onsdag 2 maj 2012

Köksträdgårdsiver!


Igår kväll, medan solen sakta sjönk bakom vårt uthus tog jag några bilder av vad som ska bli årets köksträdgård. Jag arbetade i trädgården hela gårdagen och var så där härligt utmattade, som man bara blir av trädgårdsarbete.

Jag hade tänkt börja så fort värmen kom och igår morse fick jag en extra skjuts när jag såg vad Alicia hade gjort! Lika vackert som poesi, tycker jag! Jag blev så inspirerad och fylld av lust att inta min egen köksträdgård - bit för bit. Vill skapa den där typen av stilla skönhet runt mina odlingar också.

Jag hade planerat att göra vissa förändringar, men var inte riktigt klar över hur det skulle bli. Det krävdes en hel del måttande och funderande innan jag kunde skrida till verket.

Nytillskottet i köksträdgården, är ytterligare en upphöjd odlingsbädd som jag byggde av spillvirke från en av vinterns renoveringar. Insidan av ramen är klädd med duk för att hålla ogräs och rötter borta. Träramen står på stenar för att komma upp ytterligare och för att den ska hamna i våg. Jag tycker att det är vackert med trä och sten tillsammans!


Mitt kryddland kommer i år att bestå av sex små odlingskorgar av pil. Korgarna ska stå i grupp i anslutning till de andra två odlingsbäddarna. Jag har flyttat över de kryddplantor jag har sedan tidigare - bland annat libbsticka, gräslök och kinesisk gräslök (som till min stora glädje klarade vintern.


Nu är allt ordnat för sådd i bäddarna - jag behöver bara ett par säckar jord till...

Fler bilder av hur det utvecklar sig kommer på lördag i trädgårdsdagboken. Jag kunde bara inte låta bli att dela med mig lite redan nu.

Jag vill avsluta med ett boktips till trädgårdsentusiaster med intresse för hur det gick till förr i tiden! I den nyutkomna boken "I trädgårdsmästarens spår: Kunskap för en hållbar trädgård" av Elisabeth Svalin Gunnarsson lär man sig en hel massa kloka saker om trädgårdsskötsel i samklang med naturen. Boken är vackert illustrerad och fylld av inspiration för den som vill skapa en trädgård i gammal stil. Jag läser i den varje dag!

4 kommentarer:

 1. och jag kör budgetlösningar på balkongen i år...

  http://myllaskreativa.blogspot.se/2012/05/budgetbalkong.html

  SvaraRadera
 2. Vilket fint staket du har i dina odlingar! Var har du hittat det? Eller har du gjort det själv?

  SvaraRadera
 3. Jag är också mitt uppe i planerandet och utförandet. Längtar till helgen, då ska det sås och fiffas! :)

  SvaraRadera
 4. Undrar bara lite har du läst mitt mail om byte?
  är du inte intresserad så åker broschyrerna och häftena i soporna

  SvaraRadera