fredag 11 mars 2011

Stryktips?



Jag har gått och funderat på det här med strykning... Det är tyvärr inget av mina specialområden. Visst kan jag några "trix" men jag är helt övertygad om att det finns mer att lära. Därför tänker jag fylla på min kunskap genom att rådfråga er läsare!

Under dagen mottages tacksamt alla "stryktips" som ni överhuvudtaget kommer att tänka på. Sedan kommer jag att sammanställa dessa tips i ett stort "strykinlägg" där vi alla får chans att lära av varandra!

Hoppas på er hjälp:)

16 kommentarer:

  1. Jag gillar att stryka. Jag ställer mig framför tvn och tittar på någon sitcom.

    1. Se till att skaka ut tvätten ORDENLIGT när du hänger den och att hänga den direkt när maskinen har gått klart. Veck som har legat är svårare att få bort. Skjortor får torka på galge hos mig

    2. Det är bra om det inte är jättetorrt när man stryker. Lakan dänker man ju, men jag har använt blomsprutan och fuktat skjortor om jag ska stryka många.

    Det blev roligare att stryka när jag skaffade mig en ångstation. Min kommer från Fairnet. Man stryker lite annorlunda, eftersom den går igenom 4 lager tyg. Såhär stryker jag: Höger manchett, höger ärm. Vänster manchett, vänster ärm. Skjortkrage och kragstånd. Vik oket vid sömmen som sitter på ryggen och stryk hela oket jämnt. Lägg skjortan dubbel och stryk höger fram och höger bak samtidigt. Flytta och stryk vänster bak och vänster fram samtidigt. Min man har skjorta i jobbet varje dag och jag räknade någon gång på det hur lång tid det tar att stryka en skjorta med en ångstation jämfört med vanligt strykjärn. Ungefär 4 gånger så lång tid med vanligt strykjärn. Och resultatet blir bättre med ångstationen.

    SvaraRadera
  2. Oj, ja här är jag inte till någon som helst hjälp. Jag avskyr att stryka och håller mig ifrån det så mycket jag bara kan. Jag ser fram emot alla tips som kommer in.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Stryka är verkligen något som jag tycker är jätte-jätte-trist... utom när det gäller att stryka linnetyg... då luktar det så gott och det blir så jättefint resultat!

    SvaraRadera
  4. Stryker gör jag sporadiskt. Har en korg med stryktvätt i tvättstugan. Där är det prioritet som gäller. Däremot så manglar jag mer ofta.
    Ångstrykjärn underlättar givetvis, men att dänka och lägga i plastpåse några timmar innan, och sen stryka med vanligt järn är lite enklare och brukar faktiskt bli bättre.
    Doften är ju så härlig...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  5. Stryka är mindre skoj men att ha blanka fina linnedukar, servetter och handukar är skoj. Dessa alster håller man långt ifrån strykjärnets skadliga värme genom att när de är blöta breda ut dem på en plan och fin yta. Nobelfestens fantastiska damastdukar plantorkar i speciella rum där det breds ut på golvet.Om man inte har ett rum att avvara kan man använda sig av köksbordet eller köksbänken. De blöta linnealstren slätar man ut och låter plantorka, ger en fantastisk lyster.

    SvaraRadera
  6. Platspåsen med den stänkta stryktvätten lägger jag i kylskåpet. Vid strykningen plockar jag fram ett plagg,duk etc. i taget och stryker.
    Trevlig helg
    Lena

    SvaraRadera
  7. Jag har inte något speciellt stryktips utöver vad de flesta andra har skrivit här.
    Däremot har jag idag gjort rent mitt strykjärn, som fått beläggning, med tandkräm och bomullstuss. (som jag skrivit om på min blogg).
    Och så fick jag se att du hade stryktema idag! Så det är vad jag vill dela med mig av. Gick jättebra.
    Och jag gillar faktiskt att stryka. Det är så meditativt.

    SvaraRadera
  8. Att stryka blev så mycket roligare när jag skaffade mig bättre utrustning! Så bra grejer är nummer ett för mig. =)
    Ett litet mer praktiskt tips, som dock kanske mest gäller när man syr och ska pressa sömmar: För att pressa sömmar i ylle riktigt platta men utan att få blanka avtryck på rätsidan, ha en liten skål med vatten och en pressduk i rätt tunnt linne. Tryck isär sömsmånerna, droppa lite vatten i skåran och blöt längs sömmen (jag använder fingrarna). Lägg över pressduken, se till att peta ner den i sömsmånen och pressa utan ånga.

    Testa alltid först på en restbit av tyget, för att se hur varmt strykjärnet kan vara. Ofta går det att sätta en nivå högre än tyget annars skulle klara.
    Vill man få sömmen riktigt platt i ett tjockt ylle så hjälper det om tyget får svalna under en pressklamp. Jag tycker det räcker med låta klampen ligga på medans man tar hand om nästa sektion.

    En andra sak, som jag redan nämnt här: knypplade spetsar och dukar. Handknypplade saker kan aldrig tvättas i maskin, spetsen måste tas bort från lakan o dyl, eller så måste allt handtvättas. Spetsen ska sen inte strykas, utan bara ångas och dras. Det mesta som man köper är dock inte handknypplat, utan är antingen virkat i fint garn eller maskingjort.

    Skoj tema, ser fram emot det sammanfattande inlägget! Blir kul att läsa om dina knep dessutom!

    SvaraRadera
  9. Jag avskyr att stryka och undviker det in i det längsta... maken får stryka sina skjortor själv! Har han gjort i de 22 år vi bott ihop. Men jag kommer ihåg att min mamma alltid stänkte vatten på lakan rullade ihop dem hårt så fick de ligga en stund innan hon strök dem. Minns inte om de blev ovanligt platta av det eller inte. Men då var inte lakanen av samma tunna kvalitet som idag.

    SvaraRadera
  10. Jag har köpt en "ministrykbräda" på loppis, den är toppen att ha när man ska stryka ärmar! Vet inte riktigt var man kan få tag i såna nya..har inte sett dem!

    SvaraRadera
  11. IKEA säljer små strykbord som kan stå uppe på ett bord, f ex köksbordet. Det är en krok som man kan hänga den på i garderoben. Som en galges krok överst. Då tar den ingen plats, väger inte mycket, och är otroligt praktisk. Tror jag betalade 45 kr för min.

    SvaraRadera
  12. Vilken herlig blogg! Husmortips er alltid stas - jeg har en velutviklet husmor i magen ;)

    Jeg stryker sjelden, men det er kjempekult å stive og stryke gamle duker! I Norge får man kjøpt appretur (stryke-stivelse) i små esker, det er toppen om man har gamle fine broderte duker. Gøy om man har tid!


    Ha en fin helg, og kos deg med strykingen!

    :) Anne Camilla

    SvaraRadera
  13. Alla: Tusen tack för alla tips! Det ska bli roligt att sammanställa dem! Naturligtvis kommer jag också att försöka använda mig av dem när jag stryker:)

    Uppenbarligen är det flera av er som tycker stryking är tråkigt, kanske kan några av de här tipsen göra det lite roligare? Eller så fortsätter man låter man bara bli, förstås;)

    Anne Camille: Varmt välkommen hit! Roligt att du hittade in på min blogg! Jag gissar att "stiva" är detsamma som att "stärka" på svenska? Jag har faktiskt aldrig gjort det... Har bara hört ordet. Men spännande att höra att ni gör det i Norge. Och att man kan köpa speciella tillbehör för det.

    Många hälsningar från Maja!

    SvaraRadera
  14. Det finns en sorts stärkspray att köpa i vanliga handeln här också. Fungerar jättebra och luktar så gott. Prova :)
    // Carina

    SvaraRadera
  15. Carolina Louise14 mars 2011 kl. 20:13

    Helena: Jag hade också en sådan liten "ärmstrykbräda" när jag växte upp. Det är supersmart när man ska stryka skjortor. Det är så vitt jag vet inte sådana de har på ikea.

    Jag har aldrig provat att stärkspraya vid strykning men jag har sett att den finns i affären. Får prova någon gång.

    SvaraRadera
  16. Stryker som tidigare nämnts men med armstrykbräda för att slippa veck på ovansidan av ärm. Dem finns ännu: https://www.k-rauta.se/byggvaruhus/kök-och-inredning/husgeråd/strykbrädor/ärmstrykbord-ode-vit-7530

    SvaraRadera