torsdag 30 december 2010

Baka en fruktkaka till nyår!



Här kommer "Husmorsskolans stora fruktkakeinlägg". Håll till godo! Visserligen är julhelgen över men än finns det tid att baka en av livets väsentligheter - fruktkakan. Varför inte baka dig en till nyårsfirandet!

Fruktkaka i juletid är en tradition som jag övertagit av min svärmor. Hon bakar varje jul tre fruktkakor som omsorgsfullt slås in i aluminiumfolie och förvaras i kylskåpet. På det sättet håller sig kakorna länge, och räcker till många fina helgfikan. Närhelst man behöver något festligt tas fruktkakan fram och så skär man den i tunna skivor. (Det där med tunna är viktigt för den är godast så!)

Jag gillar fruktkaka för att det är engelskt, festligt och generöst på något vis. Att fylla en kaka med torkad frukt, nötter och choklad, är som att samla allt det goda man har att ge i ett och samma bakverk. Härligt att inte snåla på godsakerna...

I år provade jag ett nytt recept på en variant med Amaretto i. Den blev ruskigt god.

Fruktkaka med Amaretto

300 g torkade aprikoser
2 dl Amaretto
1 vaniljstång
3 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
4 ägg
saft och rivet skal av 1 citron
100 g russin
100 g finhackade syltade apelsinskal
4 dl vetemjöl

Hacka aprikoserna fint så att bitarna blir stora som russin. Lägg dem i blöt i likören i minst 2 timmar.


Sätt ugnen på 175 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i en mixer. Häll på socker och mixa. Klicka ner smöret och kör till en smet. Skeda ner smörblandningen i en bunke. Vispa ner äggen ett åt gången. Rör sedan ner vätskan från aprikosblandningen. Blanda aprikoser, citronsaft och -skal, russin och syltade apelsinskal med mjölet. Rör ner blandningen i smörsmeten. Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 1 1/4 - 1 1/2 timme. Testa med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna. Kakan håller sig i ett par veckor om den förvara väl inpackad i kylen.

Och så vill jag naturligtvis dela med mig av min svärmors oöverträffade recept. De här fruktkakorna blir så goda!

Fruktkaka (3 st)

1,5 dl torkade, hackade aprikoser
1,5 dl grovt hackade hasselnötter
1,5 dl russin
1 förp röda, delade cocktailbär
rivet skal av 1 citron
50-75 gram grovt hackad, mörk choklad
2 msk konjak
10 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
325 gram smält, avsvalnat smör
4,5 dl socker
1/2 tsk salt
4 stora ägg
3 dl grädde el mjölk

Lägg aprikoser, nötter, russin, cocktailbär och citronskal i en skål och häll på konjaken. Rör. Blanda mjöl och bakpulver och häll i frukten plus blockchokladen. Vispa smör, socker och salt poröst och tillsätt ett ägg i taget. Blanda sist i mjölröran omväxlande med grädden. Häll smeten i tre smörade och bröade brödformar. grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 1 timme. Paketera i folie och förvara i kylskåp. (Ska helst stå en vecka inpackad innan servering, för att bli saftig.)



På bilden ovan ser ni mina två olika varianter av fruktkaka. Har ni fler tips?

6 kommentarer:

  1. Liknar en som min svägerska bakar. Supergod!

    SvaraRadera
  2. Hej maja!.. VAd bra repotaget i tidningen var. Och kommer säkert att läsa den igen.. mycket att läsa oxå inte bara om dej:) Fruktkakan ser smarrig och go ut.. längesedan jag åt det. tycker svenska fruktkakor är godast.. fick nämligen fruktkakor varje år till julen förr när våra släktingar bodde i Zurich..den var otroligt söt och mäktig, så tacka vet jag mammas kaka:).... ha de gött..Pia

    SvaraRadera
  3. Trevlig blogg du har. Jag hamnade här av en tillfällighet. Jag använder ofta recept från min mors och mormors gamla handskrivna receptböcker. Gott Nytt År

    SvaraRadera
  4. Åh det är ju så gott med fruktkaka! Jag brukar baka en varje jul, men ta dubbelt så mycket frukt och nötter som det står i receptet så att kakan verkligen blir späckad med smarrigheter. Men nu har vår ugn gått sönder och vi har varken råd eller tid att leta reda på en just nu, så nästa år får det bli fruktkakedags!

    Ett bra tips förresten om man inte vill att den ska torka är att börja skära kakan mitt i och sen skjuter man ihop kakan ju mer man har ätit av den. På så vis kommer det ju inte in en massa luft. Fungerar jättebra tills jag en dag kom in i köket och upptäckte att kanterna/skalmarna var borta, då hade farmor varit där och tänkt att det är väl ingen som tycker om just kanterna på kakan ändå så då kan man lika gärna skära bort dem (och äta upp dem såklart eftersom att de är så goda, haha!).

    SvaraRadera
  5. Vill redan nu passa på att önska ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

    SvaraRadera
  6. 4U2: Ja, fruktkakor är ruskigt goda! Ha en bra fortsättning på det nya året!

    Pia: Vad roligt att du gillade reportaget! Ja, tidningen är mysig, innehåller mycket läsvärt. Mammas kakor är väl alltid bäst;)

    Kerstin: Roligt att du uppskattar min blogg! Och spännande att du håller fast vid gamla familje-recept! Välkommen åter och god start på det nya året!

    Husmodern: Vilket bra tips! Den där fruktkaketekniken ska jag anamma med en gång;) Det är jättegott att ta lite extra fyllning i kakan. Håller med! Och mörkchoklad i är sååå gott!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera