onsdag 25 april 2012

Den lever!























Hurra, det funkar! Min surdeg mår alldeles prima!

Och vad är det för märkvärdigt med det då, undrar ni kanske?

Jo, jag ska ta det hela från början: För ett tag sedan lanserade Kronjäst en ny produkt i kyldiskarna: Bagarens surdeg. Det är en surdeg på burk, som ska kombineras med vanlig jäst och på så vis möjligöra ett snabbt surdegsbak. På 3-4 timar ska man kunna åstadkomma två färdiga limpor.

Jag har sett på bloggar att surdegsveteraner landet över både förfasat sig och upprörts över detta - dels för att surdeg + jäst i sig är en motsägelse - poängen med surdeg är ju just att man inte ska behöva någon vanlig jäst... Men också för att en burk kostar närmare 20 kronor och att det leder till att ett enda brödbak faktiskt blir ganska kostsamt. Dessutom tycker kritikerna att det är konstigt att försöka göra surdegsbakandet snabbt, när just det faktum att det tar tid är en del av charmen. Processen i sig är ju inte särkilt arbetsam med tanke på att det är jäsningen som tar tid och att den sköter sig själv...

Men nu ska ni få höra om mina experiment: Jag var nyfiken på att prova den där surdegen mot alla odds och eftersom jag inte själv är någon van surdegsbagare hade jag liksom inte så mycket att förlora;) Jag köpte en burk av vete-varianten och bakade en första sats efter instruktionerna på burken - dvs med 25 gram jäst som förstärkning av surdegen. När degen jäst klart tog jag av en klick och lade den i en burk med vatten och lite mjöl - precis som man gör med en vanlig surdeg. Det står ingenting på förpackningen om huruvida detta är möjligt så därför kan man ju misstänka att det inte går: men, det gör det! Min lilla degklump har levt och frodats i sin glasburk i kylskåpet och i lördags satte jag en ny deg. Den fick stå över natten och jäste hur bra som helst! Jag fuskade alltså inte med vanlig jäst, utan bakade på vanligt surdegsvis. För att inte "kväva" surdegen gjorde jag en ganska liten sats till att börja med, men när jag såg att det jäst fint över natten tillsatte jag mer vätska och mjöl. Innan jag bakade ut de två limporna tog jag av en klick deg igen och den står nu i kylen och bubblar så fint!

Summan av kardemumman är alltså att det går att använda Kronjästs surdeg som utgångspunkt för en egen surdegskultur! Fiffigt va? Och ja: jag vet att man kan start en egen surdeg också - men för mig som inte är så van var det här ett bra sätta att komma igång! Med tanke på att jag kan använda den här kulturen hur länge jag vill är ju kostanden för burken liten. Men jag gissar att det inte var så Kronjäst hade tänkt sig att den skulle användas;)

Slutligen tänkte jag avslöja vem som guidade mig genom det här surdegsäventyret - det var min man som är van surdegbagare. Tur att man har ett surdegsproffs i familjen!


12 kommentarer:

  1. He he nä det var nog inte tänkt på detta vis men jag tycker det är coolt att det funkar :)
    Vilket lyx att ha en surdegsgubbe :D jag har iofs en väldigt bra snickargubbe, inte heller dumt :)
    Jag har gjort "egen" surdeg och haft den över 1,5 år, det är oxå lite coolt :)

    SvaraRadera
  2. Men så häftigt! :) Jag hade precis tänkt göra som du gjorde, men har inte vågat. Men nu vet jag att det funkar tack vare ditt experiment. :)Tack! :D

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset. Jag har dragit mig för att köpa "surdeg på burk", men efter ditt exprimenterande så skulle jag våga jag också.

    SvaraRadera
  4. Det ska jag också testa när jag kommer t sverige nästa gång!
    tack för tipset!
    Karin Ida

    SvaraRadera
  5. Jag köpte surdeg på påse men har inte testat än. Jag kikade lite på den där i kyldisken också men valde påsen för att den i kyldisken hade lite artificiella ingredienser har jag för mig... det var ett tag sedan nu och jag har ännu inte gjort slag i saken. Men idag! Idag ska jag testa. Och spara en bit till nästa vecka, och precis som du hoppas på att den överlever. Jag är hopplös på att starta upp surdegar, det fungerar inte för mig. Så en sån här genväg känns perfekt!

    SvaraRadera
  6. Vad fiffigt! Hade precis samma tanke men har inte vågat prova själv. Så tack för att du vågade.
    Jag gissar på att Arla kommer att hitta på något som gör att det inte går att använda deras surdeg på burk som grund för fortsatta bak. För de vill tjäna pengar.

    SvaraRadera
  7. Bra jobbat och bra tipsat! Jag är inte heller någon van surdegsbakare men det där kanske kan prova. Gjorde ett surdegsbak för några år sedan som blev totalt misslyckat. Brödet smakade verkligen SURdeg. Inte bra. Så tack för detta tips!

    SvaraRadera
  8. Jättebra! Tack för tips. Ska själv testa.

    SvaraRadera
  9. Hej Maja!
    Jag såg också surkulturen i affären och tänkte nej men oj.
    Att det fungerade att få den att fortsätta leva låter rätt logiskt tycker jag. Så funkar ju den egengjorda surdegen också.
    På din fråga om att förkultivera har jag läst om dem som satt löken i brätten inomhus tills de har tagit fart och börjat spira. Därefter har de planterats ut. Avhärdning? Jag vet inte...
    Ha det fint!
    /Anna

    SvaraRadera
  10. Hanna: Ja, visst är det bra med både bagar- och snickargubbar;) Heja dem!

    Annika: Ja, nu vågar du:)

    Marie: Lycka till!

    Queen of Kammebornia: Eller hur:)

    Karin-Ida: Ja, det får du göra - det var så kul att det gick!

    Johanna: Vad roligt! Lova att lämna rapport sedan!

    Charlotte: Ja, som sagt var, tanken från deras sida är naturligtvis att man ska köpa en ny förpackning varje gång...;)

    Elin: Hoppas att du också lyckas - roligt när man kommer igång!

    Anna: Ja, gör det:)

    Anna H: Apropå surdeg: Jovisst på ett sätt är det logiskt... men det som gjorde mig tveksam vara att surdegen så att säga inte är självbärande enligt deras recept - att man måste tillsätta vanlig jäst också. Jag var rädd att surdegen var mer som en slags smaksättning och inte "på riktigt".

    Tack för svar på lökfrågan!

    Häslningar från Maja

    SvaraRadera
  11. Bra initiativ att sprida denna idé! Varför börja om hela tiden om det inte är krångligt att hålla den igång?

    Faktum är att man kan spara en bit av en vanlig jästdeg också och använda den istället för jäst. Det var ett par surdegsbagare som sa det till mig, och när de hade förklarat lät jag bara degbunken stå oskrapad över natten och la "skrapet" i en plastlåda när det hade torkat. Sedan blötte jag upp det med fingervarmt vatten till nästa bak.
    Att låta degbunken stå och sedan plocka upp det sista när det har torkat är väldigt mycket lättare än att diska en kletig bunke dessutom! Fast det låter äckligare innan man har provat.

    SvaraRadera