lördag 19 maj 2012

Trädgårdsdagbok - del 10!


Hej, odlarvänner!

Vill ni följa med på en morgonrunda i min köksträdgård? 

Min svärmor brukar kalla det för att "säga hej" till trädgården - den där första turen om morgonen när man inspekterar odlingarna. Jag vaknar oftast tidigt, före de andra i familjen och då kliver jag i gummistövlarna och tar en liten sväng i morgonkylan. Ibland får kameran följa med också. Ska man ta bra trädgårdsbilder är det om morgnarna man ska göra det. Innan det starka solljuset "ställer till det" med skuggor och motljus... I morgonljuset framträder växternas nyansrika färger liksom tydligare.


I måndags kom bondbönorna i jorden. Bondbönor är viktiga för mig - de är så livskraftiga och pålitliga, vackra och användbara. Om jag hade plats för det skulle jag nog kunna ha ett särskilt "bondböne-land". Men ni vet ju hur det är med mina odlingar - jag utökar så smått efterhand och vill inte gapa över för mycket.

Förra året odlade jag bondbönor i två stora krukor. I år har det fått lite mer utrymme genom en plats i två avlånga pilkorgar (samma fabrikat som de jag har byggt upp min kryddgård av, fast i ett annat format).

Jag odlar fyra olika sorter:

Monica - tidig, rikgivande och lättskördad eftersom många bönskidor mognar samtidigt
Crimson flowered - mycket gammal sort med röda blommor
Karmazyn - rikavkastande med kompakt växtsätt, kan sås vid lägre temperatur än andra bönor
Nelson Gardens standardsort - vita blommor

Det ska bli spännande att jämföra växtkraft, blomning och smak. Det fina med bonbönor är ju förutom att de är så goda att äta, just att blommorna är så vackra. I år har jag valt sorter med blommorna av olika färg. Den gamla sorten "Crimson flowered" har till exempel mörkt röda blommor. Hoppas att detta ska bli ett tjusigt inslag i köksträdgården!
Nu börjar mina sockerärter titta upp. Jag är så spänd på deras ankomst. I år odlar jag nämligen den spännande sorten "Shiraz". Ärtskidorna blir nästan svarta så det ser väldigt dramatiskt ut! Är så glad att jag lyckades få tag på sådana frön!
Dill och persilja - oumbärliga smaker i sommarens matlagning!
Jag blir så lycklig när jag ser att humlen har börjat klättra! Finns det något mer livskraftigt än humle?


Rädisorna har tittat upp! Så nu finns det verkligen något att "säga hej" till:)
Jag har planterat två vinbärsbuskar och två blåbärsbuskar intill växthusmuren. Min plan är att spaljera vinbärsbuskarna. Hoppas att de ska trivas i solgasset framför muren!

Det här var min lilla rapport. Vill du dela med dig av din trädgårdsdagbok? Välkommen att lämna en länk med hjälp av länkverktyget nedan:

3 kommentarer:

 1. Hej,
  fina bilder och vad det växer! Härligt. Min rapport denna vecka är från det som växer inomhus.

  SvaraRadera
 2. Kul att få följa med på rundtur, så långt allt hunnit hos dig. Jag har inte vågat så något på friland ännu, våren har varit så kall här men kanske ska våga mig på att plantera ut något idag.

  Shiraz ska jag också testa i år, det lät så spännande med svarta sockerärtor!

  Ha den fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Åh så det växer!Jag som inte ens har fått i mina persiljefrön i jorden än... SÅ mysigt det lät att säga "Hej" till trädgården. Jag gick runt och sa "God morgon" idag och upptäckte allt möjligt! Ser ut som jordgubbsplantorna gillade min rensning och belönar med riklig blomning! :-) Tack för din inspiration och påminnelse att njuta av allt det vackra!

  SvaraRadera