måndag 27 februari 2012

Städa skafferiet!

I lördags kavlade jag upp ärmarna och tog itu med skafferiet. Är det våren som gör att man plötsligt känner sig manad att rensa?

Fast visst tar det emot en smula även när den där vårlusten finns där... Det är det där med att plocka ut allt och liksom sätta igång ett jätteprojekt som inte går att avbryta mitt i som alltid är lite småläskigt. Men så fort jag börjat tycker jag nästan alltid att det känns roligt. Och skönt. Som att återövra sin egen mark...

Jag följde dessa enkla steg när jag gjorde mitt skafferirens:

1. Ta ut allt.
2. Torka av hyllorna och rengör golvet noga. Jag städar alltid med såpa och ett miljövänligt rengöringsmedel från Cath Kidston.
3. Gå igenom alla förpackningar. Släng produkter med utgånget datum. Laga läckande förpackningar eller häll över innehållet i en annan burk.
4. Ställ tillbaka det som ska vara kvar. Sådant som man använder ofta ska stå lättillgängligt. Förövrigt försöker jag ställa saker tillsammans i teman: Bakgrejor på ett ställe, kryddor för sig. torkad frukt och nötter på en hylla o.s.v.

De här stegen är ju mer eller mindre självklara men för mig hjälper det av någon konstig anledning att ha några punkter på en lapp vid sidan av. Då känner jag mig liksom mer metodisk.

I ett gammaldags skafferi som vårt gäller det att planera placeringen väl eftersom det är ganska krångligt att komma åt det som står högst upp, längst bak. Jag har stor hjälp av de små stålhyllorna från Ikea som förvandlar en hylla till två och skafferivagnen som står på golvet. På den förvarar vi mjöl och konserver.

Genom att ha bättre koll på var saker och ting egentligen står hoppas jag slippa slänga bortglömda förpackningar vid nästa skafferistädning!


8 kommentarer:

 1. Det är nu jag springer runt som en lallande tanta med händerna för öronen!! Vill inte städa :o))

  //Henrietta

  SvaraRadera
 2. Menar du verkligen att du slänger allt med utgånget datum? Det hade jag aldrig gissat. Du som är så där gammaldags husmorsförnuftig på alla andra områden.

  Jag tycker oftast inte det finns någon anledning att slänga en påse mjöl t.ex bara för att datumet passerats med några månader. Har aldrig varit med om att ett bak misslyckats (inte pga det i alla fall ;-) trots att jag inte sällan använder torrvaror vars bäst före-datum passerats med både ett och tre år. Vissa mer udda ingredienser kan lätt bli stående ett tag hos mig. ;-)

  Tror över huvud taget att vi måste bli bättre på att strunta i datummärkningar och titta, lukta och smaka istället. Jag är nog bättre än de flesta på det. Dricker glatt mjölk som är en vecka "gammal", bara den smakar okej. Men jag kan ändå skämmas när jag slänger förpackningar (ibland oöppnade) som glömts bort i kylen och blivit väl gamla.
  Jag fick lära mig av mormor och mamma under uppväxten att om mjölken/grädden är tveksam kollar man om den är sur genom att hälla en skvätt i kaffet/tet. Flockar sig mjölken/grädden är den sur, annars går den bra att använda. (Och är den bara lite sur kan man hälla grädden i koppen först och sen hälla på kaffet under omrörning, då löser det sig oftast ändå.) Sur grädde går ju dessutom att baka med så man måste inte nödvändigtvis slänga den då heller.

  Värsta exemplet på datum-hysteri måste vara ägg. Datumet ska garantera hållbarhet på ägg som förvaras i rumstemperatur. Jag, som de flesta andra, har äggen i kylen och har aldrig varit med om att ett ägg varit dåligt även om det var flera månader sen det gick ut.

  Oj vad långt det blev. Hoppas jag inte låter för upprörd. Det är jag inte :-)
  Men snälla, alla som orkat läsa ända hit, våga strunta i bäst före-datumen och lita på era näsor istället.

  SvaraRadera
 3. kan bara hålla med dig Dreamside, en vän hävdar föresten att man bara kan göra pannkakor på sur mjölk, annars smkar de inget... jag har dock aldrig provat ;-)

  SvaraRadera
 4. Henrietta: Hi, hi... Så där kände jag mig precis innan jag tog tjuren vid hornen i lördags;)

  Dreamsicle: Oj, nej det menar jag inte... Jag tänker precis som du när det gäller mjölk, ägg, mjöl och liknande torrvaror. Nej, i mitt skafferi handlade det om värre saker;) Du vet förpackningar som hamnat längst bak och liksom undgått utrensning vid de senaste städvändorna. Tillslut måste även den mest hängivna husmor släppa taget om en påse med tre kvarglömda torkade aprikoser som borde ätits upp för flera år sedan;) Ja, du förstår.

  Inser att min text låter annorlunda än hur jag tänker - tar liksom förgivet att man gör vad man kan för att använda matvaror så länge det går... Men läser man vad jag skrev den här gången låter det ju inte så. Tack för att du dryftade ämnet!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Mylla: Jag brukar göra av med mjölk som börjar bli gammal på just pannkakor! Det funkar utmärkt - och jag håller också med er, som jag skrev ovan. Inom rimliga gränser;)

  Det är ju också så att man ofta har bättre koll på det som förvaras i kylen än i skafferiet. I alla fall jag... Vårt skafferi är stort och det är lätt hänt att något hamnar längst bak och glöms bort...

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 6. Det där behöver jag också ta tag i men det får vänta tills mannen har tid att bygga om vårt skafferi. Jag har ingen lust att göra samma sak två gånger. Jag håller med om att även det enklaste kan kräva en checklista.

  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 7. Hejsan!
  Har nyligen hittat till den underbart fina blogg.
  Verkligen fin.
  Jag har länkat den på min blogg, hoppas det är ok. Är av en nybörjare på detta område, men någon gång ska man ju börja.
  Ha det bra!
  Therese

  SvaraRadera
 8. Jättebra tips! Bra att göra en rensning inför våren!

  SvaraRadera