torsdag 10 maj 2012

Sådd!
Tendensen är tydlig - för varje år som går blir jag lite noggrannare som trädgårdsmästare. 

I början gjorde jag samtliga kardinalfel - planterade perenner i för små gropar, lät bli att gödsla, sådde vid fel tidpunkt och liknande saker. Jag tänkte nog lite naivt att de där tipsen som jag hade läst i trädgårdsböckerna kanske inte gällde mig och mina odlingar. Nog borde det väl gå ändå, utan den där extra mödan?

Men erfarenheten är alltid den bästa läraren. När torra perenner sakta tynade bort och svältfödda grönsaksplantor vägrade att växa som de skulle - då förstod jag vad jag inte förstått tidigare: Att odling inte är någonting som lyckas av en slump, utan att det kräver tålamod, handlag och ständig omsorg.

Numer gläder jag mig åt minsta lilla göromål. Som att lägga frön i blöt innan sådd till exempel! Då gror de snabbare efter att man sått... Dessutom är jag mycket mer noggrann med sådjup och plantavstånd. När man planterar i upphöjda, välgödslade odlingsbäddar kan man dock sätta plantorna tätare än på friland. Jag låter till exempel alltid radavståndet bli detsamma som plantavståndet. När man inte har obegränsat odlingsutrymme är det viktigt att ta vara på varenda liten centimeter!   

Mina vaxbönor hamnade i jorden igår och idag fyndade jag riktigt fina plantor på torget som ska planteras i mitt kryddland så snart jag har hämtat de nya odlingskorgarna i pil.

Frön är vackra. Precis som livet!

2 kommentarer:

  1. Ja det är när man lyckas man säger att man har " gröna fingrar"! / Annika

    SvaraRadera
  2. När jag läser dina inlägg längtar jag efter en trädgård! Men jag tänkte odla lite kryddor åtminstone på balkongen :P Man tager vad man haver!

    SvaraRadera