fredag 13 april 2012

Baka ett "Dutch Oven Bread"!

Visst blev det ett bröd tillslut!

Att baka "Dutch Oven Bread" är en heldagssyssla - det var ju just det som var poängen med filmen som jag visade er igår! För när man sätter igång brödbaket, så har man liksom givit dagen ett innehåll - man tänker: idag bakar jag bröd. När det sedan visar sig att processen innehåller flera långa jäsperioder, känns den tiden som "fritid" som man kan ägna åt andra bra saker. Skriva brev, sticka, prata med familjen, småpyssla i köket, eller baka ännu mera - vilket jag gjorde igår.

Tre bruna bananer, gav mig en ursäkt att baka finfint "Banana Bread"... Å, så gott det är! Jag tycker att brytningen mellan de söta bananerna och den salta kakan är genialisk!

Så här såg det ut när jag bakade "Dutch Oven Bread":







Visst är bakbilder vackra! Jag tröttnar aldrig på att fota mjöl, deg och bröd!

Jag utgick från det här amerikanska receptet. Så här såg det ut efter att jag hade översatt ingredienserna och måtten till svenska förhållanden:

"No-knead Dutch Oven Bread"

1/4 tsk torrjäst
3, 6 dl varmt vatten
7, 2 dl extra fint vetemjöl (innehåller jäsmedel)
1 ½ tsk salt

Så här gick jag tillväga:

1. Lös upp jästen i det varma vattnet i en stor skål. Tillsätt mjöl och salt, och rör till en jämn deg. Täck över skålen med plastfolie. Låt degen vila i minst 8 timmar, i rumstemperatur. Gärna i närheten av en varm ugn eller spis - då jäser det ännu bättre!

2. Degen är redo när ytan är full av bubblor. Mjöla bakbordet och lägg degen där. Pudra lite mjöl över degen och vik den dubbel en eller två gånger. Täck med plastfolie och låt vila i 15 minuter.

3. Mjöla bakbordet så att degen inte fastnar. Forma degen till en fin bulle. Mjöla en ren kökshandduk och lägg degen inuti den och låt jäsa i ytterligare 1-2 timmar.

4. Sätt ugnen på 250 grader ca 20 minuter innan degen är färdigjäst. Ställ stekgrytan i ugnen medan den värms upp. När degen är färdig tar du ut grytan ur ugnen och flyttar över den till grytan. Skaka försiktigt på grytan så att degen fördelar sig jämnt.

5. Täck med lock och låt grädda i 30 minuter. Ta av locket och grädda i 10-15 minuter till, så att ytan blir gyllenbrun. Ta upp brödet ur hrytan och låt kallna på ett galler.

Ett "Dutch Oven Bread" blir ovanligt fint i konsistensen - knaprigt och segt som om det kom direkt från bagaren. Det var så gott med den där frukostmackan jag åt imorse - riktig påsklovs-lyx!

Jag hade lite problem med jästmängden, eftersom jag bara hade jäsblandning hemma - ingen koncentrerad torrjäst. Tog nog lite för lite jäsblandning, så jag fick det inte riktigt att jäsa upp så mycket som jag ville. Men det blev ändå väldigt lyckat! Nästa gång ska jag pröva med torrjäst istället - jag fastnade verkligen för det här sättet att baka bröd!

Jag avslutar med ett par bilder av mitt "Banana Bread". Smakar ljuvligt ett glas av sommarens flädersaft!


3 kommentarer:

  1. Kära Maja, jag gav mig på Dutch Oven Bread i (går) dag också, såg så gott ut på din blogg och jag njöt av den fina filmen du visade också!
    du kan kika på mitt bröd på min blogg http://flitigafingrar-karin.blogspot.com/ har inte smakat på det än eftersom det måste svalna först. Ha en skön fortsättning på söndagen.
    Hälsningar från ett regnigt Wien
    Karin-Ida

    SvaraRadera
  2. hej Maja
    Detta såg jättegott ut så jag vill också prova men jag har en liten fundering angående stekgryta, hur många liter var din gryta på? Jag har en oval stekgryta från Skultuna på ca 3-4 l är den för stor? Skrubbade du ren grytan innan användning? Jag brukar bara diska ur min med hett vatten, räcker det, det vore trist om brödet fick en bismak av köttgryta.
    Så tror jag också att tryckfelsnisse smög in under punkt 4...

    SvaraRadera
  3. Hej, Hanne!

    Oj, då - nus ser jag att meningarna kom i fel ordning i punkt 4... Ska fixa det;) Tack för att du påpekade!

    Jag tror att det går fint med din gryta - min var också större än brödet, men det blev bra ändå. (Vet inte exakt hur många liter min är på, men skulle tippa att den är i din storlek...)

    Jag diskar också alltid min gryta med vatten, inget diskmedel. Det var inga problem med bismak. Naturligtvis ska grytan vara så väl rengjord som möjligt.

    Lycka till med brödet! Det blev verkligen gott och var väl värt besväret!

    Hlsningar från Maja

    SvaraRadera