lördag 12 maj 2012

Trädgårdsdagbok - del 9!

Nu händer det en massa saker i min köksträdgård! Tidigt imorse lade jag sista handen vid min nya kryddträdgård. Tänk vad ljuvligt att solen skiner idag!

Kryddträdgården består av sex stycken odlingsramar av pil med odlingssäckar i. Pilramarna lanserades av Nelson Garden inför förra sommaren men verkar sorgligt nog ha tagits ur deras sortiment redan i år. För mig har de här ramarna blivit storfavoriter - både vackra och praktiska, som de är. Jag hade i alla fall turen att komma över några även i år, som fanns kvar från förra säsongen.

Pilramarna är praktiska att plantera kryddor i av flera skäl, dels blir det bra "plockhöjd" eftersom plantorna kommer upp en bit, dessutom är det bra att odla kryddorna separat eftersom vissa kryddor växer så kraftigt att deras spridning behöver begränsas, jag kan också anpassa gödselmängd och jordkvalité till just den planta som ska växa i ramen, sist men inte minst så tycker jag att pilkorgarna ger en sådan fin inramning till kryddorna. Det känns lite som min egen lilla medeltida örtagård:)

Här kommer en förteckning över de växter som finns i min kryddträdgård:

Gräslök
Kinesisk gräslök
Libbsticka
Jordgubbar
Lavendel
Citronmeliss
Salvia
Dill
Persilja (Slätbladig och krusbladig)
Humle
Mynta (Tre olika sorter - bland annat chokladmynta) 
Krasse

Jag kommer också att plantera rosenbönor i en av korgarna.

Gamla tegelstenar som jag grävt ned i ett fint mönster, omgärdar kryddgården. De håller borta ogräset och så är de sköna att gå på när man ska hämta in kryddor. Mellan korgarna har jag planterat en liten humleplanta som ska få klättra på en stör i mitten, precis som förr i tiden.

Vill du också dela med dig av ett trädgårdsinlägg? Välkommen att lämna en länk med hjälp av länkverktyget nedan:8 kommentarer:

 1. Hei!

  Her er mange fine oppskrifter på barbieklær :)

  http://www.stickatillbarbie.se/

  Mvh Siv

  SvaraRadera
 2. Å Maja vad fina de är dina pilkorgar! För att inte tala om tegelstenarna... jag håller på att lägga lite gångar i min lilla, lilla köksträdgår och har arbetat med vad som fanns i trädgården efter de förra ägarna. Nu har jag plötsligt lust att tänka om och lägga tegelstenar istället... :-D

  SvaraRadera
 3. Ser inbjudande ut! Jag skymtar en väldigt fin och röd vattenkanna i bakgrunden. Vi har varit på jakt efter en fin och lagom stor utan att lyckas hitta någon bra hittills. Kommer du möjligen ihåg var du hittat din? Tacksam för tips!
  Hälsningar Hanna

  SvaraRadera
 4. Innestemmen: Tack, vad bra!

  Johanna: Vad roligt att du gillar det! Jag är väldigt glad i tegelstenarna - de ger liksom värme till platsen, både bildligt och rent konkret eftersom de alstrar värme;) Tegelstenarna låg i ett hörn av vår tomt när vi flyttade hit. Så det var jag lycklig över!

  Matilda/Mattlo/Matko: Å, tack!

  Hanna: Jag köpte vattenkannan för ett par år sedan på vår lokala järnaffär. Den är min "favvo":) Kannan är av ,ärket Weibulls och faktum är att det verkar sälja exakt samma modell fortfarande: Här hittade jag den i vitt: http://www.weibulls.se/produkter/vattenkannor/vattenkanna-5-l-vit/685085.864367.840155.840156p

  Vet inte om de fortfarande har den i andra färger också? Lycka till med letandet!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för tipset, vad snällt av dig!
   Hälsningar Hanna

   Radera
 5. idag deltar jag med en länk för å tipsa om en bra maskrosborttagare. jag brukar inte hålla på i trädgården och plantera å sånt men idag tog jag tag i ogräset och konstigt nog så tröttnade ja inte utan körde på. nu 6 h senare är jag helt slut i kroppen. tror nog ja kommer sova gott i natt =)

  SvaraRadera
 6. De sålde sådana pilramar med påse på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan i april. Mer än varannan jag mötte på mässan bar runt på dem, så de var omåttligt populära och måste gå att få tag i även i år. Annars är de ovanligt dumma. :-)

  SvaraRadera