måndag 9 juli 2012

Gör egen pesto!

Jag har sex krukor basilika i växthuset som växer så det knakar. Så fort jag vänder ryggen till en stund, finns det nya, stora blad att skörda. Jaganvänder basilikan till att smaksätta sallader, toppar sommarfavoriten - tomat- och mozzarelltallrik med bladen, men allra helst gör jag egen pesto. Det är sanslöst gott! Peston kan man sedan ha till pasta, lägga på sin hembakta pizza, blanda i en kall gräddfilsås m.m.

Här är mitt grundrecept:

Pesto

½ dl pinjenötter
1 dl basilika
1 dl persilja
2 stora vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl färsk riven parmesan
salt

Lägg pinjenötter, basilika, pesrilja och pressad vitlök i en matberedare. Hacka fint. tillsätt olivoljan lite i taget medan maskinen är igång. Rör sist i parmesanen. Salta efter behag.

Om man inte har några pinjenötter att tillgå går det bra att använda solroskärnor istället!

2 kommentarer:

  1. Om man är allergisk mot nötter eller bara är lite snål som jag är så går det PRECIS likabra att byta ut pinjenötterna mot solroskärnor. Blir precis lika gott =)

    /Malin

    SvaraRadera
  2. Mmmmmm, bra tips om solroskärnona ovan, tack!

    SvaraRadera