måndag 5 april 2010

Symöte nr. 4!

Hjärtligt välkomna till Husmorsskolans Nya Syförenings fjärde möte!

Känns lite extra kul att skriva veckans mötes-inlägg eftersom det de senaste dagarna varit påsklov här på Husmorsskolan. Idag vill jag visa er mitt senaste alster, en vårklänning jag sytt åt lillan:



Mönster: Butterick B4501 Strl: 4 år

Jag är lite extra stolt över dragkedjan, eftersom jag tycker att jag för första gången i mitt liv lyckades med den;-) Fick nämligen en dragkedje-lektion av min fantastiska svärmor nu i påskhelgen. Kommer att dela med mig av den någon gång framöver, här på Husmorsskolan!

För dig som är intresserad av att sy barnkläder vill jag verkligen rekommendera mönstret jag använde. Det innehåller sex enkla klänningsmodeller som går att variera i all oändlighet. När det gäller storleken tror jag att man ska ta till lite extra. Jag sydde 4 år till min 2,5-åring och det blev perfekt. Verkar alltså som att de ligger i underkant...

Har kommit på att det är underbart kul att sy barnkläder! Dels att hitta rätt modell, välja tyg, söka upp de små detaljerna, allt med tankarna på min lill-tös. Att sedan få se henne dansa och snurra, hoppa och stoja i den gör mig lycklig. Pässa, säger hon. Det betyder prinsessa, och så vill jag att hon alltid ska få känna sig!

Här kan ni läsa inlägget om Lingonkjolen jag sydde tidigare i vår.

Nedan ser ni två urfina gamla mönster som jag fick överta av min svärmor i helgen. Hoppas att de kan ge lite barnklädes-inspiration!

För övrigt vill jag dela med mig av några sytips:

  • För alltid över ditt mönster till mönsterpapper (finns att köpa i syaffärer), klipp inte i orginalmönstret! På så sätt har du tillgång till alla storlekar för all framtid. Detta är viktigt inte minst när det gäller barnmönster, eftersom barn växer så fort och ett och samma mönster kan användas till många olika kläder.
  • Skaffa en märkpenna! Efter tips från Olivia fick jag tag i en sådan här. Precis som Olivia säger är det mycket lättare att vara noggrann och tack vare det blir slutresultatet bättre.
  • Just nu övar jag mig på att inte bli arg när undertråden tar slut, utan lugnt spola på ny och njuta av den lilla arbetspausen. Det går faktiskt att lära sig;-)

Hur går det för er andra medlemmar med handarbetandet?

13 kommentarer:

  1. Åh, vilken fin!!!!!

    Kan tänka mig att det är en speciell sorts glädje i att sy till sitt lilla ättelägg... Borde själv sy mer till maken, så får man se om han skulle hoppa och bli glad av sitt nya plagg ;) ;) Än så länge syr jag mestadels till mig själv. (lite själviskt kanske, men det är på nått sätt lättare)

    Själv har jag ägnat veckan åt ett par nya byxor/jeans (finns bilder på bloggen) för att finslipa byxmönstret, de röda var ju egentligen testkörning inför de här byxorna...

    har också gett mig på att virka mormor-rutor, men de har jag inga bilder på än sålänge..vill finslipa lite till först, för det gick lite knöligt i början... :) men det blir nog fint sen, vet inte riktigt vad jag ska göra av det, funderar på om det skall bli en liten väska kanske..ska försöka hitta sånna där bambubyglar någonstans. annars får jag göra mer som en slags "pås-väska" antar jag...

    ha det bra! / Olivia

    SvaraRadera
  2. Hej, Olivia!

    Har kollat in dina nya byxor nu! Supersnygga! Kul att man faktiskt kan sy sina egna jeans. Vad ambitiöst av dig att sprätta upp och sy om passformen tills du blev nöjd! Man lär sig ju som sagt var mycket på sina misstag. Särskilt om man orkar rätta till dem;-) Nu kommer ju du att vara byxproffs, hädanefter!

    Vad bra att du hade lagt upp bilder på hur du sydde i dragkedjan! Jättebra tips...

    Jaså, det blev mormorsrutor för dig. Vad roligt! Ska bli väldigt spännande att se vad du gör av dem och vilka färger du har virkat med:-)

    Tycker inte det är själviskt att sy åt sig själv, utan bara smart! Då får man ju kläderna som man vill ha dem...

    Ha det bra du också!
    /Maja

    SvaraRadera
  3. Ja, jag hoppas på det, tänkte prova på linnebyxor i samma mönster framöver också...har i stort sett varit byxlös i flera år (är verkligen en kjoltjej) men tänkte ändra på det nu...så det blir byxor-bonanza i vårt istället ;)
    Jag tror de blir bra. virkar i pastelliga färger i bomullsgarn, tyckte din färgsättning på minisarna var så fin så det blir lite inspirerat av det...

    ja, mitt mål är att bara ha på mig hemsydda kläder, är nästan där. Syr ju inte underkläderna själv. har visserligen provat att sy bh en gång, men det blev sådär...att göra egna strumpor känns lite som överkurs, om man inte tänker raggsockar, men det vill man ju inte gå med jämt... ;)

    /Olivia

    SvaraRadera
  4. Oj, skulle givetvis vara vår, inte vårt där...var för ivrig på tangenterna. :)

    SvaraRadera
  5. Olivia> har för mig att panduro har bambubyglar.. eller om det var nån annan hobbybutik...

    SvaraRadera
  6. Apropå att bara ha på sig hemtillverkade kläder; Vad sägs om de stickade underkläderna du ser på bilden längst ned i detta inlägg: http://whipstitchsewing.wordpress.com/2010/02/22/all-i-want-is-a-closet-of-vintage-sweaters-for-winter/ Söta va! Kanske inte direkt praktiska, men mycket fina;-)
    /Maja

    SvaraRadera
  7. Å vilken fin klänning! Tänk att få sy sådana små fina klänningar, men tror inte att min son skulle passa i dom ;). Började på en väst till honom men som vanligt kom nåt emellan. Har du nå tips var man kan hitta bra barnmönster? Gärna retro...

    SvaraRadera
  8. Tjuettan: Kul att du tyckte klänningen var fin!

    Nej, har egentligen inga riktigt bra tips på var man kan hitta barnmönster, mer än (tradera, en del sajter som säljer begagnade mönster, loppisar, bokrea och på de stora mönsterfirmorna). Funkade jättebra att beställa mönster från Vogue/Buttericks i USA. Gjorde det för inte så länge sedan och de kom fort, var förhållandevis billiga. Har själv också letat efter nån bok, med lite olika grundmönster gärna som du skrev i lite retrostil, men ej hittat nån... Har någon annan nåt tips får ni gärna dela med er!

    /Maja

    SvaraRadera
  9. Klänningen är super söt.

    Själv har jag knåpat ihop en 1500-tals jacka, håller på att klippa ut slitsarna och skall få dit pärlor sen är den klar.

    Började idag med en söt liten klänning till en bekant men fick en shock när jag spred ut tyget och upptäckt att någon (i butiken) har skrivit en massa på tyget så det är oanvändbart...skall nu se om det går att tvätta bort men har inte stora förhoppningar.

    SvaraRadera
  10. Cathla: Tack!

    Låter jättespännade med 1500-tals jackan! Du måste lägga ut en bild på den sedan när du är färdig.

    Vad trist det lät med tyget. Inte kul med den typen av överaskningar. Lämna tillbaka det, vet ja!

    Ses nästa vecka!
    /Maja

    SvaraRadera
  11. Hej
    Vilken rolig idé. Jag vill gärna vara med i syföreningen! I dag planerar jag att sy lite underkjolar, så till nästa möte ska jag visa upp dem.

    SvaraRadera
  12. Kanske ska skicka en länk också... ;)

    http://frokenkarin.blogspot.com/search/label/Karin%20pysslar

    SvaraRadera
  13. Hej, Karin!

    Vad roligt att du vill vara med i syföreningen! Varmt välkommen! Låter jättespännande med underkjolarna. Har själv lite planer på att sy en framöver när jag är färdig med en klänning jag ska sy, så det blir roligt att se hur du gjort!

    Vi ses på tisdag! Lägger till dig i medlemslistan nu:-)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera