tisdag 28 februari 2012

Symöte - Nytt stickmönster: Babyhättan "Estelle"!






















Välkomna på symöte och världspremiär för min senaste stickdesign!

Det gick så fort den här gången. Från att jag fick idén till att jag hade skrivit ett mönster både på svenska och engelska var det bara ett par dagar...  Ibland är skapandet sådant och jag tackar min lyckliga stjärna varje gång det händer. Egentligen började det med att jag gjorde fel - något som inte är helt ovanligt när det gäller kreativa processer. Jag missförstod en metod för att sticka en filtruta och huxflux hade jag början till en babyhätta i min hand. Sedan provade jag mer, funderade och ändrade och tillslut hade mössan tagit form. Den heter:

Estelle - sömlös babyhätta för små prinsessor världen över










Min babyhätta får alltså samma namn som Sveriges lilla nyfödda prinsessa. Eftersom hon antagligen har de mössor hon behöver hoppas jag att den här hättan ska nå andra små prinsessor världen över! Estelle betyder ju (som ni säker vet vid det här laget) lilla stjärna, och jag tycker att mössans baksida påminner lite om en stjärna.










Det finurliga är att man börjar sticka just där, i mitten av stjärnan och sedan ökar succesivt tills det vuxit fram en liten hätta. För att sticka mössan behöver man 4 strumpstickor - den stickas först i rundstickning och sedan fram och tillbaka. Jag har valt garner som är något grövre än vad som ursprungligen är tänkt för stickorna, dvs garn till sticka 4 mm för 3,5 mm strumpstickor. Detta för att jag ville att hättan skulle bli lite "fylligare".

Som knytning tänker jag mig att var och en kan använda de band som finns i gömmorna. Har man inga band hemma går det lika bra att tiilverka snoddar av garnet man stickat med och sy på mössan. Mina band kommer från den fantastiska handarbetsbutiken "La Droguerie" i Paris.






















Jag kan varna för att det är riktigt beroendeframkallande att sticka de här hättorna - jag har redan stickat 3. Dels går det fort och så är det fascinerande att se hur mössan växer fram med hjälp av ökningarna...









Mönstren finns att ladda ner från Ravelry där jag lagt upp dem. Här är länken till själva projektsidan där man hittar länkar till mönstren!

Lycka till nu - möss-stickare ute i landet! Som vanligt blir jag alldeles väldigt glad om ni lämnar en rapport när ni prövat mönstret - och att få se bilder av de eventuella hättorna vore fantastiskt kul!

Hur går det för er andra med handarbetandet! Hoppas att ni inte misströstat eftersom symötesinlägget blev så sent - det tog längre tid än vad jag trodde att fixa PDF:er och mönsterlänkar... Lämna gärna en länk till ert mötesinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

20 kommentarer:

 1. Nej men o vad vacker! Grattis både till dig och till alla prinsessor som ska få ha den på sig!

  SvaraRadera
 2. Jättesöt mössa och så fina band!

  SvaraRadera
 3. Den ska jag testa och skicka till Afrikainsamlingen. Spännande tillvägagångsätt.
  Kommer du snart med ett nytt kalenderblad? Jag skickade med Februari till mina systrar när jag bjöd in dem på våran första systerhandarbetskvällscafé. Och genast blev det en planerad filt till vår mamma utav rutorna som kom till.. Tack för all inspiration!

  SvaraRadera
 4. Söt hätta!
  Jag virkar för fullt på en sjal till min svägerska och drömmer om att bli klar så jag kan sätta igång med mössor och tunikor till bebisarna i Nepal. Det känns roligt med ett nytt insamlingsprojekt.

  SvaraRadera
 5. Oj vilken härlig mössa, och så finurligt mönstret verkar, ska kollas upp närmare!

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Nu länkar jag hit mitt bidrag trots att jag inte är med i listan ännu. Hoppas det är okej!

  /Ulrika

  SvaraRadera
 7. Glömde säga, vilket smart och sött hätt-mönster! Måste provas.

  SvaraRadera
 8. Oj,vilken jättefinurligt påhittad prinsessmössa!Du blir bara flinkare och flinkare i fingrarna !
  Hälsningar från mamma.

  SvaraRadera
 9. Du går från klarhet till klarhet! Naturligtvis ska ju hättan heta Estelle, vad annars.

  Ja, sen måste jag göra ett tillägg till alla som deltar och länkar i Symötet: Ni är också jätteduktiga. Jag kollar in hos alla varje vecka.
  Sarah

  SvaraRadera
 10. hej.. Trixi här igen.. jag vill gärna vara med på ert mysiga symöte. jag har blivit så inspirerad senaste veckorna då jag följt bloggen och sett era fina verk. Jag är nybörjare eller kör på basnivå ska ja väl säga ist =)

  min blogg: http://trixiyo.blogspot.com/

  ha en mysig kväll
  // Trixi

  SvaraRadera
 11. Så enkel och å vacker. Lloyd Wrigth hade rätt när han sa "Less is more"

  SvaraRadera
 12. Anna: Tack! Den var väldigt rolig att göra:)

  Annika: Ja, de här banden är en egen favorit - så vackert med gult och rött!

  Miami: Vad trevligt det låter med systerhandarbetscafé! Och så roligt att ni virkar rutorna! Idag kan du ladda ner det nya kalenderbladet:)

  Linda: Javisst gör det! Hoppas att Nepal-sändningen blir av!

  Elin: Ja, det är roligt när man kan sticka saker i ett stycke! Kul att du ska testa den!

  Oh la la: Jag ska lägga in dig i listan idag! Vad roligt att du är med oss!

  Fia: Kul att du gillar den!

  Kajsa: Tack mamma! Vad roligt att du tyckte om den:)

  Sarah: Tack! Och vad roligt att du peppar oss alla!

  Trixiyo: Vad roligt att vi inspirerat dig! Varmt välkommen som medlem!

  Hanne: Å tack och vilket fint citat!

  SvaraRadera
 13. SV; Mönstret på skottarna hittade jag på Erikshjälpen för 2kr. :) Det verkar vara ett gammalt mönster från Panduro. Om du vill kan jag försöka scanna in det och skicka via mail.

  SvaraRadera
 14. Har laddat ner och ska be väninnan skriva ut! (Ingen skrivare här.)
  Jag har en del på gång, men inget visningsbart. Just nu tar yngste hunden lite väl mycket kraft och tankar.
  Extra kul då att kika på andras finheter! Lite distraktion och glädje:)
  Tack Maja och alla andra för det!

  SvaraRadera
 15. Vill gärna vara med på listan(om jag får)
  Jag blev kär i den lilla hättan.2 stycken är klara.En har fått lite extra utsmyckning.Garnet tog slut,tyckte att kullen blev lite för kort.
  Tack för alla fina mönster,

  SvaraRadera
 16. Otroligt söt!

  Om man börjar uppläggningen på samma sätt som man börjar när man stickar sockor från tån och upp (jag vet inte vad den sortens uppläggning kallas...?) så blir det inget "hål" i stickningen. Inte för att det är så jobbigt att sy igen efteråt, men ändå ett tips.

  SvaraRadera
 17. Nu har jag också stickat en Estelle! Jag gjorde den stor nog att passa till min ganska stora 8 månaders-bebis, den skulle nog passa en ettåring också. Jag gjorde lite fler ökningar än i mönstret, och stickade sedan till den var lagom stor. Jag ökade för mycket först så den blev för vid, och det var lite svårt att få till det bra men efter att ha repat upp några gånger fick jag till det. Tack för ett roligt och bra mönster!

  Bilder finns på: http://createohlala.blogspot.se/2012/04/knitted-baby-hat-estelle-den-stickade.html

  SvaraRadera
 18. http://syrholen.blogg.se/2012/may/estelle-hatta-till-lill-skruttan.html

  SvaraRadera
 19. Hur långa band är lämpligt? Har ingen knodd att prova på...

  Lisaa

  SvaraRadera