måndag 21 maj 2012

Laga gryta på lövbiff!
Syltlök påminner mig om barndomens söndagmiddagar - om mormors brunsås, pressgurka, en vaxduk med halkskydd under och jorgubbskompott på gröna glasassieter.

Syltlök smakar värme och trygghet.

Men jag är rädd att syltlöken är lite bortglömd nuförtiden? Frånkörd av grekiska oliver, pesto och chili på burk... Därför vill jag slå ett slag för den!

Och vet ni - jag tänker faktiskt försöka odla syltlök själv i år och sedan sylta den förstås. Köpte frön igår. Jag gör ett litet test och ser vad det blir av det. 

Tänk om man skulle kunna bli självförsörjande på syltlök - det vore något det:)

Apropå syltlök så tänkte jag dela med mig av en maträtt som jag åt för första gången förra året, när Monika bjöd oss på den. Det är en enkel gryta på lövbiff. Förträfflig vardagsmat för den som längtar efter något klassiskt!

Lövbiffsgryta

300 g lövbiff
2 gula lökar
1 dl syltlök
1 ½ msk senap
2 msk äkta soja
1 köttbuljongstärning
2 dl vatten
1 dl creme fraiche
salt, peppar

Skär lövbiffen i strimlor, hacka lökarna. Lägg i kött, lök och syltlök i en kastrull. Tillsätt senap, soja, smulad buljongtärning, vatten och creme fraiche. Rör om och låt småputtra 15-20 minuter. Krydda med salt och peppar. Servera med ris och sallad.

2 kommentarer:

  1. Syltlök är, som du skriver, lite bortglömt, men ack så gott. Tack för receptet...kommer att bli fredagsmaten denna vecka när sonen kommer hem hungrig på kvällen. Spännande att få höra hur du lyckas med syltlöks-odling.

    SvaraRadera
  2. Jag har nyligen upptäckt syltlök. Mums! :D

    SvaraRadera