onsdag 15 februari 2012

Baka pizzabullar!






















Det är något alldeles särskilt festligt med pizzabullar...

Kanske hänger det ihop med att det plötsligt blir legitimt för både vuxna och barn att äta sig mätta på just - bullar? (Eftersom pizzabullarna ju faktiskt är mer som mat än ett bakverk, eller hur?) Men kanske också för att man har en känsla av att man äter pizza samtidigt som man äter bullar? Mycket av det goda på en och samma gång - så kan vi väl sammanfatta det?

Jag tycker att bullarna är fina som mysmat på fredagskvällen eller vid något annat tillfälle när man vill festa till det lite extra. Och att baka dem tillsammans med familj eller vänner är ju ett nöje i sig!

Mitt recept på pizzabullar har följ mig i många år. Fyllningen är okomplicerad att göra men väldigt smakrik. Det blir en stor sats bullar och de som blir över är perfekta att frysa in och ta fram närhelst man behöver utflyktsmat eller ett lyxigare mellanmål!

Pizzabullar

ca 50 bullar

5 dl mjölk
2 msk olja
2 tsk salt
1 paket jäst
1 ägg
13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl tomatpuré
1 pressad vitlök
2 msk soja
2 tsk örtkrydda
3 dl mager riven ost
2 dl gröna oliver
Pensling:
1 ägg
1-2 dl riven ost

Gör vetedegen: Ljumma mjölken till 37 grader. Rör i olja och salt. Smula i jästen. Knäck ägget och blanda ned det. Rör i det mesta av mjölet och arbeta kraftigt och länge, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Degen ska vara ganska lös men smidig. Jäs övertäckt till knappt dubbel storlek i ca 30 minuter.
Förbered fyllningen: Rör ihop tomatpuré, pressad vitlök. soja och örtkrydda. Riv osten. Grovhacka oliverna.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den med några kraftiga tag. Dela i två halvor. Kavla ut till två plattor, ca 30*40 cm. Bred först på tomatfyllningen och strö över olivhacket. Täck med riven ost. Rulla ihop som kanelbullar. Dela varje rulle i 20-25 skivor. Lägg i bullformar. Jäs övertäckta i ca 25 minuter. Värm ugnen tll 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite riven ost. Grädda i 10-12 minuter.

4 kommentarer:

  1. %min efter att jag läste ditt inlägg på förmiddagen så satte jag igång med dina pizzabullar. GODA!
    Tack för inspirationen och receptet.

    SvaraRadera
  2. Jag vill också tacka för inspirationen. Gjorde pizzabullar med färska champinjoner och lök idag. Supergoda!

    SvaraRadera
  3. Vilken underbar blogg! :-)

    Detta recept ser spännande ut. Ska definitivt testas när vi ska ha bjudning med buffé nästa helg.

    SvaraRadera
  4. Jättegoda! Har också lagat trattkantarellpajen flera gånger, även den en favorit!

    SvaraRadera