lördag 26 maj 2012

Trädgårdsdagbok - del 11!
Nu har sommaren kommit på allvar till oss i Värmland! Det är bråda dagar för en trädgårdsentusiast som jag  - förresten, inte bara bråda, utan mest roliga! Ovan syns min lilla köksträdgård i all sin härlighet! Nu börjar både det ena och det andra titta upp, och ett flertal plantor har fått komma i jorden. Morgnarna är min bästa arbetstid - jag stiger upp i ottan, tassar nedför trappan och hinner jobba i ett par timmar innan resten av familjen vaknar. Då äter vi gemensam frukost i trädgården medan jag njuter av vad jag har åstadkommit:)
Jag har ordnat med ytterligare en odlingsbädd, där mina squaschplantor ska få bo. Förra året läste jag om "Tre systrars trädgård" och blev väldigt inspirerad att göra en miniversion i min trädgård. Därför har jag planterat några små majsplantor tillsammans med squaschen. Jag kommer också att så rosenbönor (Runnerbeans) i bädden - det är den typen av bönor som traditionellt odlas i en "Three sisters garden". Den här typen av odlingar har sitt ursprung i amerika. Tanken är att de tre grödorna: majs, squasch och bönor ska komplettera varandra både när det gäller näring och växtsätt, dessutom motverkar samplanteringen angrepp av skadeinsekter.
Min efterlängtade sqausch - Patty Pan - grodde tillsist. Jag gick och väntade och väntade och gav nästan upp hoppet, men då tittade de små gröna bladen upp. Plantan är fortfarande ganska späd men den kommer nog i fatt de andra sorterna tids nog. Förutom Patty Pan, har jag en planta av sorten "Yellow Scallop" och en av "De Nice á fruit rond". Jag vet att det egentligen är alldeles för mycket med tre plantor, eftersom varje planta ger så mycket frukt - men jag kunde bara inte låta bli;)


Just nu bor squasch och majs i "tält". Plantorna måte ju få en chans att vänja sig vid solskenet - de har stått ute i skuggan på dagtid i ungefär två veckor innan.

Jag har planterat ut mina borlottibönor - de växer så att det knakar! Alla min bönor har fått klätterstöd av bambu och hampa i år...Jag har kostat på mig ett par små odlingsklockor som flyttar runt i landen och skyddar små plantor som just kommit upp. Både vackert och praktiskt! Har man ingen tjusig av glas går det förstås lika bra med överdelen av en PET-flaska.

Sockerärtorna behöver också stöd snart - jag undrar vad jag ska hitta på till dem?
Ruccolan bor i kruka i år...


Jag har satt Schallotenlök på två sätt - dels med färdiga lökar, det är dessa som redan kommit upp. Sedan har jag frösått en rad också. Ska bli spännande att se vad det blir av dem!


Kryddorna växer och frodas! Nu kan jag skörda så smått av det mesta.
 


Jorgubbarna blommar - å vad jag längtar efter de första bären! Blomstringen i resten av trädgården är bedövade vacker! Nu har syrenerna slagit ut - syrener är det underbaraste jag vet. Det är därför den här tiden är så dyrbar! Mina små blåbärsbuskar är också översållade av blommor och gullvivor och förgämigej är som allra mest praktfulla just nu. Det är nästan en himmelsk stämning i trädgården! 

Nu är jag hemskt nyfiken på hur det står till med era odlingar! Dela gärna med er genom ett trädgårdsinlägg - välkommen att lägga till en länk med hjälp av länkverktyget nedan:

9 kommentarer:

 1. Härliga bilder! Jag ser fram emot att om några år ha en inarbetad trädgård, på min lott måste vi ju först ta tillbaka jorden från allt ogräs innan vi kan så... Det är hårt men kärt arbete!

  SvaraRadera
 2. ja vill passa på å tipsa om en blogg me bilder på vackra blommor och bilder från hennes trädgård. de ska öppna upp för utställningströdgård nu 16/6.. det är min sambos brors fru som lägger ner sitt liv i trädgården och visar upp sin skapelse via vackra bilder. http://garden.brenne.se/#home

  SvaraRadera
 3. Så mycket det händer i din trädgård nu, det är så härligt med våren då allt händer på samma gång. Får du för mycket squash kan du ju alltid ge bort, det brukar vara uppskattat hos de som inte odlar själva.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Åh vilken fin köksträdgård du har fått till! Jag jobbar fortfarande på min, försöker få till de sista odlingsbäddarna som jag ska sätta småplantor i. Förhoppningsvis blir de klara under veckan nu...

  SvaraRadera
 5. Så vackra bilder Maja, min längtan efter trädgård blir bara större och större -särskilt när jag ser de här bilderna på dina odlingar. Det enda jag och familjen har för stunden är en stor kruka gräslök på balkongen. Inte att förakta dock - det är gott till mycket och min lilla tjej tycker det är så spännande att vara med och vattna!
  Kram från din gamla klasskompis Karin

  SvaraRadera
 6. Mattlo:Du är duktig som kämpar på med ogräset!

  Trixiyo: Tack för tipset!

  Helga: Tack!

  Elin: Javisst - ge bort av det man odlar är ju jättebra! Jag kommer nog att kunna förse hela kvarteret med squasch;)

  Jo: Heja på med det sista! Tänk vad roligt det blir att plantera sedan!

  Karin: Hej och tack!!! Vad roligt att du tittade in här! Att ha egen trädgård är en ynnest - tror särskilt att man saknar att inte ha en om man är uppvuxen med trädgård, och det är ju du;) Men som du skriver, en kruka gräslök är inte heller att förakta! Vad mysigt att du har en liten dotter! Hur gammal är hon? Min flicka är drygt fyra år...
  Stor kram från Maja!

  SvaraRadera
 7. Min lilla tjej fyllde precis ett år. Så hon tycker iofs allt är spännande just nu ;)
  Håller med dig - att längta efter trädgård hör absolut (i mitt fall) ihop med hur jag växte upp.
  Och mamma bokstavligt talat bor ju i trädgården den här årstiden, så när jag väl har en trädgård räknar jag med många fina tips från henne. Och från din blogg också såklart!

  SvaraRadera
 8. Vad fint du har gjort det! Kul med "tre systrar" jag har också funderat på att testa det. Jag gillar särskilt hur växterna skyddar varandra! I år kör jag med ringblommor runt potatisen som skydd och så brukar jag sätta rödlök och morötter tillsammans som skydd mot morotsflugan.

  SvaraRadera