tisdag 8 maj 2012

Symöte - Barbiestickning!


 Hej syföreningsvänner!

Att man kan sticka Barbie-kläder vet väl de flesta av oss - och många av er har säkert gjort det? Men visste ni att Barbie också stickar? Jag hade inte en aning om det förrän igår då jag hittade bilder på det bedårande Barbie-setet "Knitting Pretty" från 1964. Är det inte så att man nästan svimmar av hänförelse?

Så här beskriver tillverkaren, Mattel sina dockor: 

"In this adorable gift set, Barbie® doll and Skipper® doll are bonding over their shared hobby: knitting! The reproduction Knitting Pretty Barbie® doll and Skipper® doll gift set features a copper-haired Barbie® doll in a re-creation of Knitting Pretty, 1964’s #0957 from the 900 Series Fashions: a dainty pink cardigan with matching shell and skirt. Equally delightful is the red-headed Skipper® doll, in a re-creation of “School Days” 1900 Series Fashion #1907, from the same year: a pink sweater, white blouse and pleated skirt. The Knitting Pretty Barbie® doll and Skipper® doll giftset comes with two bowls of “yarn,” a “book,” and a whimsical tribute to the vintage Barbie® Dream House®. Warm and fuzzy, indeed!"


Jag kom att tänka på det här med Barbiestickning när jag läste vad Anna skrev häromdagen. Igår satte jag mig ner för att söka efter vintage-mönster till Barbie-kläder. Tänk så roligt att få klä modedockan framför alla modedockor i autentiska kläder från tidigare decennier! Att sticka dockkläder är ju som jag sagt tidigare, ett utmärkt sätt att pröva nya tekniker och modeller i liten skala!


Det visade sig att det var ganska svårt att hitta fria vintage-mönster till Barbie på nätet. Särskilt de finaste orginalmönstren som Mattel varit med om att producera. Däremot kan man köpa dem begagnade på E-bay. Oj, vilka mönster en del av dem är - så välgjorda med otrolig passform och söta små detaljer! Jag ska nog försöka skicka efter något av dem framöver...

Här finns ett antal vintage-mönster till dockor i Barbie-storlek. Jag stickade den här enkla lilla mohair-tröjan igår kväll. Av en ren tillfällighet plockade lillan fram sin Barbiedocka igår eftermiddag och tyckte att det var jätteroligt att leka med den! Nu planerar jag att utöka hennes dockas garderob lite;)

Och vet ni något roligt! Jag fick ett infall att titta in i leksaksaffären på vägen hem, för jag tänkte att det skulle vara så mysigt att ha små galgar till Barbie-kläderna. På Barbie-avdelningen fanns inte en tillstymmelse till galgar, men när jag frågade butikspersonalen, visade det sig att de hade några gamla förpackningar nere i sin källare. De hade legat där sedan 1992! Jag och lillan blev så glada för de där små rosa galgarna som hade väntat på oss hela 20 år i obrutna förpackningar;)


 Jag kommer att fortsätta leta efter gamla Barbie-mönster. Återkommer till ämnet framöver... 

Vad har ni haft för er? Lämna gärna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:


13 kommentarer:

 1. Jag tycker det är så passande att du tar upp detta med stickningen till Barbie just nu, eftersom Anna Braw i Värma liten, har tagit upp detta. Jag tänkte jag skulle knåpa ihop några plagg för att lämna in dem,så att det kan bli bidrag till PMU.

  Själv fick jag min första och enda Barbie som liten, och jag kommer tom. ihåg hur denna Barbie var klädd. Min Mamma hade stickat en långärmad tröja, och pennkjol i varmrosa/röd nyans. Tyvärr finns den Barbien inte kvar.

  Men däremot har min dotter som nu är 31, sparat alla sina Barbiedockor, och alla kläder jag och dottern gjorde till dem. Hon har dem sparade i en gammal resväska. Den väskan innehåller mycket nostalgi.

  Nu skall jag också sätta fart med något litet pytteplagg till denna docka.

  kramar till er alla//
  tina i Falun

  SvaraRadera
 2. Påminner mig om en gren som min mamma hade i ett hörn i hallen hemma. Hon hade hängt den full med ministickningar, kanske åtta maskor breda eller så, stickade i fina bomullsgarner och sedan överträdda på tändsticksstickor, och så ett litet välsurrat nystan som hängde undertill och en sytrådsögla upptill. Där skulle Barbie och Skipper ha suttit i en klyka, eller hur? Om de nu hade vågat klättra i träd i de stiliga kläderna.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Har just upptäckt er fina syförening och känner mig genast inspirerad. Trevligt att hitta andra handarbetsintresserade!

  Stickade och egen sydda Barbie kläder väcker definitivt fina minnen från min barndom. Handarbeta nya kollektioner åt dockorna tillsammans med farmor.

  Jag skulle gärna bli medlem om det är möjligt. Om ni vill får ni gärna titta in till mig på http://pynja.blogspot.com/

  Varma hälsningar
  Lina

  SvaraRadera
 4. mmmmm Barbiekläder är så roligt att tillverka. Tänkte sticka och sy lite kläder till PMU jag också.
  Jag håller med dig; gamla mönster är något extra:-)

  SvaraRadera
 5. Jag anmäler mig också som ny medlem i syföreningen! Jag har följt den i något år, men inte kommit mig för att vara med förrän nu. Jag virkar mest babygrejer, men en del annat och någon gång till och med lite stickning.

  SvaraRadera
 6. Oj,så kul! Medan man drömde om mode och kläder till sig själv sydde, stickade och virkades kläder till barbie.Det gjordes fin garderob av ett gammmalt tvättmedelspaket. Fina lådor i garderoben av tänsticksaskar. Halva nöjet var just det där med tillverkningen av kläderna. Jag var inte gammal när jag fick min första barbiedocka. Min är också rödhårig och hade en kortärmad blus och en vändbar kjol på sig. Tyvärr saknar den lite fingrar och så tyckte min lillebror att barbiedockan skulle ha örhängen och bröstvårtor så han stack knappnålar i min barbie. Har en gammal mönsterbok med sydda kläder och stickade plagg från 1968 som mamma köpte. "Dockans nya kläder" . Jag älskade att bläddra i den som barn.
  / helén

  SvaraRadera
 7. Tiol: Å, vad roligt att höra om din och din dotters dockor och vad roligt att en del av dem finns kvar! Ja, jag tyckte det kunde passa med lite barbietema här också eftersom Anna skrev om det tidigare...

  Anna: Vad fint det låter med den där grenen med ministickningar! Din mamma verkar vara duktig på sådana där "småpyssel"! Jag har sett örhängen med ministickingar på för länge sedan...

  Lina: Klart du får vara med! Vad roligt att du vill det! Välkommen!

  Qarina: Vad roligt att du tänker sticka till PMU:s butiker!

  Annika: Vad roligt att du vill vara med! Välkommen!

  Helén: Det där med knappnålar som örhängen känner jag igen - så gjorde jag på min Sindy! Vad gulligt med den där garderoben du gjorde...

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 8. Sjukt sen med bidrag i dag eftersom jag glömde bort att länka efter att jag skrivit inlägget.

  SvaraRadera
 9. Otroligt söt liten tröja. och så mini mini galgen till :-D

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. en sån skål ärvde jag efter mamma, men jag vet inte om den överlevt mig och min syster..

  SvaraRadera
 12. Jag har ganska många gamla Barbiemönster i mina gömmor. Vill du så kopierar jag dem gärna och skickar till dig. Jag vet hur svåra de är att få tag i.

  SvaraRadera
 13. Hej

  Jag måste fråga. jag tycker om att virka och kan det rätt så bra men stickning har jag inte riktigt blivit bra på. jag har inte stickat så mycket genom åren. Min fråga är egentligen är det svårare att sticka små barbiekläder än att sticka större plagg. är det en svår utmaning att sticka barbie kläder om man inte har stickat så mycket innan.Ser att det finns betydligt mer mönster till barbie när det gäller stickning än virkning.
  Har någon lust att ge mig respons på detta tack.
  MVH
  Camilla

  SvaraRadera