/ löst, så är det bara. Lättare än att ändra sitt sticksätt, är kanske att byta storleken på stickorna och kolla masktätheten riktigt noga, då skall det ju bli jättebra.

  Kramar och stort lycka till// tina

  SvaraRadera
 6. Glömde ju säga att det är ett så fint mönster på sjalen du jobbar på Maja.
  kramar//tina i Falun

  SvaraRadera
 7. Ulrika: Hoppas att du också hittar fina tulpaner i kruka! De är verkligen ljuvliga!

  Eddy: Tack:)

  tina: Jag längtar också tills den blir klar;)

  Tiol och Elin: Så bra du tipsar Elin, Tina och roligt att du gillar min sjal! Precis så skulle jag också säga när det gäller din fråga, Elin - justera masktätheten genom att byta stickor. Det är också så det brukar stå i de flesta mönster. Det finns alltså en rekommenderad storlek på stickor och så står det att man ska byta till större eller mindre om det krävs för att få rätt masktäthet. Det är därför det är så smart att alltid sticka en liten provlapp som man kan mäta på, innan man ger sig på den "verkliga" stickningen.

  Lycka till med detta Elin!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen, det där med provlapp är något jag verkligen skulle behöva men som jag oftast hoppar över...

  SvaraRadera
 9. Vilken fin sjal det ser ut att bli! Den verkar vara rolig att sticka. Bästa stickningen är när man blir så ivrig att se resultatet att man bara stickar på.
  Tulpaner i kruka... Det blev jag väldigt intresserad av. Var hittade du dem? Solrosen?
  Kerstin

  SvaraRadera
 10. Elin: Ja, det är alltid frestande att hoppa över provlappstickandet - men om man orkar med det så kan man ju känna sig säker på att projektet blir som man tänkt sig/rätt i storlek. Så det jobbiga betalar sig i slutänden;)

  Kerstin: Javisst - du gissade rätt! Det var på Solrosen jag fann tulpanen! Visst var det ett fynd? Igårkväll läste jag mer i en bok om Larssongården och Karin Larsson och det bara vimlar av tulpaner i kruka där;) Har aldrig sett det i butik tidigare år, så därför blev jag så glad nu. Ska faktiskt dit och köpa mig några fler idag för den här vita gav mersmak:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 11. Hej Maja!

  Nu har jag startat min blogg och jag skulle gärna vilja vara med i syföreningen! Det är ju en fantastiskt bra idé! Jag stickar mest, virkar ibland, pysslar en del, och syr lite grann på maskin och för hand. Mitt favoritmaterial är filt! :-) Det kan nog bli en del inredning och design på bloggen också vad det lider, vi får se.

  Eftersom jag har småbarn och för tillfället är föräldraledig blir det en hel del barninriktat handarbete och pyssel (ibland med och ibland för barn) för tillfället, men det varierar. Får jag vara med i syföreningen? Min blogg hittar man på http://createohlala.blogspot.com/ Den blev på både svenska och engelska till slut. :-)

  Hälsningar
  Ulrika

  SvaraRadera