onsdag 9 mars 2011

Ta hjälp av gamla köksredskap!



Gamla köksredskap är ofta riktiga höjdare! Som den här mosstöten som jag nyligen övertog av mamma. Stöten kommer ursprungligen från min mormor men hade blivit liggande i en av mammas lådor...



Att göra potatismos är ingen sak när man har en sådan här trotjänare i köksskåpet. Stadig och pålitlig!



Apropå klassiker som stuvade makaroner som jag skrev om i förra veckan: Potatismos är också en sådan - väldigt bra vardagsmat som känns en smula mer "glamoröst" än vanlig kokt potatis. Jag brukar servera det tillsammans med köttbullar eller panerad fisk.

Potatismos

Koka potatis (jag brukar beräkna tre per person och så någon extra på slutet). Mosa potatisen med hjälp av mosstöt. Späd med lite röd mjölk och tillsätt en rejäl klick smör. Krydda eventuellt med någon färsk örtkrydda. (Färsk basilika är till exempel jättegott att ha i.)

Ha en bra eftermiddag!

13 kommentarer:

  1. Ja visst är det mumsigt med hemmagjort mos. Här strider vi lite om det ska vara klumpar eller inte. Dottern vill ha klumpigt mos, men hon är sällan hemma så vi offrar oss, och äter vårt släta mos när vi är själva...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  2. Potatismos är mums! Till vad som helst nästan:P

    SvaraRadera
  3. Visst är de gamla "stötarna" bra- men jag vill ge mitt bästa tips, åtminstone om man vill ha riktigt fluffig mos. Använd Elvispen. Tryck först sönder potatisarna med den stilla o stoppa ner smöret så det smälter o så i med mjölken o börja vispa så sakta. Sen ökar man tills alla klumpar är puts väck.
    Jag steker sill/strömming/ o så har vi mos o rårörda lingon. lite rå rödlök o ett par salladsblad förgyller det ännu mer. Blir middagen i morg.
    KRam Ninne

    SvaraRadera
  4. har inte ätit pulvermos en enda gång sen jag flyttade ihop med Mannen! Vardagslyx i sin allra enklaste form.. sen kan man ju krydda upp det med tex parmesan, färska örter, soltorkade tomater eller något annat gott!

    SvaraRadera
  5. ..och om man dessutom blandar poatisen med jordärtskockor blir det ännu godare!

    SvaraRadera
  6. Åh jag har också en gammal fin trotjänare till potatis-stöt. En av dotterns favvo-leksaker dessutom :)
    Mannen och dottern (och jag) gillar potatismos med lite rotfrukter i men utan att de tar över och blir rotmos.

    Jag har ingen prenumeration på The Knitter utan köpte bara ett nummer på Pressbyrån. Köpte den enbart för tröjan med lövmönster, är rätt såld på löv! Den var väl helt okej men skulle nog inte teckna en prenumeration på den. Det var tröjor, sockor och halsdukar och några tipssidor i det numret jag har.

    SvaraRadera
  7. Här tvärvägrar alla (utom sambon) att nånsin äta pulvermos! Men riktig "päirmos" som vi säger här har vi ganska ofta till allt möjligt. För lite extra "lyx" brukar jag ta en skvätt grädde också. Man kan även lyxa till det med ett ägg.

    SvaraRadera
  8. en sådan har jag med o h den är hur fantastiskt som helst. först några tag med stöten, i med lite mjölk och sedan vispas det enkelt med en handvisp. fint är det

    SvaraRadera
  9. Om du frågar mina ettåringar kan de också berätta att mosstöten är en ypperlig leksak.
    Du sätter foten på plattan (som i en stigbygel) och går sedan runt och "lyfter" på foten med hjälp av stöten. Kul i en hel evighet!

    Jag brukar värma mjölken innan jag blandar i den för att inte moset ska kallna så fort.

    SvaraRadera
  10. Alla: Tack för alla mos-tips! Roligt att de flesta av oss gör på lite olika sätt även med en sådan grundläggande grej som potatismos:)

    Hälsningar från Maja!

    SvaraRadera
  11. Mmm, finns det något bättre än potatismos, går att varierar på hur många sätt som hellst.

    Men jag måste få tillägga; All mjölk är vit! Färgen på paketen har ingen direkt koppling till fetthalten, inte med tanke på att vi har flera olika mejerier i Sverige som inte använder sig av samma färgkodning. Arlas röd är 3%, Skånemejeriers röd är 0,5%, att skriva "röd mjölk" som ingrediens kan bli väldigt fel, speciellt om man skrivit "röd" för att man tycker det är viktigt att mjölken har en fetthalt på 3%, och inte 0,5%...
    Standardmjölk, mellanmjölk, lättmjölk och minimjölk är däremot uttryck som fungerar oavsett mejeri, eller skriv ut fetthalten om den har betydelse.

    SvaraRadera
  12. Emma: Det har du helt rätt i. Lätt att bli lite hemmablind och tro att standardmjölken säljs i röd förpackning i resten av landet också...

    Jag menade alltså standardmjölk, den på 3%! Ska tänka på att vara tydligare nästa gång jag skriver om mjölk...

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  13. Jag brukar koka grovt hackad gul lök med potatisen till moset. Supergott, tycker jag :)

    //Kicki

    SvaraRadera