onsdag 16 maj 2012

I hemträdgården - 1959!I fredags besökte jag en enastående Second Hand-affär. Det var PMU:s egen butik i Vårgårda - stor, välsorterad och nästan omöjlig att lämna tomhänt;) Bokavdelningen var något utöver det vanliga - nästan som en butik i butiken. Där gick jag länge och bläddrade bland böckerna.


En bok, fick till slut följa med mig hem: Hemträdgården av Gunnar Berge. Som ni vet är jag intresserad av trädgårdshistoria och att få sätta tänderna i ett tidsdokument från 1959 passade mig fint.


Nu har jag läst nästan hela boken. Den innehåller många matnyttiga texter om sådd, plantering, skötsel, trädgårdsplanering och specifika köksväxter - men också en hel del hårresande bitar om bekämpning av ohyra med hjälp av giftbesprutning och vissa andra otidsenliga rekommendationer.


Det är alltid roligt att få inblick i hur människor före oss tänkte och fundera på vad som är sig likt och hur saker och ting har förändrats! 


Omslagets vackra utformning har ett värde i sig. Se så vackra illustrationerna är!


Nedan syns några glimtar från boken. Titta särskilt på den bedårande lilla planskissen över en köksträdgård, där både bikupa och hönshus har sina givna platser. Den som ändå kunde ha det så!

3 kommentarer:

  1. Ja, där hittade du en dyrgrip! Och har nästan läst hela! Jag har inte ens börjat på nåt i min hög... De fick flytta in till alla andra kompisar i bokfriggen så länge.

    SvaraRadera
  2. Japp. Den butiken kan man hitta mycket bra i! Många fynd har det blivit. Både stora och små.

    SvaraRadera
  3. Historia? Men tänk, jag har aldrig sett min tid som historia!! Det här var ett härligt perspektiv och den boken ska jag ta och leta efter. Inte för att jag har någon trädgård men är man jämngammal med en bok så måste den bara hittas. Visst fanns det många härliga böcker "på den tiden" - men för mig blir nog 1900-talets början till mitt mer historia, för den har jag inte upplevt. Svampböcker från 1910-talet är en härlig läsning! Eller alla dessa böcker om hur man ska uppföra sig i slott och koja! Ibland skrattar man gott.

    SvaraRadera