tisdag 14 februari 2012

Symöte - En knut för kärleken!

Hjärtligt välkomna - får jag väl säga en symötesdag som denna:)

Vad, hur och om vi firar Alla Hjärtans Dag är uppenbarligen väldigt olika... Vissa avfärdar dagen som ett kommersiellt jippo - andra bakar storlagna tårtor och ordnar kalas och bjudningar. Jag tycker man ska fira om man vill och hitta sitt eget sätt att göra det på. Kärleken förtjänar ju sin plats i vardagen vare sig det sker i det stora eller det lilla...

För mig är den här dagen inte bara Alla Hjärtans Dag - det är också den dag då jag förlovade mig med min man. För fem år sedan stod vi vid lagstenen på Thingvellir och bytte ringar. (Thinvellir = Islands mest betydelsefulla historiska plats. På Thinvellir etablerades Alltinget 930 som kom att spela en viktig roll fram till 1271. Där tog man alla viktiga beslut under sommartinget som rörde befolkningen och antog också kristendomen år 1000.)

Jag ville göra en liten present för att fira årsdagen. Det blev en virkad "Algerisk kärleksknut". Traditionen med kärleksknutar är uråldrig och finns i olika kulturer världen över - två sammanflätade länkar symboliserar den eviga kärleken. Förr var det vanligt att sjömän bar en knut med sig som en påminnelse om sin käresta som väntade i land.

Den algeriska kärleksknuten blev aktualiserad i samband med James Bond-filmen "Casino Royale", då rollfiguren "Vesper Lynd" bar ett sådant smycke om halsen. Lite rolig kuriosa, eller hur?

Min knut är tänkt som bokmärke - vilket passar utmärkt till min deckarläsande man. I ursprungsmönstret som jag fann på Ravelry är knuten utformad som ett halsband. Men det där är ju lätt att anpassa som man vill. Den här knuten skulle ju också göra sig bra som applikation! Jag virkade knuten av DMC:s broderigarn - det blev väldigt sött tycker jag! Kärleksknuten är gjord på ett litet kick - så den som vill hinner faktiskt göra en idag till och med...

På tal om kärleksknutar - det finns en särskild virkteknik som kallas för det. Någon som provat på den? För ett par veckor sedan deltog jag i en handarbetsdag i Stripa. Då träffade jag en vänlig dam som erbjöd sig att lära mig detta, men tyvärr hann vi inte med det... Jag hittade i alla fall flera instruktionsvideos på Drops som beskriver hur man gör, så den som vill kan ju lära sig den vägen. Tekniken är influerad av den Keltiska kärleksknuten - fint med symboliken som finns bakom här också.


Mönster: Algerian Love Knot av Nicole Verville
Garn: DMC:s Moulinegarn i benvitt och gammelrosa
Virknål: 3,5 mm och 3 mm till ytterkanten


Har ni syföreningsmedlemmar gjort något hjärtligt handarbete under veckan? Lämna gärna en länk till ert handarbetsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

11 kommentarer:

 1. Hej Maja. Jag har bytt blogg. Du får gärna byta till den i länken till mitt namn i medlemslistan.
  Min nya blogg är http://somnytt.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Vilken fin alla hjärtans dag-present! Man kan ju faktiskt fira utan att behöva medverka till konsumtionen en dag som denna. Och appropå kärleksknutar så var mitt allra första virkprojekt, när jag började virka på allvar för drygt 4 år sedan just en sjal av kärleksknutar.

  SvaraRadera
 3. Å så söt!!! Detta ska jag försöka mig på. :)

  SvaraRadera
 4. Idag får ni två länkar av mig för jag kunde inte välja bort nån av dom. R8 är viktig på det viset att hon sprider ett budskap om Handla för livet. Samtidigt är ju kossabi så vansinnigt gullig....Kossa+bi har lilltjejen bestämt att "djuret" är. Jag gjorde för stora öron och då tyckte jag att de fick bli vingar istället. Så kan det gå.

  SvaraRadera
 5. Haha, vi har också förlovningsdag idag :-D

  Jag bidrar med vårt alla hjärtans dag-firande och ett virkat hårspänne idag. Jag gillade idén med kärleksknuten och tänkte faktiskt testa men tyckte det var svårt att läsa mönster på engelska med min begynnande migrän. En annan dag kanske.

  SvaraRadera
 6. Grattis!! på dagen. Vilket fint minne och vilken fin knut. Roligt att få veta lite historia. Önskar dig en fin vändag/Gela

  SvaraRadera
 7. Alltid roligt med kuriosa och kärleksknuten hade jag glömt men nu vill jag verkligen se om jag kommer ihåg hur man gör... om inte, tack för länken till beskrivningen :)

  SvaraRadera
 8. Karin: Fixat!

  Natalia: Kul att du gillar! Lycka till!

  Klockarbarn: Tack till dig som bjussar på två länkar!

  Johanna: Hihi - men du vet ju att vi brukar vara lika i det mesta... Nu även förlovningsdag;)

  Å, ge inte upp med kärleksknuten! Det är egentligen lätt, men känns lite motigt vid första anblicken... You can do it!

  Gela: Tack! Jag önskar dig detsamma!

  Annika: Jaså, du har gjort en sådan tidigare? Vad roligt! Det var ett fint litet projekt...

  SvaraRadera
 9. Jag kommer ihåg det där halsbandet i bond-filmen, minns att jag tyckte det var fint! Ska pröva att virka knuten nån gång, min dotter vill alltid ha dekorationer på de kläder jag syr åt henne och den kan nog passa som det...

  Bidrar inte med nåt handarbete idag men jag är med lite iallafall - det har varit en lång paus från symötena för mig!
  Nu ska jag ska bläddra lite i nya katalogen från Stoff och Stil. Kanske kan jag få lite uppslag till gardiner för huset?

  SvaraRadera
 10. Tyvärr blev det av olika skäl (klantighet och ilska) en dag sent för mig, men nu är "den slutliga lövrapporten" på bloggen.
  "Nöjd" är jag inte men ändå...:)

  SvaraRadera
 11. Jag har just gjort en schal i mohair, virkad i kärleksknutar... Det var första gången jag provade på att virka sådana! Jätteroligt, och det gick fort! Tänkte göra en tubhalsduk med kärleksknutar också, framöver. Tack för länk till den här fina lilla knuten, kanske också något att prova på!

  SvaraRadera