söndag 5 februari 2012

Titta in i Stripa matsalar!


Ett stenkast från mitt föräldrahem i Bergslagen ligger Stripa Gruva. Jag är uppvuxen med de historiska gruvbyggnaderna inpå knuten och därför finns det få ställen som jag tycker så mycket om. När jag var liten var matserveringen fortfarande i drift, även om verksamheten i gruvan upphörde någon gång på 1970-talet. Stripa matsalar - kallades restaurangen där bygdens folk kunde äta lunch eller fira födelsedagar och bröllop. Jag minns själv julborden som serverades varje jul, det rutiga golvet och serveringsluckan...

Under många år var allt stängt och igenbommat, men nu renoveras gruvan grundligt för att bli museum - liv och rörelse återvänder till byggnaderna. Det gläder mig så oerhört!

I helgen var det en spännande textilutställning där och fin kaffeservering i matsalen. Jag kunde inte låta bli att ta några kort på de vackra gamla stolarna och det blå golvet. Tyvärr glömde jag att fota köket som är sanslöst vackert med alla ursprunglig inredning kvar! Det får bli en annan gång...


Nedan ser ni några bilder på hur det kunde se ut när det begav sig. Visst får man lust att kliva in i de där fotografierna och ta del av de flinka damernas recept?

6 kommentarer:

 1. Hej.. mmm nostalgi:) härliga bilder.. där tror jag bestämt min Svängtårta platsar(finns i min blogg:) den har anor den med.. ha en bra dag..Pia

  SvaraRadera
 2. Men åh, vad fint! Vet att jag var där på begravningsfika när min farmor dött 1974, men jag minns inget av inredning och så, var väl måttligt intresserad på den tiden=).
  Har inte besökt museumet än, får nog bli framåt sommaren. Miljön är ju så härlig och hur spännande som helst!
  Kram. Anita i Bergslagen.

  SvaraRadera
 3. Läckert med de gul-vita stolarna! Har nu, sent omsider, fattat att jag kan lägga in loggan för syföreningen på min hemsida. Lägger in den bums.

  SvaraRadera
 4. Pia: Din svängtårta låter väldigt intressant! Roligt att du delade med dig av den:)

  Anita: Ja, miljön är väldigt spännande! Är så glad att gruvan håller på att vakna till liv igen! Och roligt att du varit i matsalen tidigare... Kram!

  Borgmästaren: Javisst är stolarna snygga! Roligt att du lägger upp loggan!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Vad härligt vårfräscht med det lysande gula och vita!

  SvaraRadera
 6. De där stolarna är verkligen helt underbara. Och så fint bevarade också.

  SvaraRadera