måndag 7 maj 2012

Koka nässelsoppa!

Häromveckan frågade en av mina läsare efter recept på nässelsoppa! Det passade så bra eftersom jag ändå hade planerat att koka en sats nu i helgen. Nu är det rätt tid att plocka nässlor - de är precis så späda och friska som de ska vara. I lördagsmorgon tassade lillan och jag över det regnvåta gräset, utrustade med handskar och durkslag. Skörden blev god och roligt hade vi!

Det är så fantastiskt det här med nässlor i trädgården! Långt innan fröerna i trädgårdslandet grott och frösådda plantar kan planteras ut, står de gröna små buketterna där i utkanten av tomten, som en närodlad matreserv. Då gör det inte så mycket att de bränns... 

Så här gör jag min nässelsoppa:
Nässelsoppa

1 liter nässelblad
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
½ tsk mald muskotnöt
salt
vitpeppar

ägghalvor till servering

Koka upp lite saltat vatten i en kastrull. Lägg i nässlorna och låt koka i 20 sekunder. Ta upp dem och lägg dem i iskallt vatten. Mixa nässlorna tillsammans med lite nytt vatten till en slät puré. Koka upp 7 dl vatten, buljong och grädde i en kstrull. Tillsätt nässelpurén och muskotnöt och sjude en stund. Smaka av med salt och peppar. Servera ed kokta ägghalvor.

9 kommentarer:

 1. Det är verkligen gott och nyttigt. Och vackert.
  Jag tog några blad libsticka i också.
  Allting gratis och egenodlat :-)

  SvaraRadera
 2. Ang libsticka:
  Har du några bra recept? Jag har letat, men har bara hittat att det är libsticka i buljong samt växten håller möss och råttor borta från jordkällare och skafferi. (Farmors syster använde libsticka på det sättet i sydvästra dalarna.)

  Vet du något hur man delar en planta, min libsticka börjar bli lite för stor..

  SvaraRadera
 3. Åh, nässelsoppa! Det är så gott :)
  Lagade egen förra året.
  Varifrån är den söta skålen? Eller är det ett loppisfynd? :D

  SvaraRadera
 4. Maria E: prova att göra pesto med libsticka istället för basilika! Vitlök + olivolja + någon sorts ost (kanske Västerbotten?) + mycket grönt i mixern.
  När vi gjorde Fester med rester provade vi också ett slags pestoliknande röra med ett par skivor överblivet bröd, vitlök, olja och grönt i mixern. Smaka av med salt och pressad citron. Det var helt osannolikt gott!

  SvaraRadera
 5. Mums det är så gott! Och härligt just att det är självplockat. Ett tips är också att klippa ner nässlorna, för hand eller med gräsklipparen, när de börjar bli för stora. Då kommer nya späda nässlor upp igen och man kan göra ännu mer soppa även längre in på säsongen om man vill.

  Mitt recept är lite annorlunda:-) Jag brukar koka dem 15 minuter och sedan silar jag vattnet och återanvända det i soppan. Kul att det finns så många varianter!

  SvaraRadera
 6. Men oj, vågar man verkligen äta soppa gjord på brännässla? Jag har aldrig vågat prova... finns det någon som helst risk att man gör fel och får en soppa som sticks? :)

  SvaraRadera
 7. Detta måste jag också prova. Gillar såna här gammeldagsiga saker. Vilken härlig blogg! Lade till mig som följare för här finns väldigt många trevliga idéer o tips. Första gången jag är här o blev fast direkt ;*)

  SvaraRadera
 8. Åh, jag måste prova!
  Har inte ätit nässelsoppa sedan jag var liten.
  Men hur många är receptet för?

  SvaraRadera
 9. MrsUniversum: Tack för tipset! Låter jättegott!

  Maria E. Återkommer med recepttips framöver på bloggen! Ja, det går bra att dela plantan när den blivit stor!

  Me and my sweets: Tack för inbjudan!

  Matilda. Den är köpt på Indiska för ett eller två år sedan - den är ett durkslag i porslin, så fin och praktisk! En riktig favorit!

  Anna: Bra att du tipsar!

  Mest virkat: Å, vilket bra tips, det där med attklipp ned nässlorna efterhand!

  Hanna B: Nej, det är helt ofarligt;) Enda risken är att man bränner sig när man plockar... Det gäller att ha bra handskar!

  Carina: Vad roligt - varmt välkommen!

  Maja: Soppan räcker till 4 personer!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera